reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soukromá firma plánuje už brzy začít stavět náhradu za ISS

4.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Soukromá firma plánuje už brzy začít stavět náhradu za ISS
Není tajemství, že NASA a potažmo i jiné vesmírné agentury chtějí nízkou oběžnou dráhu přenechat čistě komerčnímu využití a samy se chtějí přesunout výš. Navíc taková ISS už má svá léta, a tak by ji mohla nahradit i stanice firmy Axiom Space.
Společnost Axiom Space je nová, a tak se nedivte, že jste o ní možná dosud ani neslyšeli. Nejde ale o soubor nadšených zelenáčů. CEO a prezident je Michael T. Suffredini, který byl po 10 let manažerem ISS zodpovědným za její vývoj, výstavbu i provoz a využití. Předseda Dr. Kam Ghaffarian zase vede firmu SGT, která mimo jiné trénuje americké astronauty, pak je tu Stephen Altemus jako šéfinženýr Johnsonova vesmírného centra NASA a pak i velice zkušení astronauti.





Axiom Space chce v několika příštích letech začít s výstavbou nové komeční vesmírné stanice, přičemž trénink započne již letos. V roce 2020 má být vypuštěn první základní modul stanice Axiom, která se nejdříve připojí jako další rozšíření ISS. O čtyři až osm let později se rozrostlý základ odpojí od ISS, díky čemuž vznikne zbrusu nová Axiom Commercial Space Station.

První fáze výstavby stanice Axiom může proběhout ve dvou verzích. První počítá s Modulem 1 o velikosti 9 x 5 metrů, který by byl vyslán na oběžnou dráhu jako jeden kus a pokud by to snad nešlo, v alternativním postupu by se modul musel dát dohromady až nahoře. To by zabralo delší čas a větší úsilí na místě, ale vyslání v jednom kuse by představovalo vyšší riziko i náklady. Module 1 má mít vlastní pohon, takže po vynesení na orbitu se má postupně dostat k ISS sám, aby se s ní spojil.

Společnost Axiom Space aktuálně vyjednává s NASA o tom, jak Module 1 se stanicí spojit, a to s nedávno instalovaným vstupem pro posádky z komerčních letů. Ten by nahradil podobný vstup v samotném modulu, takže ten by se dlouhodobě stal součástí ISS. Nyní tak jde především o to, aby se NASA s Axiom Space dohodla.

Stanice ISS má dle aktuálních plánů vydržet v provozu do roku 2024, což může být pozdrženo právě až do roku 2028, s čímž plán firmy Axiom Space počítá. Je tak zřejmé, že ta se chce "vozit" na ISS tak dlouho, jak jen to bude možné a až ke konci její životnosti se její stanice osamostatní. Je tak zřejmé, že se musí počítat s vývojem systémů, které bez ISS už nebudou k dispozici, což je podpora života nebo sluneční elektrárna, ale také potřebná zařízení pro obyvatele jako laboratoře, spací komory, sanitární zařízení či kuchyňka.

Co to ale bude stát a kde na to Axiom Space chce vzít? Ta především věří, že soukromá vesmírná stanice může v roce 2030 představovat trh s hodnotou 37 miliard dolarů a ty se získají především od agentur, které budou chtít stanici využít pro své astronauty, a pak také samozřejmě od vesmírných turistů. Nějaké prostředky může přinést také výroba a výzkum na palubě stanice. Prostředky pro rozjezd se mají získat díky financování rizikovým a rozvojovým kapitálem, čili zapojením dalších firem, které do podniku přinesou své peníze.

Zdroj: Extremetech
reklama