reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TDK: Máme 200GB Blu-ray disk

1.9.2006, Jakub Sadílek, aktualita
TDK: Máme 200GB Blu-ray disk
TDK, vedoucí společnost ve výrobě zapisovatelných mediích, vydala informace o dokončení vývoje a vytvoření prvních funkčních prototypů 200GB Blu-ray disků, i když o nich jako o hotové věci mluvila již před měsíci. „Velmi odvážné proslovy...
TDK, vedoucí společnost ve výrobě zapisovatelných mediích, vydala informace o dokončení vývoje a vytvoření prvních funkčních prototypů 200GB Blu-ray disků, i když o nich jako o hotové věci mluvila již před měsíci.

„Velmi odvážné proslovy o výrobních řadách blu-ray disků se ukázaly přinejmenším jako reálné. TDK byl první kdo vyvinul 100GB zapisovatelný blu-ray disk a nyní vede znovu. Naše laboratoře slaví úspěch kvůli vývoji 200GB média. Tímto si firma upevnila vedení ve vývoji optických médií a jejich kapacit.“ řekl tisku Bruce Youmans, viceprezident produktového výzkumu a vývoje TDK.



200GB BD je složen ze šesti vrstev a na každé z nich je 33GB zapisovatelného prostoru. Pro dosažení 200GB na jednom disku s pouhými 6ti vrstvami bylo tedy nutné zapsat na jednu vrstvu 33GB namísto původně užívaných 25GB. Jako zápisovou vrstvu média bylo nutné použít jinou sloučeninu, tou je od nynějška peroxid bismutu. Pokud laser ohřeje peroxid, ten uvolní vázaný kyslík a vytvoří se tak jisté bublinky. Tyto bublinky potom ovlivňují paprsek stejně jako to známe z CD/DVD. Z tohoto způsobu záznamu ovšem vyplývá možná nekompatibilita se současnými mechanikami Blu-ray.

Na tradičním jednovrstvém DVD je možné uložit video v rozlišení 720x480 (NTSC) nebo 720x576 (PAL) včetně zvuku Dolby Digital. Blu-ray disky jsou schopny na sobě nést video v rozlišení až 1920x1080 včetně DTS nebo Dolby Digital + s několika dalšími přídavnými interaktivními funkcemi.

Pokud porovnáme HD DVD a Blu-ray, pak HD DVD je schopen pojmout 15GB na jedné vrstvě a o něco více než 30GB na dvou vrstvách, zatímco Blu-ray disky jsou na jedné vrstvě schopny uschovat 27GB dat a více než 50GB ve dvouvrstvém provedení, ovšem mají také podstatně vyšší výrobní náklady .



Už vlastní existence 200GB médií Blu-ray pokládá nůž na krk výrobcům HD DVD se současnou maximální kapacitou 50GB. Jedinou šancí, jak by se HD DVD mohlo více prosadit, je výrazná změna výrobního procesu se zvýšením citlivosti a materiálu vrstev.

Zdroj: X-Bit Labs
reklama