reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Symantec vydává zprávu Message Intelligence 2009 Annual Security Report

11.12.2009, Jan Vítek, aktualita
Symantec vydává zprávu Message Intelligence 2009 Annual Security Report
Počítačovou kriminalitou a nevyžádanými zprávami se zabývá nově vydaná zpráva Message Intelligence 2009 Annual Security Report společosti Symantec, dle které se v tomto roce počítačoví zloději zlepšili v překonávání ochranných opatření....
Počítačovou kriminalitou a nevyžádanými zprávami se zabývá nově vydaná zpráva Message Intelligence 2009 Annual Security Report společosti Symantec, dle které se v tomto roce počítačoví zloději zlepšili v překonávání ochranných opatření.



Jak sděluje Paul Wood z firmy Symantec: „V roce 2009 se zvyšovaly schopnosti hrozeb a nespoléhalo se pouze na velké objemy nevyžádané pošty a masové útoky škodlivého kódu. Zachytili jsme další varianty, které se vyznačovaly vyšší důmyslností, efektivitou a vylepšenou technologií. V roce 2009 jsme zablokovali více než 21 milionů různých typů kampaní nevyžádané pošty, což je více než dvojnásobek oproti roku 2008, a zaznamenali jsme 23% meziroční zvýšení počtu variant škodlivého kódu. Toto podstatné zvýšení naznačuje, že díky lepší dostupnosti specializovaných sad nástrojů pro počítačové zloděje se více něž kdykoli dříve usnadnilo vytváření, rozesílání a využití nevyžádané pošty a škodlivého kódu.“

Průměrně se za uplynulý rok rozeslalo na 107 miliard nevyžádaných zpráv denně, což znamená 88procentní podíl na veškeré elektronické poště, tedy o 6,5 procenta více než o rok předtím. Opět byly oblíbenými tématy pro upoutání pozornosti adresáta aktuální události, jako smrt Michaela Jacksona, svátky, pandemie chřipy, apod.

Co se týče hrozeb, pak za nejvýznačnější zpráva pokládá červ Conficker/Downadup, s jehož pomocí lze do napadeného počítače vzdáleně instalovat software. Nejaktivnější robotickou sítí s 29 % z celkové nevyžádané pošty byla zase síť Cutwail rozesílající zprávy s trojanem Bredolab zajišťujícím rozesilateli úplnou kontrolu nad počítačem.

Zdroj: TZ Symantec
reklama