reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump láká výrobu Applu zpět do USA na nižší daně

24.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Trump láká výrobu Applu zpět do USA na nižší daně
Zvolený prezident Donald Trump již začal ve více ohledech jednat a oslovil také Tima Cooka, kterého chce přesvědčit, aby vrátil výrobu produktů firmy Apple do USA. Nalákat jej chce na velice výrazné snížení daňové zátěže.
Donald Trump již ve své kampani slíbil, že se zasadí o návrat výroby produktů firmy Apple do Spojených států a již nyní, dlouho před svou inaugurací, začíná jednat. Ostatně není důvod čekat, a tak Trump oslovil Tima Cooka již nyní, respektive toto téma nadhodil, když mu Cook zavolal a pogratuloval k jeho zvolení.





Tim Cook se od Trumpa dozvěděl, že ten by byl rád a považoval by za svůj velký úspěch, kdyby společnost Apple postavila jednu velkou továrnu ve Spojených státech nebo lépe rovnou několik továren, spíše než aby se dále zaměřovala na východní Asii. Cook mu odpověděl, že tomuto požadavku rozumí, což je vše, co Trump z rozhovoru prozradil. K tomu ale dále dodal, že tomu věří a chce toho docílit "velmi velkými srážkami daně" a "značným snížením regulačních poplatků".

To vše se má týkat především telefonů iPhone, které jsou v souvislosti se snahou Trumpa často zmiňovány, ale on sám v březnu řekl, že chce, aby Apple vyráběl v USA v podstatě veškeré své produkty, takže i počítače. Analytici ale varují, že náklady na výrobu nemusí být největší překážkou, čili snížení daní a celkově finanční povzbuzení nemusí stačit. Apple může narazit spíše na nedostatek kvalifikované pracovní síly, do čehož Čína mohutně investovala, zatímco v USA v tomto ohledu na druhou stranu zakrněly. Samotný Cook minulý rok řekl, že pracovníků na požadované úrovni odbornosti je v Číně mnohonásobně více. Jde především o tzv. tool and die makers, čili lidi pracující v úzké kooperaci s inženýry, jejich výkresy používají k tomu, aby pak sami vytvořili nástroje (tool) potřebné pro masovou výrobu výsledných produktů a mezi ně patří také různé raznice (die).

Nejnovější zprávy mluví o tom, že Apple u svých výrobních partnerů sonduje, jaké má možnosti k přesunutí výrobu iPhonů do USA. Pak je tu ale také samotná Čína, která se netají s tím, že bude reagovat stylem oko za oko, a to zvláště pokud Trump zavede slíbené 45% dovozní tarify a té by se přirozeně také vůbec nelíbilo, kdyby Apple výrobu přesunul pryč.

Zdroj: wccftech
reklama