reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tipy a triky v RivaTuneru

8.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
Tipy a triky v RivaTuneru
RivaTuner je jeden z nejužitečnějších programů, které se mohou pod ruku grafického fandy dostat. Jedná se o utilitu, která zvládá mnoho věcí diagnostikou počínaje, přes přetaktování a odemykání pipelines, až po velmi detailní úpravy registrů.
Koupit si hi-endovou grafiku nemusí být v současnosti vše, co hráč ke své spokojenosti potřebuje. Zatímco před několika lety byl tweaking, přetaktování a jiné ladění poměrně ojedinělou záležitostí, dnes už si bez těchto magicky znějících slov mnoho lidí nedokáže svou existenci představit. Úpravám grafických karet se věnuje celá řada programů a na jeden z nejlepších se dnes podíváme. Jedná se o RivaTuner, který je primárně určen pro grafické karty nVidia, ale poradí si s drtivou většinou nových modelů.





RivaTuner - co potřebujete vědět



RivaTuner je dílem ruského programátora Alexeje Nikolajčuka (Unwinder), který jeho nové verze pravidelně zveřejňuje na serveru Guru3D. V současnosti nejnovější verze je ve verzi 2.0 RC 15.6, kde RC znamená Release Candidate. Osobně pochybuji, že někdy nějaká oficiální plná verze vyjde, protože projekt je stále ve vývoji a je nutné přidávat podporu nových grafických čipů, nových ovladačů a samozřejmě opravovat chyby a přidávat funkce.

  • RivaTuner 2.0 RC 15.6 @ Guru3D - stáhnout (1,11 MB)

Tato utilita dokáže pracovat na několika úrovních. Základní je low-level hardware, což je v podstatě přístup přímo ke grafickému čipu a BIOSu na grafické kartě. Tento přístup je třeba používat vždy u grafických karet ATi (tweaking ovladačů Catalyst přes registry je příliš obtížný) a samozřejmě lze takto upravovat i karty nVidia, ovšem to je v RivaTuneru vypnuto. Důvod je ten, že veškeré ladění grafik GeForce probíhá přes ovladače ForceWare (nebo Detonator) a v případě úprav na hardwarové úrovni by docházelo ke kolizím, hlavně v případě frekvencí. Grafické karty nVidia lze ovšem hardwarově upravovat pomocí utility NVStrap, o které si povíme dále (část o odemykání pipelines).

Jak bylo řečeno, pro nVidii toho RivaTuner nabízí mnohem více než pro ATi, a to díky možnosti upravovat registry ovladačů. Samozřejmostí je ladění rozhraní DirectX a OpenGL a jeho možnost ukládání do profilů, dále různé používání předvoleb a skriptů. RivaTuner může pomoct s vynucením obnovovacích frekvencí monitoru, s monitoringem teplot a případným pohotovostním vypnutím atd.

Systémové požadavky
Zde ještě uvádím, co je třeba pro řádnou funkci poslední verze RivaTuneru:
  • Operační systém Windows 98 / 98SE / ME / 2000 / XP
  • Grafickou kartu Riva TNT a vyšší nebo Radeon 8500 a vyšší
  • Ovladače Detonator 2.08 nebo vyšší pro Windows 98 / 98SE / ME (vč. ForceWare)
  • Ovladače Detonator 5.08 nebo vyšší pro Windows 2000 / XP (vč. ForceWare)

U ovladačů ATi nezáleží na verzi, protože nejsou podporovány úpravy v jejich registrech. Pomocí skriptů jde sice upravovat základní ovladač ati2mtag.sys, ovšem všechny verze Catalystů, které podporují Radeon 8500 a lepší, jsou již v pořádku. RivaTuner částečně podporuje 64-bitové ovladače pro grafické karty, ale nemá pro ně zatím skripty.

Upozornění! Ještě bych rád upozornil, že většina úprav, kterých se v RivaTuneru dopustíte, v sobě skýtá vždy jisté riziko, ať už softwarové nebo hardwarové. Proto Svět Hardware (ani Alexej Nikolajčuk) žádným způsobem neručí za drobné ani větší potíže způsobené používáním této utility.

Krátké představení - hlavní okno a záložky



A na úplný závěr úvodu se podívejme na záložky hlavního okna programu RivaTuner. Záložka Main obsahuje nejdůležitější funkce, které ovšem ještě nejdou tolik do hloubky. V horní části (Target Adapter) najdete název grafické karty a monitoru (v případě více grafik si lze z rolovacího menu vybrat) a pod tímto řádkem detaily o grafickém čipu. Po kliknutí na trojúhelníček Customize se Vám rozbalí menu s dalšími funkcemi, které budeme používat dále.





V části Driver Settings pak můžete nalézt detaily o použitých ovladačích Detonator, ForceWare nebo Catalyst. V případě ovladačů pro nVidii existuje mnoho možností na jejich editaci a jen u nVidie je také "Customize" aktivní.



TIP! Pokud nevíte nebo si nejste jisti, k čemu nějaká funkce slouží, stačí kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat "What's this?". Alexej Nikolajčuk zde poskytuje velmi vyčerpávající popisy funkcí.

Další záložka Settings obsahuje pár klasických možností, kde je poměrně praktické "Send to tray on close" (při zavření se minimalizuje do lišty vedle hodin) a samozřejmě možnost spuštění společně s Windows, což je nutné v případě změn v registrech. Možnost "Emulate hotkeys handler" je nutná pro operační systémy starší než Windows 2000, ve kterých zaručuje funkčnost klávesových zkratek pro RivaTuner.





Další záložky si představíme dále, protože jejich použití je komplikovanější. Nyní se tedy pojďme podívat na jednotlivé funkce této užitečné utility.
reklama