reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Společnost Toshiba a její Semiconductor & Storage Products Company si připravila zajímavé novinky z oblasti úložných zařízení. Patří mezi ně především první 3TB mobilní pevný disk a vedle něj také nové Single Package SSD pro PCIe i hybridní SSHD.
ComputerConsulter (26) | 12.1.201523:03
Jinak já používám SSD OCZ Revodrive 120 GB první edici, která vyšla ­(Read: 540 MB­/s a Write 480 MB­/S­) a používám jí už čtyři roky. Kartu jsem osobně kupoval stejně jako ostatní komponenty v Kanadě v Torontě ve firmě canadacomputers. Někdy po Vánocích 2010.. Hlavně case, která byla vystavená hned u vchodu mě zaujala, byl to Antec DF­-30.

Jediné co mi na počítači umřelo byla Grafická karta EVGA GeForce GTX 470 1280MB SuperClocked. Odešla ale tiše a tajemně. Ono to fungovalo, ale jen ta 2d část. Ani se nedivím, docela jsem jí trápil....

Jinak SSD pracuje skvěle a nezaznamenal jsem žádné chyby.. A to jsem počítač využíval každý den a využívám. Na PC jsem instaloval různé systémy od linuxu až po zkušební Windows 8. Nakonec jsem tam nainstaloval Windows 8.1
Takže jsem SSD docela trápil a než jsem zjistil a vyřešil problém s grafickou kartou, tak jsem celý měsíc dělal obnovu systému s HDD na SSD, protože windows tam pokaždé nacpal nový driver a PC nenaběhlo :­).. Musel jsem si sehnat jinou grafiku.
V počátcích SSD to bylo nejrychlejší řešení, tenkrát nic rychlejšího nebylo. Samozřejmě to bylo docela drahé, ale vyplatilo se to..
Odpovědět0  0
ComputerConsulter (26) | 12.1.201517:51
Pokud máš legální Windows, tak si je můžeš nainstalovat na kolik chceš HDD najednou... Licenční omezení je na jeden počítač. Nejekonomičtější záloha systému je na jiný pevný disk. Záloha se dá vytvořit mnoha způsoby..
Já používám Active Disk Image.. Ten se skvěle ovláda, médium ­(CD­/DVD­) je bootovatelné a nabootuje se do systému Windows 7, V tomto prostředí může člověk nahrát i ovladač na různá zařízení v PC. Já tam nahrávám ovladač na SSD ­- mám verzi do PCI­-Express. Na SSD mám systém Windows 8.1 ­- krabicovka, né OEM ­- tedy s možností kdykoliv nainstalovat na jiný PC, třeba totálně odlišný od toho mého. Když nechceš kupovat jiný disk a už tedy jiný disk máš, tak bych pouze vytvořil zálohu. A důvod, je to jeden soubor pouze o velikosti zaplněného HDD ­- pokud použiješ komprimaci, tak menší. Pokud ale použiješ RAW, tak vždy to bude velikost HDD a je jedno jak moc je zaplněn. Když by si instaloval Windows na disk, kde již jsou nějáká data, tak bych je na chvíli přesunul jinám a nainstaloval Windows, pak bych ten disk ve Windowsu rozdelil, aby se data nepletla. Pak bych na SSD disku ve Windows schoval partitation Windowsu na HDD, aby se to nepletlo.... Jinak ta záloha by se dala udělat i na Flash Disk. Já třeba přemýšlím o koupi 128 GB flash disk do USB 3.0 rychlost 225 MB­/s
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 15.1.201518:08
takže možnosti když odejde SSD jsou:
- záloha ve formě image disku uložená na jiným HDD nebo na DVD.
- druhá instalace windows na jiným disku.
- a třetí možnost je dotaz, jak je to s tou bootovatelnou malou fleškou, to je dávno co jsem to slyšel a flešky měli jednotky GB, byl to snad taky image disku? já myslím že to bylo něco jiného, ale nevím co :­-)
Odpovědět0  0
tomsi (1) | 9.1.20159:05
Během několika let v mém okolí odešly předčasně třem lidem disky, nikdy neměly natočeno víc než 10 000 max 15 000h. Všechny byly toshiba. Kdyby to byl jeden, ani se nad tím nepozastavím, ale tři už je podezřelé, možná ta toshiba prodává pěkný zmetky.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 8.1.201519:40
může mě někdo prosím dát sem např odkaz kde se dočtu jaký je postup v případě že odejde SSD ­(případně HDD­) na kterým je OS. jestli bych mohl například mít legální windows preventivně nainstalovaný i na HDD při kombinaci SSD a HDD v PC, nebo jestli je to blbost tak jaká jsou lepší řešení v domácích podmínkách a jednom PC.
díky za názory.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 8.1.201521:45
No nejlepsi reseni je mit RAID pro systemovy disk... Stejne pisete uvahu o dvou instalacich OS, tak si pro Vas nebude problem dvoji investice...

Ja osobne jedu ted asi 3mesice s SSD diskem a investice se opravdu vyplatila ­(ta rychlost je uzasna­) :­-­)
Na NB mam SSHD a tady nemohu moc porovnat, protoze celkove jde o vykonny stroj ­(i7, 8GB RAM­) a pred tim jsem mel stroj s roku 2009. Proste disk jede tak jak od toho ocekavam.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 8.1.201521:53
A náhradní auto preventivně stojí v náhradní preventivní garáži ?
Systémů si samozřejmě můžeš nainstalovat ­"kolik chceš­", pro případ ­"odchodu­" systémového disku je pro laika nejjednodušší např. bitová kopie systému ­(umí samotné windows­) někde ­"bezpečněji­" uložená, nebo jakákoliv jiná záloha pomocí xx zálohovacích SW.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 8.1.201523:59
Kombinovat lze zálohovací programy pro celý systém jednou za čas, třeba i na lokální HDD, když nejde jinak, a replikování důležitých dat ihned do cloudu.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 9.1.201517:56
Nevím kam odepsat všem najednou :­-­) takže asi sobě jako další reakce.
další disk kvůli záloze systému určitě nechci, takže raid ne. cloud taky nechci,
takže asi nějakou tu zálohu systému, kterou teda ještě nevím jaký způsob.
abych to upřesnil, nejde mě teď o záchranu dat a programů na SSD, jen ten systém aby měl kde nastartovat abych rozjel PC.
* jak jsem psal nápad druhý instalace windows, možná jsem se blbě zeptal, další windows kupovat nechci, uvažuju PC s jedním SSD na systém a programy a druhý klasický disk na dokumenty, fotky a videa. tak ten nápad byl jestli by šlo legálně nainstalovat windows i na druhý disk kde jsou fotky, kde bych systém nouzově spustil jen v případě poruchy SSD a než SSD vyměním, tak jestli to jde legálně s jedním koupeným Windows 7 mít takto 2x nainstalované v jednom PC a při ty poruše jak to spustím z druhýho disku, hádám že se to pak přehodí v biosu? takže žádný auto ani disk navíc kupovat nechci. netvrdím že to je nejjednodušší způsob, tak spíš jen otázka jestli by to tak šlo udělat.
* jinak asi rozumější varianta bude nějaká ta záloha systému jak píšete, tam by mě zajímalo jak to je s tím že se snad přímo funkcí ve windows bez potřeby dalšího programu nainstaluje něco na flešku a v případě potřeby se z ní systém spustí, jestli je to tak?
* a pro moje pochopení snad poslední věc, když bych dělal zálohu systému na ten druhý HDD, jestli to musí být image disku pomocí speciálního programu, nebo jde udělat jen záloha systému a třeba bez závislosti na dalším programu spouštěným asi z flešky nebo jak. a hlavně bez znalosti příkazů dosu.
Díky za vysvětlení a trpělivost :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.