reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie: TFT LCD displeje

17.3.2003, Zdeněk Kabát, článek
Technologie: TFT LCD displeje
Jako úvod k našemu megatestu LCD monitorů jsme se rozhodli představit LCD technologii jako takovou. V tomto technologickém článku naleznete kompletní popis a principy funkce TFT LCD displejů, druhy jejich výroby a shrnutí všech výhod a nevýhod, které nám tekuté krystaly v monitorech přinášejí.
Kapitoly článku:

Výhody a nevýhody TFT LCD displejů



Technologie TFT LCD se používá již delší dobu a přináší s sebou několik výhod a nevýhod. Výhody LCD technologie, které přesvědčily již mnoho uživatelů, jsou v principu tyto:
  • Geometrie, ostrost - Díky přesnému uspořádání jednotlivých pixelů přináší LCD monitory obraz s dokonalou geometrií, jaké u CRT nemůžete dosáhnout (nakalibrovat katodové dělo k přesnému promítání na rovinu není jednoduché). V nativním rozlišení také nemůže docházet k rozmazání, protože pixely u výstupu z grafické karty odpovídají přesně bodům na monitoru. Obraz je tedy čistý a ostrý, což je markantní hlavně u písma.
  • Jas - Podsvětlení displeje je díky katodám velice jasné a u kvalitnějších monitorů i dokonale rovnoměrné. V porovnání s CRT monitory mohou být LCD až dvakrát jasnější a hlavně večer vám LCD displej prosvětlí celý pokoj.
  • Velikost - Pokud nemáte místo na stole, není lepší řešení než si pořídit LCD monitor. V dnešní době zaujme cca 20cm do hloubky kvůli podstavci, ale samotný panel bývá nejvýše 5cm hluboký, což umožňuje jeho montáž i na stěnu.
  • Spotřeba - LCD monitory odlehčí i vašemu elektroměru, protože jejich spotřeba je oproti CRT poloviční a pohybuje se do 50W. Nižší spotřeba samozřejmě souvisí i s vyzařovaným teplem, takže podsvětlovací katody hřejou podstatně méně než katodové dělo.
  • Styl - Neměli bychom zapomínat, že vlastnit v dnešní době LCD monitor je také o stylu. Proto jsou pro reprezentační účely vždy vybírány velké a kvalitní LCD panely, zatímco CRT by vypadal neohrabaně. Díky slušným pozorovacím úhlům IPS či MVA je možné použít LCD monitory i pro prezentace, kam se svým vzhledem hodí.
  • Viditelná plocha - Poslední výhodou LCD panelů je to, že udávaná úhlopříčka je mnohem blíže skutečné velikosti než u katodových monitorů. Proto lze 17-palcové LCD srovnávat přibližně s 18-19" CRT monitorem.


Kromě těchto nesporných výhod má ovšem LCD technologie řadu špatných vlastností:
  • Interpolace - Jak bylo zmíněno výše, LCD monitory disponují určitým nativním (přirozeným) rozlišením, které udává jejich počet pixelů. Problém nastává, chcete-li použít rozlišení nižší. Při změně rozlišení dochází k tzv. interpolaci, kdy se obraz roztáhne na celou plochu a dochází k rozmazání, takže výsledek vypadá děsivě, hlavně v případě textu. Jediný případ, kdy lze "beztrestně" rozlišení snížit je u velkých monitorů, kde můžete se stejně kvalitním výsledkem prezentovat např. 1600x1200 a 800x600 (jeden pixel reprezentován 2x2 body). Tento jev je nepříjemný například ve hrách, kdy s nepříliš výkonnou grafickou kartou nemáte šanci spustit náročné hry v nativním rozlišení monitoru a obraz je tedy rozmázlý.
  • Doba odezvy - Tekuté krystaly stále nejsou tak rychlé, aby dokázaly to, co CRT monitory. Než se krystaly naorientují ze stavu, kdy propouštějí všechno světlo do stavu "zavřeného", musí projít molekulární změnou, která trvá určitý čas. Ten nazýváme dobou odezvy a udává dobu přechodu pixely z černé na bílou. Dříve byly hodnoty opravdu nepřijatelné, ale u nových LCD monitorů se dostávají na dobu 15-30ms. Vysoká doba odezvy je na škodu především ve filmech a akčních hrách, kde se pak objevují duchy.
  • Pozorovací úhly - Tento zápor již není v dnešní době tak akutní jako dříve (viz předchozí strana), ale přesto jsou omezené pozorovací úhly občas nepříjemné. Tato vlastnost tekutých krystalů může způsobit např. barevné anomálie, kdy pod vlivem špatného úhlu pohledu dojde k distorzi barev na několik blízkých odstínů. U méně kvalitních LCD displejů také nastává problém, když chcete sledovat monitor ve více lidech, protože s jiným pozorovacím úhlem klesá kontrast a mění se barvy.
  • Vadné pixely - Na 17-palcových LCD monitorech se vyskytuje zpravidla 3,9 milionů bodů (1280x1024 x 3 barevné složky) a poměrně často se stává, že nejsou všechny řídící tranzistory v pořádku. V případě, že je některý s pixelů vadný, je buď trvale rozsvícený, nebo zhasnutý, což může být na obtíž. S takto mrtvým bodem nelze nic dělat a monitor můžete reklamovat až v případě 5-7 vadných pixelů (záleží na výrobci).
  • Barvy - Přestože je u všech LCD avizovaná podpora 32-bitových barev, nikdy takové hloubky nedosáhnete. Tekuté krystaly prostě nejsou schopny realisticky reprodukovat všech 16,7 milionu barev a těm pak chybí sytost. Opět záleží na výrobci, někteří dokáží vyrábět monitory s velkým barevným rozpětím, jiní ale mají barvy bledé, nic neříkající.
  • Kontrast - Kontrast je jedním z faktorů určující kvalitu monitoru. V případě, že jsou všechny tři barevné složky zhasnuté, měla by být zobrazena černá, jenže s ohledem na jas podsvětlujících katod a na fyzikální vlastnosti tekutých krystalů tomu tak není vždy. Pouze vysoko-kontrastní monitory mají schopnost zobrazit opravdu černou, ale u ostatních se jí dočkáte jen při vypnutí panelu.
  • Cena - Jako poslední nevýhodu jsem si schoval cenu, která je stále ještě vysoká. Díky větší viditelné ploše můžeme srovnávat 17" LCD a 19" CRT velikostí, ale jejich cena je stále rozdílná, hlavně vezmeme-li v úvahu jejich dolní hranici. Přesto v poslední době ceny klesají, a proto vzrůstá i prodej LCD monitorů.


Závěr



I když je na konci článku vypsána řada nevýhod LCD technologií, jejich výhody začínají převažovat, a proto mnozí dávají v dnešní době přednost TFT monitorům. Těžko můžeme říci, zda-li se LCD v dnešní době vyplatí, hlavně v době, kdy jde pokrok každým dnem vpřed. CRT monitory, které jsou po dlouhém vývoji technologicky na výši jsou stále dobrou volbou, ale záleží na každém, pro jaký typ se rozhodne. Záleží také na ceně, LCD monitory jsou zatím určeny hlavně pro kanceláře, domácí použití zvládnou levnější CRT. Třeba Vám pomůže ve výběru i náš megatest…

reklama