reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stanfordský větrný tunel pro ptáky pomůže k vytvoření lepších dronů

25.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Stanfordský větrný tunel pro ptáky pomůže k vytvoření lepších dronů
Drony si v současné době nachází stále větší uplatnění, není se proto čemu divit, když se vědci snaží vyvinout ještě lepší bezpilotní letouny. Stanfordova univerzita proto vybudovala větrný tunel pro ptáky, aby je mohla studovat.
Vědci ze Stanfordovy univerzity věří, že pokud chtějí mít co nejlepší a nejstabilnější drony, měli by se učit od těch největších mistrů v letu - přímo od ptáků. Pokud do návrhů dronů začlení vychytávky, kterými byli ptáci vybaveni, jejich drony budou mít lepší letové výsledky.

Stanfordova univerzita vytvořila speciální větrný tunel, jeden z nejmodernějších na světě. Vědci si za cíl kladou vytvořit stabilnější drony, a to právě tak, že budou při letu studovat ptáky - především jejich křídla a to, jak se přizpůsobují podmínkám.

Odborný asistent David Lentink vysvětluje, že stavba větrného tunelu byla ke studii potřebná, protože jedině tak se dá snadno a přesně měnit rychlost větru. Přesné údaje jsou totiž pro studii důležité. Další výhodou je i to, že větrný tunel nezabírá tolik prostoru, než kdyby měli ptáci létat volně. Na snímání pohybu a přizpůsobování se křídel ptáků používá tým z univerzity vysokorychlostní kamery.





Vědci ze Stanfordovy univerzity však mají v plánu i další věci - kromě jednotlivých ptáků plánují ve větrném tunelu sledovat i celé menší hejno ptáků, čímž chtějí zjistit, zdali jedinci svým pohybem křídel ovlivňují ostatní. Naplánovaná je i instalace zařízení, které bude ukazovat, jak přesně se budou pohybovat svaly a kosti ptáků.

V budoucnosti ve větrném tunelu nahradí ptáky samotný ptačí dron, který bude vytvořený podle závěrů vědců z této studie. Tento dron bude mít křídla inspirovaná skutečnými ptáky, která se budou dát přizpůsobovat větrným podmínkám, a celý stroj tak bude více stabilní a bude vykazovat lepší letové schopnosti.

Zdroje: engadget.com, YouTube
reklama