reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Nová zpráva zkoumající ekonomickou rentabilitu pevných disků a SSD předpovídá, že právě SSD předhoní klasické disky již v roce 2016 a od té doby se jim budou už jen vzdalovat. Co to bude znamenat?
M@rcus (11) | 30.12.201410:42
Pidalin, s čiernym trhom sa mýliš.

1. Edisonky sa veselo vyrábajú v krajinách mimo EU.

2. V EU je možné oficiálne kúpiť edisonky s výkonom >40 W, ale sú určené pre ­"priemyselné použitie­" ­(asi si dáky úradníko uvedomil, že stále existujú prostredia, kde je výhodnejšie použiť tento zdroj svetla a tepla­). že ju použiješ v domácnosti je tvoja vec. Alebo je možné zakúpiť posledné zvyšky nemeckých ­"heatball­" ­- ohrievacích zariadení, ktoré ­"zhodou okolností­" sedia do závitov E27 a E14, vyznačujú sa vysokou účinnosťou ­(výroba tepla ­- 95%­) a len cca. 5% energie premenia na ­"odpadové svetlo­". :­)

Takže nejde o žiadny ­"čierny trh­".
Odpovědět1  1
pidalin (1478) | 30.12.201415:13
No nevim jak u vás, ale u nás se v běžnejch obchoďácích ­(Tesco a pod..­) už nic nad 40W neprodává, jedině halogeny. Ale jde to koupit třeba na vesnici v železářství, tam to ten prodavač sežene když je to zároveň majitel obchodu.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 30.12.201419:44
nádhera :­-­) topení které i svítí, jen ty topný tělesa zbytečně brzo odejdou když maj 2000 °C :­-D
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.12.201422:10
No, když máte halogenovej reflektor co má třeba 500W a na někoho s tim namíříte tak je to jako ňáká energetická zbraň jak to pálí. :­-­) Jinak oheň je taky topení který i svítí. :­-)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 29.12.201416:06
Ale jo, proč ne. Je to jako s LEDkama. Dneska kdy se dá koupit za 150 Kč 10W LEDka si může edisonku koupit jedině idiot, nebo neznalec. Podobný to bude s HDD. I když to bude výhodnější ve všech směrech kromě pořizovací ceny tak lidi na SSD stejně jentak nepřejdou. Ale celkem se mi nechce věřit tomu že by SSDčka v blízký budoucnosti mohli konkurovat plotnám ve spolehlivosti a životnosti. Tam to přirovnání k LEDkám trochu nefunguje, protože LEDku koupim a několik let o ní nevim, u žárovek než všechny vyměnim tak můžu zase začít odznova. :­-)
Odpovědět0  4
pidalin (1478) | 29.12.201416:07
mohli :­-/
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 29.12.201420:46
u LEDek může být problém s životností když nemají dobře udělaný odvod tepla, LEDce klesá svítivost čím dýl svítí a čím větší teplotu přitom má. nový SMD LED mají pouzdro s lepším odvodem tepla ­(asi do plošných spojů nebo nevim kam­). problém je hlavně u výkonnějších LEDek např ve výkonných LED baterkách, kde u těch lepších je zajištěný odvod tepla tlustou měděnou deskou se závitem předávajícím teplo do hliníkového pláště baterky. podobně je potřeba výkonnější LED pásky lepit na nějakou kovovou lištu, nemusí to být zrovna předražený hliníkový profil k tomu určený, stačí nábytková lišta.
Odpovědět2  0
pidalin (1478) | 29.12.201422:38
Mam tady jednu 5W LEDku která nemá chladič, je to celoplastový a po roce naprosto bez problému, svítí srovnatelně s klasickou 40W žárovkou a neroztaví lampičku narozdíl od tý edisonky. Taková funkčnost mi za ty prachy stačí ­(150Kč v Tescu­). Je to samozřejmě SMD, starší typ LEDek se už snad ani nedá sehnat pokud vim, i když u našich obchodníků je možný všechno.
Odpovědět0  1
Jirka-77 (1118) | 30.12.201419:39
já nemluvím proti LEDkám, naopak jim dávám přednost, jen říkám co je potřeba si pohlídat ­(když to jde­).
jestli se od té 5W LED teplo odtáhne o pár cm dál přes chladič tak už to může zvládnout uchladit i přes plast, podstatná je teplota samotné LED. LED nezhasne, jen jí postupně klesá svítivost, příkon asi ne, takže klesá i účinnost, když je to chlazený nedostatečně.
u LED žárovek někde píšou i jaký má zdroj, jestli bliká frekvencí sítě ­(RC driver­), nebo svítí bez blikání ­(DC driver­).
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 30.12.201422:13
S blikací LEDkou jsem se teda ještě nesetkal, ale v diskuzích jsem na to často narazil, asi mam štěstí. No moc ledek zatim nemam, tak nevim. Mam 2 a ani jedna nebliká, světlo je přijemnější než u klasický žárovky ­(neni tak žlutý, ale ani protivně bílý jak u zářivky­) a blikání žádný, náběh tak půl vteřiny. A určitě bych to poznal kdyby to blikalo, já třeba nemůžu koukat na CRT když je tam frekvence 60Hz a hodně lidí to tak běžně používá, takže blikání poznam.
Odpovědět0  1
Jirka-77 (1118) | 31.12.201419:35
mám blikací a když jsem v klidu tak to nepoznám, všimnu si toho když udělám rychlejší pohyb, nebo stačí na zkoušku udělat rychlejší pohyb rukou před sebou a dívat se přitom na stejný místo v pozadí a je vidět že ruka je osvětlená jen místama, trochu jako obrázky filmu.
Odpovědět1  0
Veyron (56) | 29.12.201421:01
No človeče vidím, že ty si tiež tak trošku mimo. Ono len ten ­"idiot­" si môže za posledné 4 roky kúpiť do akéhokoľvek nového PC ako systémový disk HDD namiesto SSD. SSD nikdy neboli drahšie než HDD keď sa vezme pomer cena­/výkon­/kapacita. Lenže bežné ovečky si vedia spočítať len cena­/kapacita, započítať do toho pomeru výkon je na ich matické znalosti už trošku moc a predavač v miestnom elektre potrebuje predať skladové zásoby. A hlavne keď tá kapacita je v dnešnej dobe stále rýchlejšieho internetu stále menej podstatná ­(a všetok nemediálny obsah sa u väčšiny ľudí zmestí do kapacity 128gb­).
A tiež je pravda, že SSD a HDD nemôžu konkurovať ani v oblasti spoľahlivosti, keďže minimálna životnosť SSD diskov je 15 rokov, čo sa dožijú len tie najlepšie HDD disky. Ja mám SSD v desktope piatim rokom a podľa programu SSDLife som ho dosiaľ používal čistého času menej než rok a pól, a podľa tohto programu mu tohto čistého času do konca životnosti ostáva ešte vyše osem a pól roka. Takže ak ho budem používať tak ako dosiaľ, tak mi sa malo v pohode dožiť tridsiatky a keď si vezmem, že väčšina ľudí mentálne umrie do dvadsaťpäťky, tak majú SSDčka väčšiu životnosť než ľudia.

Porovnanie s LEDkami a životnosťou to nie je až tak od veci. LEDky majú životnosť 30 až 50 tisíc hodín, čo v praxi väčšinou znamená 30 až 50 rokov, teda pracovných hodín SSDčka vydržia viac, ale na počet rokov to je podobné. Takže hej ­- ­"pár rokov­" o tých LEDkách človek ani nevie :­) A ­"Edisonky­" sa už asi vyše dvoch rokov nevyrábajú ­(ak si dobre pamätám­), takže si ich ovečky nemôžu kúpiť ani keby chceli. Namiesto nich si kúpujú rôzne halogénové a pod. ­"šity­", ktorým sa pred príchodom lediek hovorilo ­"eko žiarovky­".

Mimochodom bežná životnosť ­"edisoniek­" síce bola len jeden rok, ale to len preto, že sa na tom dohodli výrobcovia aby fungovala spotrebná ekonomika. Niektoré pôvodné edisonove žiarovky fungujú už viac ako sto rokov. Našťastie v dnešnej dobe už veci častokrát zastarávajú morálne, preto sa výrobcovia častokrát už nemusia znižovať k takým úbohostiam ako ku tzv. ­"kurvítkam­".
Odpovědět1  3
pidalin (1478) | 29.12.201422:36
Nevim jak u vás na Slovensku, ale u nás v ČR funguje s těma edisonkama něco jako černej trh. V obchodech to maj pod pultem a když si člověk řekne tak seženou klidně 200W žárovku, neni to problém sehnat a taky to lidi dělaj, hlavně důchodci. Já klasický žárovky zavrhnul hlavně z toho důvodu že ničej dnešní plastový objímky, všechno se roztaví a pak taky životnost. I kdyby ta LEDka vydržela svítit rok tak se to vyplatí. Podobný je to u SSD, tam umíraj buňky a klesá kapacita kterou jde reálně použít. Takže SSD a LED odcházej postupně a edisonky a plotnový disky umřou z ničeho nic bez varování.
Taky nevim jak u nás ale s tim svícenim je fakt dneska velkej problém. V moderních a rekonstruovanejch bytech už nejsou velký světla ale milion bodovek většinou se závitem E14 a do toho je problém sehnat něco co trochu víc svítí, většinou nic víc než 40W edisonku to ani nepřežije kvůli teplu, takže v těhle moderních bytech na ty LEDky člověk stejně musí přejít, protože něco co má příkon 7W a účinnost 80% nemůže v topivosti konkurovat edisonce i když LEDky topěj samozřejmě taky. Designéři jsou prostě cvoci, první co člověk musí udělat když se někam nastěhuje je vytrhat všechny ty bodovky a dát si tam pořádnej lustr.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 29.12.201422:39
PS: Pokud u vás na Slovensku edisonky svítěj rok tak nám sem ňáký pošlete, ty naše vydržej sotva 2 měsíce.
Odpovědět0  1
Veyron (56) | 30.12.20140:36
Popravde už ani nespomínam koľko zvykli také edisonky v praxi vydržať, lebo už pár rokov máme v dome iba LEDky a ani som to samozrejme nikdy nesledoval, ale viem, že cieľ výrobcov resp. ich dohoda bola aby to vydržalo myslím 1000 hodín čo väčšinou predstavuje jeden rok, ale samozrejme ak sa s tým svetlom nonstop svieti, tak určite môže odísť aj do dvoch mesiacov.

Inak to je pre mňa novinka, že existuje niečo ako ­"čierny trh so žiarovkami­", ale neprekvapuje ma to :D Ono normálny ľudia už len fakt zriedka chodia do kamenných obchodov, keďže ceny sú tam až príliš rozdielne a niečo ako ­"odborné poradenstvo­" je neznámi pojem. Predavači sú tam väčšinou ľudia s minimálnou mzdou, ktorý nevedia ani čo predávajú, len to, že musia splniť nejaký target.

O tom umieraní buniek u SSD som tiež počul kopec kecov, ale moja osobná skúsenosť mi hovorí niečo iné. Po cca 4 a štvrť roku používania 60GB SSD disku pre OS a najpoužívanejší softvér, pričom viackrát preformátovaný a zaplnený na maximum ­(čo nie je odporúčaná prax­)...som nezaznamenal absolútne žiadny úbytok kapacity, ani akékoľvek problémy. Možno keby som ho otestoval v nejakom benchmarku po kúpe a teraz, tak by som nameral odlišné hodnoty výkonu. Ale či je to iba 100krát alebo ­"iba­" 50krát rýchlejšie než HDD v praxi aj tak nejak extra nepoznať. A to ten disk je už teraz v podstate zastaralý, keďže je to ešte SATA 2. Pričom už pomaly prichádza na trh SATA Express, ktorá je mnohonásobne výkonnejšia ­(záleží od počtu pripojených pci liniek na danej doske­).

A tie LEDky niektoré odchádzajú do dvoch rokov, ale to je chyba výrobku a našťastie sa dajú v pohode reklamovať. Kvalitné ledky reálne vydržia tých 30 až 50 tisíc pracovných hodín.
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 30.12.201415:20
No tak já mam na mysli spíš menší obchodu jako vesnický železářství a podobně. Samozřejmě ňáká bába u pokladny v Tescu asi 200W žárovku z pod pultu nevytáhne. Ale o pravdu to tak u nás funguje, lidi chtěj klasický žárovky a kupujou je buď pod pultově a nebo na internetu kupujou tzv. topné koule, což je klička jak to obejít, jsou to obyčejný žárovky. A ty 2 měsíce +­/­- je při normálnim použití kdy se to furt vypíná a zapíná běžná životnost. Naopak, když to svítí bez přestávky tak ta edisonka vydrží víc. I kdyby ta LEDka vydržela 2 roky tak je to přijatelný, protože jednou za 2 roky dát 150 ­- 200 Kč ­(a cena pujde dolu­) za LEDku je dost dobrá cena, ušetřim za roztavený závity v lampičce­/lustru... ušetřim za elektřinu a nebudu muset furt měnit žárovky jak cvok. Ty 2 roky bohatě stačej, i rok by stačil kdyby byla jistota že to ten rok fakt bude svítit, což u normálních žárovek neni, stačí do tý lampičky strčit když to svítí a je po žárovce.

S SSD taky nemam problém, mam už 3 roky Vertex 3 a bez problému, funguje spolehlivě a rychle. Ale znam lidi co si koupili SSD a za půl roku to umřelo.
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 30.12.201416:52
No z vlastných skúseností viem aký vedia byť dôchodcovia šialený :­)­) ...ale čo sa týka tej spolahlivost, tak to stále hovorím ­- určité množstvo percent sa vždy pokazí. Teda pokiaľ nejde fajkt o nejakú japonskú super kvalitu. Pár lediek aj nám odišlo, ale ostatné fungujú bez problémov už radu rokov a to pritom boli super lacné ­"značky­" ABC LED vyrábané myslím tuto v nejakoch všivávokové na Slovensku. 4W stála myslím nejakých 6­-7 éčiek a 7W asi okolo 9? Fakt netuším koľko rokov už fungujú, ale svietia super a to máme v izbách ­"teplé­" a na chodbách ­"studené­". A napr. aj kamošovi som kúpil asi zo sedem a jemu sa nepokazila dosiaľ ani jedna.
A to isté platí rovnako aj u SSD. Môj vyše štvor ročný Vertex 2 funguje super. A tak isto i všetky ostatné disky čo mi prešli cez ruky. Ale napr. kamošovi odišiel Vector tiež asi po polroku, no na druhý deň mu samozrejme z Amazonu poslali bez rečí nový. Každopádne či už u SSD alebo LED, tak sa bavíme stálo o určitom percentuálnom množstve vadných výrobkov tzv. nepodarkov, no to nemení ničo na tom, že tie kvalitné sú schopné vydržať 10+ rokov.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.12.201417:50
Japonská kvlaita už neexistuje, mam jednu Panasonic ledku a je horší než ta noname z Tesca.
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 31.12.20144:19
A je to Made in Japan alebo China? Pod japonskou kvalitou si predstavujem veci, ktoré sú v Japonsku aj vyrobené, pričom mnohé výrobky spadajúce pod japonské značky tam nie sú ani vyvinuté ­(napr. Renaulty so značkou Nissan­). A ono aj japonskí výrobcovia ako Panasonic musia robiť aj tzv. ­"value­" produkty, pokiaľ chcú predať aj tomu bežnému východo­-europanovi, lebo ovčích zákazníkov zaujíma v prvom rade len cena. Preto u takých tých najväčších výrobcov si treba vedieť vybrať.
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 30.12.20148:22
S Vaším příspěvkem nelze úplně souhlasit. Jistě, každý kdo se alespoň trochu zajímá o počítače, tak si ho nového PC­/notebooku pořídí na systém SSD a na data si kdyžtak přidá klasickou plotnu. Problémem je běžný uživatel. Je totiž skutečně těžké mu vysvětlil, proč má dát stejné peníze za nejlevnější 128GB SSD jako za slušnou 1TB plotnu. Je to ještě těžší, když se jedná o někoho kdo má hromadu filmů­/fotek a prostě kapacitu potřebuje. Potom by musel koupit jak to SSD, tak tu plotnu a to je prostě extra výdaj. Navíc jelikož je pro běžného uživatele plocha=celý počítač, tak myšlenka že si budou data ukládat na jiný disk­/oddíl je spíše utopie.
K životnosti SSD ­- Pokud se nebavíme o business třídě SSD, tak u současných modelů je 15 let hodně mimo realitu, zvláště pak ty využívající MLC NAND. Tam se bavíme o 5­-7 letech a konec. U disků do mSATA, nebo M.2 je to ještě méně.
Odpovědět2  0
tomasjerry (211) | 30.12.20148:47
Mozem potvrdit slova kolegov to tvz superzivotnosti LED svetiel.
Po 2­-ch rokoch sa mi pokazila LED, nastastie pre predajcu po 26 mesiacoch presne :­( Takze reklamacia neprichadza v uvahu. Po rozobrati a vymene 2­-ch suciastok za cca 2 ecka LED funkcne. Hneva ma, ze to naschval osadzaju podimenzovanymi suciastkami. :­( Co sa tyka SSD nemozem suhlasit so zivotnostou 5­-7 rokov. Mame tu Lenovo T440 s SSD 128 GB, uz tu mam 4­-ty NTB ktoremu umrel SSD po cca 1,5 roka. Dovod je pouzivanie cca 9 ­- 10 hodin roboty denne. Vsetko je nadstavene TRIM a podobne. Vsetko zatial Samsung ssd. Znizenu zivotnost M2 SSD mozem potvrdit mam doma 1 ktory po cca 1 roku pouzivanie hlasi uz len live remining 45 %, zatial co rovnoka standardne pouzivane SSD 256 GB Samsung v tom istom PC hlasi 99% :­( Takze ked to naozaj pouzivate tak ako ja tak SSD ma mizernu zivotnost oproti HDD.
Inak doma mam na system 256 GB SSD + M2 32 GB + 2TB HDD na foto a podobne.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 30.12.201415:22
2 roky ale JSOU superživotnost v porovnání s běžnejma žárovkama který prasknou když kolem projede vlak. :­-)
Odpovědět0  0
tomasjerry (211) | 30.12.201415:39
Mna hlavne sklamalo to, ze vedla mam na konci chodbi normalnu staru 60 W ziarovku, ktoru som ani neviem odkial vybral ­(znacne pouzivana a zaprasena­) a jendoducho LED zdochlo skor :­( Co statne naserie hlavne ked si zoberiem, ze ziarovka topne koule ;­) stoji u nas mad 0,8 ecok, zatial co tato LED ma stala 11,5 ecok, co je nepomer a uspora, ktoru akoze na tej chodbe mam = NIC, este aj som vlastne prerobil, nebyt toho, ze to rozoberiem a nevymenim suciastky tak by som tovyhodil a bol nuteny kupovat novu :­( = neoplati sa mi to, sustale strasne drahe, teda aspon vtedy pred pomaly 3 rokmi boli.
Odpovědět1  0
Veyron (56) | 30.12.201417:47
tomasjerry ­- Niekedy stačí si priplatiť len pár percent na cene a človek dostane vec, čo slúži spoľahlivo mnoho rokov ­(vlastná mnohorazy potvrdená skúsenosť­). A síce nie som elektrikár, ale logicky usudzujem, že kvalita rozvodov bude mať dosť možno silný vplyv na spoľahlivosť akýchkoľvek žiaroviek. Ono žiarovky sú totiž napojené priamo do siete, narozdiel od mnohých spotrebičov, ktoré majú rôzne prepäťové ochrany.

Z SSD diskov, ktoré prešli mne cez ruky, sa nepokazil ešte ani jeden a to šli do desktopov, laptopov ale aj serverov. Najstarší ten môj ­(60 GB OCZ Vertex 2­) po vyše štyroch rokoch hlási zdravie na 85% čo má byť 8 rokov 7 mesiacov a 8 dní prevádzkovej činnosti. 2,5 roka starý 128 GB Samsung 830 v mojom laptope hlási 100% a 9 rokov 1 meisac a 24 dní, ale ten laptop používam dosť premenlivo.

Mimochodom to je celkom rozumné riešenie mať na operačný systém jeden SSD a na ostatný softvér druhý. Asi si to tak tiež niekedy spravím. Rozhodne to môže mať fajn vplyv na výkon. Inak 2 TB v Raid 0 ­(2*1TB­) mám aj ja, ale to už je asi 6 rokov staré a do nového PC by som si už HDD nedával asi vôbec, ono je to vlastne len sila zvyku zálohovať také množstvo nepotrebných dát ­(a normálne sa už aj teším keď sa raz HDDčiek nadobro zbavím a nebudem počuť to príšerné hučanie a vrčanie...človek si to ani neuvedomuje, ale pár raz sa mi už stalo, že mi PC pri prechode do spánku ­"zblbol­" a vypli sa iba HDDčka, a to bolo ledva počuť, pričom tam mám 5 veľkých ventilátorov, plus grafika a zdroj a čerpadlo­).
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.12.201422:06
Já mam spíš v dnešní době zkušenost že dražší krám je drahej krám a levnej krám je levnej krám ale oboje je krám a člověk nemá jistotu že to bude fungovat. U HW to asi tak hrozný neni, ale u normálních výrobků ­(zvlášť ručně dělanejch­) je kolikrát dražší věc ještě horší než ta levná.
Odpovědět2  0
Veyron (56) | 30.12.201417:21
Jimmz147 ­- súhlasím, že bežná ovca to nepochopí, preto ešte stále toľko ľudí dáva prednosť HDDčkam. A dokonca aj niektorý v IT znalý ľudia, sú tak zaritý, že sa stále zastávajú HDDčiek. Fakty sú ale jasné ­- príplatok za SSD disk za menej než 30€ má väčší vplyv na výkon ako príplatok 1000€ za procesor. Práca s počítačom bez SSD je utrpenie plné lagov a dealayu. Skladovanie filmov na HDD nemá žiadny význam, pretože s dnešným internetom si človek stiahne full HD film na počkanie a pozrie si ho aj tak len raz. Skladovanie fotiek na HDD je nebezpečné a nepohodlné, keďže HDD sa môže pokaziť a človek k nemu nemá prístup z nikade než z toho jedného disku. Narozdiel od Cloudu, ktorý je na fotky či osobné videá perfektný a ešte k tomu zadarmo.
Takéto fakty ako som tu vymenoval nepochopí nie neinteligentný človek, ale obmedzený a to je problém väčšiny SK­/CZ populácie.

Skúsenosti s mSATA a M.2 nemám a je to pre mňa novinka. Ale SATA diskov mi už prešlo cez ruky viacero a najstarší je ten čo mám vo svojom desktope. Tomu už beží piati rok a podľa programu SSDLife by mal vydržať vyše 8 rokov a 7 mesiacov, teda asi ešte 20 rokov. Ja neviem aká bude budúcnosť, teda či majú pravdu tí čo tvrdia, že SSD disky vydržia cez 15 rokov alebo tí čo strašia, že nevydržia ani niekoľko. Viem, že ten môj od OCZ funguje bez problémov od jesene 2010 a nevypadá, že by sa chystal otrčiť kopytá. A mimochodom tie najnovšie disky majú záruku 10 rokov, čo myslím hovorí samé za seba.
Odpovědět0  2
pidalin (1478) | 30.12.201417:52
Já mam SSD už 3 roky a neměnil bych. Rok jsem neviděl obrazovku Vítejte ve Win7, rovnou mi tam skočí plocha. Nedokážu si představit že bych měl znova systém na plotně, vždycky když jsem na cizim PC tak z toho šílim jak je to pomalý.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 30.12.201419:56
obyčejná žárovka může mít životnost mnohem větší než 1000 h, ale musí se ještě dál brutálně snížit účinnost, pak teplota vlákna je nižší, životnost stoupne a účinnost klesne, stačí použít žárovku určenou na 240 V v síti kde náhodou není přepětí a je tam 230 V, kdysi jsem viděl graf a už taková změna byla významná, takže u těch obyčejných žárovek je naopak dobrý kupovat na 230 V pokud doma nemáte přepětí. samozřejmě kdo si to má čím změřit. prodávají se obvykle na tyto dvě hodnoty napětí. běžně se stává že lidi mají doma žárovky na 240 V a v síti mají kolem 230 V a vydrží jim pak výrazně déle, jen maj tu horší účinnost.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 30.12.201422:17
Je známej jeden případ ňáký požární zbrojnice kde svítí žárovka od konce 19. století, ale to se těch dnešních fakt netýká. Kolikrát se mi ani nepodaří jí donést domů funkční, možná je to daň za trochu vyšší účinnost, možná to tak výrobci nastavili schválně ale je to šílený ta životnost. Schválně zkusim kouknout na to napětí, ale dost bych se divil kdyby ňáká byla určená pro 240V. Ale je fakt že některý starší žárovky mi tu furt svítěj ale naopak nový ­(hlavně halogenový­) měnim jednu za druhou jak blázen. A je uplně jedno co je to za značku, tesla, osram.... všechno stejnej krám.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 2.1.201512:25
Je to prostě tím, že se vyrábějí šmejdy. Pokud náhodou něco není šmejd, tak to stejně těžko před koupí zjistíte. Vyšší cena negarantuje nic. U LED zůstává více problémů, bylo zmíněno ­- vyšší teplota jim škodí, jsou max. tak 10 W, což pořád není kdovíkolik ­- což je právě tou citlivostí na teplo, pak už to prostě moc topí. A stejně jak u úsporek poddimenzovaná okolní elektronika. Třeba taková LED od IKEA má psáno 20000 cyklů zapnutí, pokud si dobře nepamatuju. Což samozřejmě není problém LED technologie, ale dalších součástek.
Ohledně žárovek ­- je to taky o kvalitě. Žárovky značky č. 1 mi v jednom svítidle vydržely snad pár let, žárovky značky č. 2 na tom samém místě týdny až měsíce a jedna se i krásně připekla do objímky. Výdrž ale u těch kvalitnějších srovnatelná s úsporkami.
Odpovědět1  0
andy64 (6) | 4.1.201516:14
"Porovnanie s LEDkami a životnosťou to nie je až tak od veci. LEDky majú životnosť 30 až 50 tisíc hodín, čo v praxi väčšinou znamená 30 až 50 rokov­"
to je len zavadzanie resp. polopravda. Zivotnost samotnej LED pri doporucenej teplote a prude je mozno 50t. h Ale horsie je to s elektronikou kt. ju napaja, ta moze kludne vydrzat len par t. h
Odpovědět0  0
tervicz (66) | 2.1.201512:53
Tak, jako nebudu svitit zelvam a jesterce LEDkama, nejblizsi leta taky nebudu mnohaterabytove zalohy hrubych videi davat na SSD, to zvolim tam, kde potrebuji rychly pristup a velky bandwith. Tam, kde rozhoduje kapacita a redundance, je cena SSD pro smrtelnika s konecnym rozpoctem zkratka hlavni limitujici faktor a nevidim na tom nic neznaleckeho ani idiotskeho.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.