reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač IBM Summit pomáhá vyvíjet lék na COVID-19

10.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Superpočítač IBM Summit pomáhá vyvíjet lék na COVID-19
Celý svět se snaží bojovat koronaviru 2019-nCoV a nemoci COVID-19. Ruku k dílu přiložila i společnost IBM, která vyhradila procesorový čas superpočítače IBM Summit právě k hledání léku a první výsledky vypadají slibně.
Americká Oak Ridge National Laboratory (ORNL) využívá superpočítač IBM Summit k mnoha různým výzkumům na poli zdravotnictví, umělé inteligence, energetiky i pokročilých materiálů. Kvůli koronaviru 2019-nCoV byl nyní výzkumníkům vyhrazen procesorový čas primárně pro boj s COVID-19. Díky obrovskému výkonu superpočítače dostávají výsledky testů v průběhu jednoho až dvou dní, což umožňuje rychleji postupovat ve vývoji vakcín nebo léků a rychleji identifikovat slibné cesty. Prozatím se jim už povedlo najít 77 sloučenin, které vypadají být slibnými pro boj s koronavirem 2019-nCoV a mají účinkovat lépe než účinné látky dnešních léků.
 
IBM Summit
zdroj: Carlos Jones/ORNL / CC BY, přes Wikimedia Commons
 
Celkem se zkoušelo přes 8000 různých sloučenin a např. u vakcín se zjišťovalo, jak dobře se dokáží navázat na hlavní výrůstek na viru, kterým infikuje buňky oběti. Pokud to taková sloučenina dokáže, vir pak nedokáže infikovat svou oběť. Připomeňme, že IBM Summit je složen ze 4608 serverových jednotek IBM Power Systems AC922, kde každá tato jednotka obsahuje dvě CPU IBM Power9 a šest GPU Nvidia V100. Dosahuje se tak výkonu 200 PFLOPS.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama