reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uber vyprodával: zbavil se divize autonomních aut i létajících taxi

9.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Uber vyprodával: zbavil se divize autonomních aut i létajících taxi
Společnost Uber se rozhodla k nemalému výprodeji. V rámci dvou dní oznámila prodej dvou divizí jiným společnostem. Pryč k jiným startupům zamíří technologie autonomních aut i projekt létajících taxi.
Uber se zbavuje několika divizí, které poputují pod křídla jiných startupů. Jedna z divizí, které změní majitele, je ta věnující se autonomním vozům. S těmi si Uber užil svoje, ať už počítáme první smrtelnou nehodu, kdy záložní řidička sledovala seriály místo sledování silnice, následná omezení i další incidenty nebo spory s Googlem ohledně krádeže průmyslového tajemství. Anthony Levandowski, původně inženýr pracující na vývoji autonomních vozů z Googlu, přešel do Uberu i s daty, které nebyl oprávněn vynést z Googlu ven, a nyní si odpykává 18měsíční trest. Paradoxní je, že se tato divize přestěhuje pod společnost Aurora, kterou vede Chris Urmson. Ten je dalším bývalým inženýrem z Googlu a jeho projektu autonomních vozů.
 
Volvo XC90 Uber
 
Podstatou dohody je, že Uber investuje 400 mil. USD do Aurory a CEO Uberu, Dara Khosrowshahi, se stane součástí představenstva Aurory. Uber bude mít 26% podíl v Auroře, ale nebude mít výhradní právo na její technologie. Počítá se však s tím, že by v budoucnu měla být první (resp. jedna z prvních), kdo bude moci používat autonomní auta postavené na technologii Aurory (a potažmo i minulého výzkumu Uberu samotného). Cílem je nahradit lidské řidiče, kteří jsou největšími náklady pro Uber, jež ještě nikdy nebyla ziskový. Samotná Aurora dosud vybrala od investorů 690 mil. USD.
 
Další divizí, která se přestěhuje, jsou létající taxíky projektu Elevate, který byl založen v roce 2016. Ty získá společnost Joby Aviation a v rámci dohody Uber do Joby investuje 75 mil. USD (dalších 50 mil. USD putovalo do Joby v lednu 2020). Dosud bylo do Joby Aviation investováno 820 mil. USD. Plánem je spustit létající taxi do roku 2023. Mají uletět až 150 mil (přes 240 km) rychlostí až 200 mph (okolo 320 km/h). Dosavadní prototypy mají 6 rotorů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama