reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace

7.11.2008, Petr Štefek, článek
Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace
V dnešním článku se podíváme na některé z možností, které se nám při stavbě našeho dokonalého HTPC nabízí. Artikl není seznamem všech dobrých řešení a návodem, jak vybrat nejlepší skříň, ale spíše inspirací pro zájemce, které seznámí s možnostmi.
Představte si (možná nemusíte), že vám v obývacím pokoji trůní plazmová televize s úhlopříčkou okolo 50“ s Full HD (1080 řádků) rozlišením, která je obklíčena reproduktorovou aparaturou s high-endovým recieverem či dokonce dělenými koncovými stupni a AV předzesilovačem. Vše vypadá (a je( značně drahé, ale vy byste rádi měli pod televizí umístěno HTPC kvůli přehrávání oblíbených seriálů nebo filmů, či dokonce hraní. Jak tedy zařídit, aby se HTPC nevyjímalo vedle ostatních komponent jako plasťak od větnamců? Řešení je poměrně jednoduché, neboť dnes již několik společností nabízí pod svými značkami také super-luxusní sortu skříněk pro Home Theater PC. Nebuďte ovšem překvapení ani cenou okolo 25 000 korun. V nabídce společností Thermaltake, Silverstone, HFX a dalších, jsem vybral záměrně poněkud neznámou značku, která ovšem vyniká kvalitou.


OrigenAE S21T

Jedním ze zástupců segmentu high-endových skříní OrigenAE HTPC Aluminium S21T s 12“ dotykovým displejem, který si vzhledem nezadá s takovým high-endem v oblasti domácího kina, jako je Classe nebo Audionet. Jelikož pořádný high-end je také pořádně velký a těžký, tak nepřekvapí rozměry 435 x 220 x 390mm a stěny skříně z 5mm tlustého hliníkového plechu. Díky přítomnosti dotykového displeje s nativním rozlišením 1280x800 (maximální rozlišení 1920x1080) je spotřeba samotné skříně dle výrobce okolo 9W. Pohyb displeje je samozřejmě motorizován.


OrigenAE S21T - Zdroj: Caseking.de

Skříň je vybaveny trojicí tichých větráků (1x12cm a 2x8cm), které pro odvětrání vnitřních prostor skříně bohatě postačí. Podle dimenzování a polohy větráků lze s úspěchem počítat s tím, že bude v některých případech osadit další komponenty (CPU a GPU) jen pasivními chladiči.

Podle výrobce lze do skříně osadit až 10 pevných disků, což může znamenat až 15 TB pro data, a to už vydá na slušnou sbírku mp3 nebo filmů. Pro naprosté maniaky, toužících po nejlepším je zde možnost osadit 10 SSD disků s kapacitou okolo 2.5TB a absolutní rychlostí v přístupu k datům.



OrigenAE S21T - Zdroj: Caseking.de

Do casu můžete osadit i základní desku v plném ATX standardu, což znamená dostatek slotů pro přídavné karty, které může reprezentovat krom grafické karty, také karta zvuková v plném velikosti (například LynxTwo není žádným drobečkem). Díky velikosti vnitřního prostoru je variabilita takto velké skříně opravdu velká. V segmentu nejdražších skříni se jedná o jednu nejlepších voleb.

reklama