reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC letos výrazně poroste, i když pomaleji, než bylo předpovězeno

25.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Trh s PC letos výrazně poroste, i když pomaleji, než bylo předpovězeno
Letošní druhý kvartál byl pro některé společnosti zabývající se průzkumem trhu překvapivě silný. Jak ale vidí zbytek tohoto roku společnost IDC, která ještě v květnu odhadovala celkový letošní růst na +18 %?
Samsung se stal vedoucím světovým výrobcem čipů zvláště díky tomu, že mu prudce mezikvartálně vzrostly tržby z prodeje pamětí (DRAM +30 %), což společnost TrendForce zrovna dobře neodhadla, stejně jako Intel oproti jejím očekáváním nezaznamenal pokles tržeb, ale přinejhorším stagnaci. To ale nestačilo na to, aby se udržel na prvním místě, ale v každém případě to ukazuje na fakt, že poptávka byla silnější, než někteří analytici předpokládali. 
 
To platí i pro společnost IDC, jejíž čísla už v červenci varovala, že růst na PC trhu může být u konce. Jenomže kvůli pandemii je vývoj těžko předvídatelný, a to zvláště z hlediska chování a zájmu běžných zákazníků, o nichž se tvrdilo, že nyní už s rozvolňováním nemusí mít tak velký zájem o nový hardware a budou mít jiné priority. 
 
 
Jak ukazuje uvedená tabulka, vývoj má dle IDC přát především notebookům, které budou v příštích letech mírně užírat podíly tabletů a stolních PC. Zde jde ale o příští roky, když už se o růstu skutečně nedá mluvit, nicméně pokud jde o zbytek tohoto roku, dle Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker firmy IDC se už začne projevovat zpomalení.
 
Za celý rok 2021 se počítá se 14,2% růstem prodejů, což je velice slušné a už dlouho nevídané číslo. Jenomže ještě v květnu IDC mluvila o celkovém letošním 18% růstu, jenomže nyní svou předpověď upravuje ne na základě nižší poptávky, ale spíše kvůli celkovým logistickým problémům a zakuckaným dodavatelským řetězcům. 
 
Poptávka jinak ve zbytku roku má zůstat silná, a to zvláště ze strany vzdělávacích institucí a podniků. A my můžeme dodat, že nyní nastává i z hlediska zájmu spotřebitelů silné období, které vyvrcholí před Vánocemi . 
 
V následujících letech se pak očekává nejdříve konec prudkého růstu, který značí, že letošní rok bude opravdu výjimečný, ale poté se mají prodeje víceméně ustálit. Jak ale ukazují křivky, v případě nejdůležitější kategorie notebooků by měl nastat pokles jen mezi roky 2022 a 2023, a to velice mírný. Desktopy už na tom budou bohužel hůře, neboť jejich křivka se už pohybuje spíše v červených číslech. 


reklama