reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
U služby LiveKive si můžeme všimnout určité podobnosti aplikace s programem od SpiderOak. Tato podobnost není náhodná - společnost AVG si zakoupila licenci na celé portfolio synchronizačního a zálohovacího software. Jedná se tedy prakticky o SpiderOak s logem AVG.

To s sebou v praxi přináší některé z výhod a nevýhod již popisovaného úložiště, ovšem s výrazně výhodnějšími podmínkami, včetně větší velikosti bezplatného úložného prostoru.






Výhody a nevýhody


Asi nejmarkantnější rozdíl oproti úložišti SpiderOak tvoří upravené datové plány, které jsou v podobě LiveKive podstatně výhodnější. Již bezplatnou registrací získáme prostor pro naše data 5 GB (oproti 2 GB u SpiderOak), AVG navíc nabízí za 80 USD měsíčně neomezenou velikost úložiště. Pravda, ono zase tak úplně neomezené není, jelikož po dosažení 500 GB se aktivuje určitá forma FUP (z anglického Fair Usage Policy) a rychlost datových přenosů tak klesne pod běžnou úroveň, přesto se jedná o výhodnější cenu.

Je ovšem třeba mít na paměti, že i přes větší datový prostor stále zůstávají zachovány vlastnosti úložiště SpiderOak, na kterém je toto řešení od AVG postaveno. Jedná se tedy stále o cloudový prostor zaměřený převážně na zálohy, chybí možnost streamování médií a veřejné API. Na druhou stranu, AVG přidává podporu pro možnost omezení datových přenosů přímo prostřednictvím klienta (opatření proti přetížení internetové linky) a přibyla možnost veřejného sdílení dat.




Hlavní výhodou úložiště AVG LiveKive jsou výhodnější ceny za dodatečná data.


LiveKive přináší také výrazně menší kompatibilitu z pohledu klientů, které máme k dispozici. Z portfolia zmizel synchronizační nástroj pro počítače vybavené jakýmkoli jiným systémem, než Microsoft Windows. Z mobilních zařízení zůstává zachována podpora telefonů a tabletů vybavených systémem Android a iOS.

Sečteno a podtrženo, pokud vás zaujala služba SpiderOak, vlastníte počítač s Windows a chcete více prostoru pro vaše data, pak může LiveKive od AVG přijít vhod.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ 5 GB v bezplatné verzi
+ Veřejné sdílení dat
+ Omezení rychlosti přenosů dat v aplikaci

Minusy



- Pouze přepracovaná služba SpiderOak
- Chybí streamování médií
- Neveřejné API
- Klient pouze pro PC s Windows
- Jen průměrná podpora mob. zařízení (Android, iOS)
- Po zakoupení neomezeného plánu aplikace FUP
reklama