reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spektakulární výbuch v souhvězdí Orionu jako důsledek srážky protohvězd

11.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Spektakulární výbuch v souhvězdí Orionu jako důsledek srážky protohvězd
Kolize dvou mladých hvězd v souhvězdí Orionu nám zanechala přímo ohňostroj, na nějž se můžeme lépe podívat díky zařízení ALMA v Chile. Co nám tedy zanechala tato pět set let stará událost?
Kolize nastala nějakých 1500 světelných let daleko, a to v rodišti hvězd známém jako Orion Molecular Cloud 1 (OMC-1). Na něj se zaměřilo chilské zařízení Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), které ukázalo přímo ohňostroj jako pozůstatek srážky dvou protohvězd uprostřed mračen okolního materiálu.




obraz složený z infračervené složky a snímku ALMA v milimetrových vlnách


Tyto hvězdy se k sobě postupně přiblížily a jejich srážka vyslala do okolního prostoru proudy plynů (především oxidu uhelnatého), prachu a jiného materiálu, a to rychlostmi přes 150 kilometrů za sekundu, takže nyní má pozůstatek exploze napříč měřit kolem jednoho světelného roku. Při této události bylo také uvolněno přibližně tolik energie, kterou naše Slunce vytvoří za 10 milionů let, jak oznámili astronomové z National Radio Astronomy Observatory (NRAO).


Když se rodí mladé hvězdy v masivních mračnech plynů, jako je i OMC-1, jsou schopny v nich cestovat různými směry, ale čím víc se jich rodí, tím silnější je společný gravitační střed, k němuž jsou přitahovány. Právě kvůli tomu hrozí jejich srážka a následovné divoké exploze, které samy o sobě trvají jen krátce, ale jejich pozůstatky jsou viditelné dlouhá staletí.

Astronomové také uvádí, že tyto srážky a exploze protohvězd jsou relativně běžné a ničením svého mateřského mračna plynů mohou napomáhat s regulací tempa, jímž se v podobných oblastech tvoří hvězdy. ALMA nám tak poskytlo lepší pohled na hvězdnou explozi, kterou máme jinak spojenou spíše s koncem života hvězd, jako je třeba exploze (super)novy.

Zdroj: Space.com

reklama