reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence od Microsoftu pomůže při výběru správných léků proti rakovině

22.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Umělá inteligence od Microsoftu pomůže při výběru správných léků proti rakovině
Divize Microsoft Research představila projekt s názvem Hanover, který má pomoct lékařům předpovědět, jaké kombinace léků jsou pro jednotlivé typy rakoviny a konkrétního pacienta nejúčinnější. Využíváno je přitom strojového učení.
Microsoft je další technologickou společností, která se své poznatky v oblasti umělé inteligence rozhodla využít v boji proti rakovině. Projekt s názvem Hanover, za kterým stojí divize Microsoft Research, má automaticky zpracovávat biomedicínská data a vytvořit z nich databázi předpovídající, které kombinace léků jsou pro dané typy rakoviny a konkrétního pacienta nejúčinnější. V úvahu je bráno také to, nakolik je daná léčba pro lidské tělo toxická. V současné době existuje v rámci klinických studií přes 800 léků a vakcín, které mají pomáhat při nádorových onemocnění, databáze má přitom lékařům pomoct je efektivně kombinovat pro dosažení nejlepšího možného výsledku.


Tvůrce projektu Hoifung Poon nyní spolupracuje s Oregon Health & Science University s cílem najít pomocí systému účinnou kombinaci léků v boji proti akutní myeloidní leukémii, často smrtelnému druhu rakoviny, jehož léčba se za poslední desetiletí výrazně nezlepšila. Umělá inteligence je založena na strojovém učení, kdy počítač využívá data k získávání poznatků, aniž by byl ke konkrétní činnosti naprogramován. Lékařský ředitel Anil Goud z nemocnice Cedars-Sinai v Los Angeles ovšem připomíná, že horší to může být s využitím získaných poznatků v praxi. Podle něj je nutné najít způsob, jak dostat informace do rukou lékařů a přesvědčit je k jejich využívání v každodenní praxi.

Také bude nutné najít dostatečnou skupinu pacientů, která se rozhodne vyzkoušet dosud nepoužívané kombinace léků. Některé zdravotní pojišťovny by také mohly zpočátku odmítat přispívat na nový typ léčby. Anil Goud přesto zdůrazňuje, že bez umělé inteligence by nemohlo být nikdy dosaženo stejných objevů. Někteří lékaři jsou ovšem ohledně tohoto využití počítačů skeptičtější. Další vize projektu Hanover je taková, že umělá inteligence bude programovat buňky k boji proti rakovině a dalším nemocem. Měl by tak vzniknout molekulární počítač, který by sledoval zdravotní stav a zasáhl by proti určité chorobě až ve chvíli, kdy by napadla nějakou část těla.

Zdroj: Bloomberg.com, Engadget.com
reklama