reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.4.2016, Jan Pánek, článek
Odvětví robotiky a umělé inteligence jde velmi rychle kupředu. Díky tomu se již za pár let máme dočkat robotických zabijáků, kteří nepotřebují přímé ovládání. Už dva roky vůči nim protestuje několik států a organizací, co bude dál?
Mr.Lolendo (259) | 21.4.201614:46
Lidstvo je dnes už tak líné že není schopno se vraždit z očí do očí. Kde jsou ty doby kdy když byl konflikt v nějakém kmeni tak se týpci sebrali. Každý se přivázal za nohu lanem ke společnému kůlu. Oba sekeru v ruce a boj na život a na smrt. Konflikt vyřešen bez žádných vedlejších zbytečných ztrát.
Dnes tohle člověk považuje za barbarství. Dnes tihle dva lidé si zfanatizují jiné lidi aby za ně bojovaly. A teď to bude ještě lepší kdy si budou navzájem vyvražďovat své zfanatizované ovečky terminátorama.
Takže když ro shrnu tak ti dva týpci s konfliktem jsou čím­-dál vynalézavější že si jen udržují konflikt pro vzájemnou nepřímou spolupráci po moci. Však aspoň teď chápete proč je monopol zakázaný stav :D
Odpovědět0  0
durib (290) | 21.4.201610:53
Protestovat proti tomu je zbytečné a hloupé. Stejně jako protestovat proti genovému inženýrství apod. Je to přirozený vývoj lidského poznání. Místo protestu je dle mne nutná transparentnost výzkumu. U Atlas mě nejvíce zaujalo, že se už robot konečně dokáže sám zvednout, když upadne. Nerozumím, proč tato základní dovednost byla tak dlouho přehlížena, přitom jde o naprostou nutnost umět opravit chybu. Člověk taky sebou dokáže pořádně fláknout, ale to přece nevadí a u robota by to taktéž nemělo být bráno jako neúspěch. Chudák Asimo ­- kdyby se uměl zvednout, nemuseli by tam dělat takové scénky :P
Druhá část je myšlenková ­- kdo je zodpovědný za robotovy činy? A tady se musí udělat jasno. Tedy ne je zakazovat, ale jasně určit zodpovědnost konkrétního člověka. U všech ostatních zařízení to tak je. Letadlo, auto, schody, sníh na střeše, ..... vše má odpovědného člověka. Takže stačí určit, kdo má odpovědnost za autonomního robota a je to. Pokud ten robot spáchá nějaký přestupek­/zločin, bude potrestána odpovědná osoba. Stejně jako je pán odpovědný za to, že jeho pes třeba někoho v parku pokouše.
Odpovědět2  1
iba (10) | 21.4.20168:32
Mnohem zásadnějším bodem je lidská důstojnost a lidství obecně.
Vojak Kefalin, ludi je jak sraciek. Populacia ludi na zemi uz je davno prestrelena a je len otazkou casu ako a kedy dojde ku masivnej korekcii.. Nevyhoda robotickych zabijakov je teda len jedna ­- ze ludske obete bude mat len jedna strana bojoveho konfliktu.

Zatial v kliidku, aj ked vznikne Skynet, mame predsa este funkcneho Arnolda :P
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 21.4.20168:36
Proč myslíte, že oběti bude mít jen jedna strana konfliktu? Americké drony už pobily tisíce civilistů, ano. Ale pokud by se amíci omylem pustili do nějaké vyzbrojené a připravené země, mohli by se taky dočkat ošklivých překvapení...
Odpovědět0  0
Pate1973 (256) | 21.4.20161:11
Tohle je hodně kontroverzní téma.Pominu­-li možnost že se stroje vzbouří což není až tak nepravděpodobné a nemusí to znamenat že by dostali svůj rozum ale stačí porucha identifikace vlastní cizí nebo hacking protivníka.Zbývá ta neskutečně lákavá možnost řešit silou problém bez nutnosti riskovat život svých občanů potažmo popularitu voličů.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.