reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukládáme hesla do cloudu

21.3.2013, Radan Tuhý, článek
Ukládáme hesla do cloudu
Spolu se zvyšujícím se počtem internetových služeb roste i množství přihlašovacích informací. Uložením hesel do cloudu stačí jedno silné heslo. O vše ostatní se postará některá z cloudových služeb. Jak to funguje a jaké jsou možnosti?
Poměrně čerstvou službou v souvislosti s ukládáním hesel a všeobecně citlivých informací tohoto charakteru online je Dashlane. Přestože byla spuštěna teprve koncem loňského roku, na první pohled vypadá velmi zajímavě a propracovaně.





Kromě toho je navíc postavena tak, že i bezplatní uživatelé mají možnost využívat mobilní aplikace, tedy alespoň v základní limitované podobě.


Jak Dashlane funguje


V principu lze říct, že se Dashlane snaží konkurovat službě LastPass, a nutno podotknout, že se to celkem daří. Postup instalace je prakticky totožný; po stažení instalátoru (k dispozici pro Windows a OS X) dojde k prvnímu spuštění, během kterého je nutné zvolit si přihlašovací jméno (email) a silné heslo, které navíc musí obsahovat konkrétní prvky, aby bylo možné je vůbec použít. To je velmi dobrý krok, protože nový uživatel je donucen si vytvořit dostatečně silné heslo hned v úvodu.





Jelikož Dashlane využívá (stejně jako asi všechny podobné služby) toto primární heslo jako nástroj pro zabezpečení databáze, dostaneme upozornění, že pokud heslo zapomeneme, k našim údajům se již nedostaneme.





Následuje důkladně propracovaný dialog, pomocí kterého lze vybrat prohlížeč, se kterým bude služba propojena. Po dokončení instalace se pak spustí aplikace s ikonou v liště úloh. Jedná se tedy o službu, která běží v systému na pozadí. Po prvním otevření dostaneme možnost vyplnit o sobě informace, které jinak běžně zadáváme do internetových formulářů.





Posledním krokem je možnost importu již existující databáze hesel. Ta se může nacházet v prohlížečích, eventuálně v podobě exportovaných souborů z konkurenčních aplikací a služeb, mimo jiné také z již zmíněné služby LastPass. Posledním krokem je pak restartovat vybraný prohlížeč, respektive povolit relevantní rozšíření (plugin). Ten se zobrazuje prakticky stejným způsobem, jako u služby LastPass.





Stejný je také princip automatického vyplňování formulářů. Na rozdíl od opakovaně zmíněného konkurenta je ale zde podstatně lépe propracované přihlašování za předpokladu, že máme k dané webové stránce více přihlašovacích údajů. Není nutné složitě manipulovat s úzkým panelem, který navíc v různých prohlížečích různě posunuje obsah, ale stačí jednoduše kliknout do políčka s přihlašovacím jménem, čímž dojde k otevření bubliny se všemi přihlašovacími údaji. Po zvolení té správné možnosti pak dojde automaticky k přihlášení.





Jiná situace nastane, pokud je pro danou internetovou stránku vytvořeno pouze jedno přihlašovací jméno a heslo. V takovém případě dojde ve výchozím nastavení k automatickému přihlášení, takže v principu stačí otevřít patřičnou záložku nebo zadat internetovou adresu a jsme automaticky přihlášeni.

Za zmínku stojí také propracovaný správce hesel. U všech hesel hned na první pohled vidíme související údaje, a to včetně vyhodnocení bezpečnosti. U každé položky navíc můžeme měnit webovou adresu, přihlašovací údaje, eventuálně zakázat automatické přihlašování.





Dashlane dokáže mimo vše doposud uvedené uložit také čísla našich dokladů (občanský průkaz, řidičský průkaz, pas, atp.), no a samozřejmě také čísla bankovních účtů a kreditních karet. Jako bonus lze vložit také účet PayPal, přičemž všechny zmíněné bankovní údaje lze použít v odpovídajících formulářích při nakupování na internetu. Tyto nákupy se pak uchovávají v historii, takže potvrzení o zaplacení je automaticky uloženo přímo v odpovídající sekci. Mezi doplňkové funkce patří také ukládání zabezpečených poznámek, kam lze klasicky vložit jakékoli informace.

Všeobecně všechny údaje, které si v Dashlane uložíme, je možné zabezpečeným způsobem zaslat komukoli na email. Rozdíl oproti standardnímu zaslání v textu je v šifrování (256bitové AES) a také skutečností, že se šifrovaný obsah nachází na zabezpečeném serveru. Po otevření se zobrazené informace do 30 minut vymažou. Export a import dat v aplikaci je samozřejmostí.





Všechny tyto operace lze také provádět na mobilních zařízeních, aktuálně jsou podporovány iOS a Android. Jelikož se jedná o novou službu, dá se v dohledné době očekávat také doplnění podpory pro Windows Phone 8.
Všechny výše zmiňované vlastnosti a služby jsou k dispozici v rámci bezplatného účtu. Kromě něj je zde také k dispozici placená verze, kterou lze dle provozovatele odemknout všechny možnosti mobilních aplikací a získat automaticky přístup ke všem budoucím prémiovým službám. Cena ročního předplatného je 40 USD, tedy přibližně 800 Kč.


Plusy



+ Nová a velmi propracovaná služba
+ Nadstandardní aplikace se spoustou možností
+ Mobilní aplikace i v bezplatné verzi
+ Ukládání všech možných druhů informací
+ Funkční a propracované placení online

Minusy



- K plné funkčnosti mobilních aplikací je nutné zaplatit
- O něco vyšší cena prémiové služby
- Chybí druhá úroveň autentifikace
reklama