reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svůj počítač si postavím sám!

25.6.2008, Michal Huspeka, článek
Svůj počítač si postavím sám!
Je pro Vás toto prohlášení nepředstavitelné? Zdá se Vám, že byste to nikdy nedokázali? Odmítáte uvěřit těm, co tvrdí, že na tom vlastně nic není? Pokud ano, tak je tento návod určen právě pro Vás a doporučujeme mu věnovat svou pozornost.
V tomto návodu nehledejte žádná doporučení na výhodný nákup nebo výkonové srovnávání jednotlivých komponent, pouze se zde podíváme, na co si dát pozor při výběru komponent z hlediska rozměrových a technických parametrů a hlavně jejich vzájemné kompatibility.

Pokud se totiž rozhodneme pro vlastnoruční stavbu sestavy, nemůžeme se spoléhat na to, že nám e-shop před odesláním komponent oznámí jejich případnou nekompatibilitu, kterou by jistě odhalil, kdyby sestavu skládal. Musíme se tedy již při výběru jednotlivých komponent zaměřit na několik detailů, které by nám později při realizaci samotné stavby mohly způsobit problémy. Zde totiž bezezbytku platí oblíbené "Dvakrát měř, jednou řež" nebo ještě lépe "Líná huba, holé neštěstí". Je rozhodně lepší se zeptat a svou teorii zkonzultovat se zkušenějšími uživateli.


Základní komponenty a tipy pro jejich výběr


Základní deska (Motherboard)

Nejprve je samozřejmě nutné zvážit platformu (AMD, Intel), na základě které se pak vybírají i další komponenty. Rovněž je nutné dobře zvážit volbu čipsetu, od něhož se odvíjí mimo jiné počty jednotlivých rozšiřujících slotů (PCI-Express x16, PCI-Express x1, PCI atd.), dále počet SATA (Serial ATA) portů pro připojení pevných disků a optických mechanik nebo dnes stále využívanějších USB (Universal Serial Bus) připojení. Dalším podstatným kritériem při výběru základní desky je samozřejmě také přítomnost (a využitelnost) integrovaného grafického čipu (IGP).


MSI P7N SLI Platinum /Intel s.775, DDR2, 3x PCI-Express x16, 2x PCI, 4x SATA

- pro zvětšení klikněte -

Určitě si také ověříme typ použitelných operačních pamětí RAM (DDR2, DDR3) a v neposlední řadě se také podíváme na rozmístění chlazení na základní desce.


Procesor (CPU)

Jeho volba vychází ze zvolené platformy (AMD, Intel) a výběr konkrétního modelu je individuální záležitostí z hlediska budoucího zaměření počítačové sestavy.
Procesor AMD X2 / patice AM2
Procesor Intel Core 2 Duo / patice LGA775


Chladič procesoru

V drtivé většině případů je chladič přibalen k procesoru (tzv. BOX verze), ale vzhledem k jejich nízké účinnosti a nežádoucím zvukovým projevům bývají často vybírány jiné, většinou daleko účinnější a přitom tišší chladiče. V případě použití jiného než BOXovaného chladiče je ale nutné předem ověřit kompatibilitu se zvolenou platformou (AMD, Intel).

Velmi často bývají tyto chladiče mohutnější než BOXované, proto je vhodné si také předem ověřit jejich možnou kolizi s pasivním chlazením na základní desce, zejména s chladičem severního můstku (Northbridge), chladičem napájecí části kolem patice procesoru a paměťmi. V případě chladičů s věžovitou konstrukcí je také nutné počítat s dostatečně širokou počítačovou skříní.


Nainstalovaný chladič procesoru Noctua vs. pasivní chlazení Northbridge

- pro zvětšení klikněte -

Zaměřit se u chladiče procesoru, respektive u jeho ventilátoru, můžeme rovněž na možnost pulsní regulace PWM, kterou dnes již umožňuje většina základních desek. Takový ventilátor pak nese 4pinový konektor. Ovšem i ventilátor bez PWM regulace (s 3pinovým konektorem) nám základní deska bez problémů zreguluje, pokud to tedy umí.


Operační paměti (RAM)

Jejich výběr se odvíjí od zvolené základní desky a je nutné dodržet jejich stejný typ (DDR2, DDR3). Rozdílné typy mají totiž jinak umístěný zářez a také jiný počet pinů (kontaktů), takže by nebylo možné je do základní desky osadit.

Rovněž je nutné ověřit jejich možnou kolizi se zvoleným chladičem procesoru, a to hlavně v případě, že bychom chtěli použít paměti chlazené nějakým vyšším typem chladiče, například s využitím HP (HeatPipe) nebo je navíc chtěli osadit speciálním modulem s ventilátory.

DDR2 operační paměti OCZ ReaperX HPC
Chladič operačních pamětí Corsair CMXAF1


Grafická karta (VGA)

V dnešní době nese drtivá většina grafických karet PCI-Express x16 slot a její výběr je, stejně jako v případě procesoru, individuální záležitostí, kde hlavním kritériem je zaměření budoucího počítače.

Poslední modely grafických karet obou výrobců (AMD, NVIDIA) podporují novou verzi PCI-Express 2.0 grafického rozhraní. Rovněž poslední modely základních desek, respektive jejich čipsety, obsahují podporu tohoto nového grafického rozhraní. Není ovšem nutné kvůli takové grafické kartě pořizovat základní desku s tímto čipsetem, nové karty fungují i na deskách s čipsety podporujícími starší grafická rozhraní PCI-Express 1.X.

V případě, že námi zvolená grafická karta ponese nereferenční chladič, zejména pak různé typy pasivního řešení chlazení, je dobré si dopředu ověřit, zda nemůže dojít ke kolizi s ostatními částmi budoucí sestavy, hlavně pak v oblasti pasivního chlazení severního můstku základní desky.


Grafická karta SAPPHIRE ULTIMATE HD 3850 /pasivní chladič

Pevný disk (HDD)

Vybíráme pevný disk připojovaný přes SATA rozhraní a zohledníme modely s méně plotnami, které se méně hřejí a bývají tišší. Počet pevných disků a jejich kapacita jsou individuální záležitostí. V případě více disků dáváme pozor na dostatečný počet SATA konektorů na základní desce.


Optická mechanika (CD/DVD)

Stejně jako v případě pevného disku preferujeme SATA připojení. Typ a počet optických mechanik je opět individuální záležitostí, znovu pozor na počet SATA konektorů na základní desce.

Předem si také ověříme počet datových SATA kabelů v příslušenství základní desky, protože pro každý pevný disk a optickou mechaniku budeme potřebovat samostatný kabel. V případě potřeby je možné tyto kabely dokoupit samostatně, a můžeme je tedy zahrnout do naší objednávky.


Napájecí zdroj (PSU)

Jedna z nejdůležitějších a zároveň také nejpodceňovanějších komponent v počítači. Rozhodně vybíráme zdroj ze sortimentu renomovaných "značkových" firem a rozhodně se vyhneme zdrojům, které jsou velmi levně až skoro zadarmo součástí počítačové skříně.

Výkon napájecího zdroje [W, Watt] je nutné zvolit v závislosti na výběru ostatních komponent. Důležité jsou zejména procesor, grafická karta (karty) a okrajově pak také počet pevných disků a optických mechanik. Velký počet napájecích zdrojů nese 2 a více 12V napájecích větví a další neméně důležitou hodnotou je maximální proud [A, Ampér] na těchto jednotlivých větvích.

Obecné pravidlo pro určení potřebného výkonu napájecího zdroje stanovit nelze. Pro přibližnou představu můžete využít volně dostupný PSU Calculator, případně máte vždy možnost poradit se prostřednictvím našeho diskusního fóra.

U konkrétního vybraného zdroje si také předem ověříme počet napájecích SATA konektorů a porovnáme je s počtem pevných disků a optických mechanik, které chceme do sestavy instalovat. V případě volby výkonné grafické karty je také vhodné ověřit přítomnost konektorů pro její přídavné napájení (6-pin nebo 8-pin PCI-Express konektory).

Pokud zdroj nebude disponovat potřebným množstvím SATA nebo PCI-Express napájecích konektorů, je možné řešit jejich absenci pomocí redukcí z klasického Peripheral Power (MOLEX) konektoru, proto tyto redukce zahrneme do své objednávky.

Redukce napájení MOLEX -> 2x SATA
Redukce napájení 2x MOLEX -> 6-pin PCI-Express

- pro zvětšení klikněte -

Z hlediska budoucí montáže a hlavně "úklidu" přebytečných kabelů je také možné pořídit napájecí zdroj s odpojitelnými kabely (tzv. Modular Cable Management).

Napájecí zdroj Enermax MODU82+ 425W s Cable Managementem

- pro zvětšení klikněte -


Počítačová skříň (Case)

Nejdůležitějším hlediskem pro výběr počítačové skříně je formát zvolené základní desky (ATX, mATX atd.). Rozhodně vybíráme skříň, která má tloušťku SECC plechů alespoň 0,8 mm a vpředu a vzadu dostatečně perforované pozice pro 120mm ventilátory. Raději se vyhneme nutnosti použít menší, například 80mm ventilátory, které budou vždy hlučnější a přitom méně účinné. V žádném případě to ale neznamená pořizovat skříň s deseti pozicemi pro ventilátory. Pro účinné chlazení celé sestavy stačí právě výše zmíněné dva 120mm ventilátory v rozmístění jeden vpředu a druhý vzadu.

V závislosti na zvoleném počtu pevných disků a optických mechanik si také všimneme množství pozic pro tyto komponenty a z hlediska celkových rozměrů si ověříme, zda nedojde ke kolizi příliš vysokého chladiče procesoru s bočnicí skříně, případně příliš dlouhé grafické karty s nainstalovaným pevným diskem.


Další drobnosti

V případě, že součástí balení námi vybrané počítačové skříně nejsou ventilátory, musíme počítat s jejich nákupem v takovém počtu a velikostech, aby odpovídaly pozicím v námi zvolené počítačové skříni. Dále si u ventilátorů zkusíme alespoň přibližně zjistit délku napájecích kabelů, abychom neměli, zejména v prostornějších skříních, problémy při jejich připojování do základní desky nebo přímo na 12voltové větve napájecího zdroje. V takovém případě není problém zakoupit různě dlouhé 3-pin prodlužky.

Rovněž si před objednáním ověříme, zda je u námi vybraného chladiče procesoru přibalena teplovodivá pasta, kterou budeme při montáži určitě potřebovat. Pokud není nebo pokud té přibalené příliš nedůvěřujeme, je nutné jí též zahrnout do naší objednávky.


Teplovodivá pasta Arctic Cooling MX-2

Ostatním potřebným materiálem, jako jsou například šroubky, se již nemusíme zabývat. Vždy jsou v potřebném množství součástí balení jednotlivých komponent.

Tolik k teoretické přípravě a několika tipům před nákupem a nyní se už společně podíváme na samotnou stavbu našeho budoucího počítače.
reklama