reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace

7.11.2008, Petr Štefek, článek
Skříň pro HTPC – možnosti a inspirace
V dnešním článku se podíváme na některé z možností, které se nám při stavbě našeho dokonalého HTPC nabízí. Artikl není seznamem všech dobrých řešení a návodem, jak vybrat nejlepší skříň, ale spíše inspirací pro zájemce, které seznámí s možnostmi.
Doufám, že vás tento článek seznámil s alespoň základními možnostmi v oblasti HTPC skříní a už přemýšlíte, které řešení pro vás bude to pravé. Bohužel pro stavitele HTPC, je výběr v českých končinách poněkud malý. V největších e-shopech je nabídka více než skromná, a tak se vyplatí zaborusit do malých e-shopů, které mají i exotičtější značky v nabídce na objednávku. Nejlepší je ovšem nakoupit v některém se zahrničních e-shopů specializujících se na skříně a chlazení, rádi vám většinou vše zašlou přímo do ČR některou ze specializovaných kurýrních služeb. Zpravidla platí, že to co ušetříte na ceně samotného produktu, pak zaplatíte na poštovném. Ovšem najdou se vyjímky, a tak určitě nebuďte líní a vše pořádně prozkoumejte.

Zalman HD135 - Zdroj: Caseking.de


Mezi nejznáměnší výrobce HTPC skříní patří Antec,Thermaltake, Silverstone, OrigenAE, Lian-Li nebo Zalman. Kvalitních méně známých značek jako je rakouská hFX je podstatně více, ale dá práci podobná řešení najít. Cena produktů se pohybuje od 2-3 tisíc za uplný základ po 25-30 tisíc za naprostý high-end. V našich bude pravděpodobně nejblíbenější nabídka v rozmezí do 10 tisíc korun, která už znamená kvalitu. Mějte na paměti, že při stavbě musíte v případě rozpočtu postupovat opatrně a věnovat daleko více pozornosti součástem jako zdroj nebo základní deska, což je podstatný rozdíl oproti klasickému hernímu PC, kde jsou tyto komponenty většinou v pozadí za grafickou kartou a procesorem, na které padá většina rozpočtu.

Thermaltake Mozart SX

V dalším díle se podíváme na možnosti v oblasti výběru správné základní desky a procesoru pro různá nasazení. Nabídka dobrých komponent je podstatně užší, než v případě skříní, a tak bude snadnější vybrat různá cenově odstupňovaná řešení, která vyhoví při přehrávání všech formátů videa. V této oblasti je spousta novinek od čipsetu s integrovanými grafickými jádry po nízkonákladové platformy jako je Intel Atom. Příště tedy nashledanou!
reklama