reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Mezi oblíbenou a relativně hojně využívanou službu řadíme také Dropbox. Oproti svým konkurentům funguje na malinko odlišném principu, základní vlastnosti však zůstávají prakticky stejné. Ve své základní verzi nabídne určitou kapacitu zdarma a nabízí synchronizaci dat mezi všemi možnými zařízeními a platformami.

Dropbox sází především na jednoduchost a přístupnost, což je mimo jiné patrné i z internetových stránek provozovatele, což lze aplikovat i na poměrně jednoduché webové rozhraní, které ale nepostrádá žádné důležité funkce. Pojďme se tedy podívat na tuto službu podrobněji.






Výhody a nevýhody


Po registraci účtu získáme základní velikost datového prostoru 2 GB. To se na první pohled může zdát málo (a je pravda, že to není zrovna nejvíc), ale oproti ostatním úložištím zde máme možnost tuto velikost navýšit, a to několika způsoby. Kromě standardního dokoupení dodatečného prostoru, který je ovšem oproti konkurentům relativně drahý, nabízí Dropbox odměny za nově získané uživatele, a to právě formou dodatečného prostoru. Stačí, aby nový uživatel provedl registraci prostřednictvím speciálního odkazu. Za každého nového uživatele získáme 500 MB (do velikosti maximálně 16 GB). Kromě toho můžeme hned na začátek získat cenné megabajty např. spárováním účtu s Twitterem nebo Facebookem.




Jednoduché a příjemné webové rozhraní.


Dropbox aktuálně nabízí klienty pro naprostou většinu operačních systémů a mobilních zařízení. Do počítače můžeme nainstalovat klienta v případě, že jsme uživateli nejen Windows, ale také OS X nebo Linuxu (balíčky jsou k dispozici pro Debian, Ubuntu a Fedoru, pro zbytek distribucí je k dispozici zdrojový kód). Z mobilních zařízení je oficiálně podporován jak systém Android, tak iOS. Klienta pro Windows Phone sice zatím ze stránek Dropboxu nestáhneme, ale díky uvolněnému API existují doslova desítky až stovky aplikací, a to také včetně neoficiálního synchronizačního nástroje pro Windows Phone.

Drobnou nevýhodou je možnost synchronizace pouze jedné (hlavní) složky, kterou klient vytvoří na počítači. Toto omezení ovšem není pouze u Dropboxu, proto se nejedná o tak zásadní negativum. V případě využívání Dropboxu za účelem zálohování je tedy nutné všechna data, co se mají zálohovat do cloudu, umístit do hlavní složky Dropboxu na disku. Na druhou stranu, tvorbě podsložek a inteligentní struktury nic nebrání.




Administrace na webu je taktéž v podobném duchu - vše je na první pohled jasné.


Velmi zajímavá je také současná politika Dropboxu. Díky integraci do Twitteru a Facebooku je např. možné přistupovat k uloženým fotografiím bez nutnosti opustit stránky Facebooku. Stejně tak aplikace v mobilním telefonu nabízí zvolit Dropbox jako výchozí úložiště pořízených fotografií a videí, což znatelně zjednodušuje práci s multimédii – pořízené fotografie a videa se automaticky objeví ve všech aktuálně synchronizovaných zařízeních, není tedy potřeba data složitě stahovat a všude možně uploadovat.

Celkem příjemně funguje také možnost sdílení vlastních dat s ostatními uživateli. Na výběr máme z několika variant. Standardní variantou je nasdílet jednu konkrétní složku, která obsahuje kupříkladu fotografie z dovolené. Tato složka se po nasdílení danému uživateli automaticky začne synchronizovat do počítače. Tímto způsobem můžeme také zpřístupnit třeba pracovní dokumenty ostatním kolegům, přičemž přístup k datům je pak (po dokončení synchronizace) z lokálního disku, což umožňuje plnohodnotnou práci s obsahem synchronizované složky – to platí obzvlášť pro dokumenty.




Složka s fotkami, kde se automaticky objeví fotografie z telefonu (po aktivaci funkce).


Druhou variantou je vytvořit jedinečný odkaz, který povede na konkrétní soubor nebo dokument, případně celou složku. Tato varianta dovoluje sdílet data i s uživateli, kteří účet u Dropboxu nemají, ale panuje zde omezení v podobě přístupu pouze pro čtení.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Přehledné, rychlé a funkční webové rozhraní
+ Navýšení kapacity po získání nového uživatele
+ Veřejné sdílení
+ Není nutné synchronizovat vše
+ Veřejné API
+ Veliká podpora systémů (s výjimkou Windows Phone)

Minusy



- Základní datový prostor pouze 2 GB
- Není podporován Windows Phone
reklama