reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sociální média budou více zasahovat proti extremistům

7.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Sociální média budou více zasahovat proti extremistům
Teroristické útoky z poslední doby ukazují stále více na to, že svůj podíl na nich mají i sociální média jako Facebook, Google+, Twitter a další. Ty jsou tak žádány, aby vystupňovaly svůj boj proti extremistům.
Sociální média jsou otevřený svět pro různé názory, a to i pro aktivity teroristických skupin nebo jejich sympatizantů, kvůli čemuž Facebook, Google+, Twitter a jiné servery svým dílem přispívají k šíření nenávisti a extremismu. Dávají tak prostor i lidem jako manželům Syed Farook a Tashfeen Malik, kteří před několika dny zaútočili na své spolupracovníky. Nemůžeme se tedy divit, že vlády a zpravodajské služby volají po tom, aby provozovatelé sociálních sítí proti takovým lidem a skupinám účinněji bojovali a nedávali jim na svých serverech prostor se vyjadřovat a získávat sympatizanty.





Tlak stupňuje především americký prezident Barack Obama a francouzský premiér Manual Valls, kteří chtějí, aby sociální média mazala jakoukoliv snahu o propagaci terorismu či jeho schvalování. Jde ale o složitou věc, která se týká práv na svobodný projev, což je něco, co zvláště sociální média vždy obhajovala. Samozřejmě není problém smazat například zprávu, která explicitně schvaluje teroristické útoky. Jde o nalezení mechanismů pro boj proti takovým projevům a také hranice, za níž by omezování svobodného projevu už nemělo docházet.

Sociální média také musí čelit snahám o přímou kontrolu ze strany vládních úřadů, což pochopitelně žádné z nich nechce, neboť by to mohlo znamenat velký uživatelský exodus a ztrátu důvěry. Mohou tedy slíbit lepší kontrolu, ale pouze s využitím vlastních prostředků, jak naznačila zpráva Reuters. Však každý má ještě v živé paměti to, co o amerických tajných službách odhalil Edward Snowden. Média tak zdůraznila, že osobní údaje uživatelů se mohou oficiální cestou k vládním organizacím dostat pouze po vystavení soudního příkazu.

Hledá se tedy střední cesta, která může vést skrz klávesnice běžných uživatelů a uživatelských skupin (např. známí Anonymous), jež budou sloužit jako "internetová domobrana". I to je ovšem snadno zneužitelné, jak ukázala blokace facebookových účtů prozápadních Ukrajinců, čehož docílili proruští uživatelé. Facebook byl tak obviněn z toho, že straní právě Rusům.

Zdroj: Reuters
reklama