reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá neuronová síť přetváří náčrtky do realistických obrazů

16.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá neuronová síť přetváří náčrtky do realistických obrazů
Podle skutečné fotky nějakého člověka se udělá skica a umělá neuronová síť z ní zpět vytvoří realistický portrét, který je fotografii velmi podobný. Takto vypadá proces, při němž tyto algoritmy vytváří své obrazy.
Tuto umělou neuronovou síť má na svědomí tým vědců z Radboud University v Nizozemsku, v jehož čele stojí Yagmur Gucluturk a Umut Guclu. Vytváření obrazů umělými neuronovými sítěmi není nic nového, touto univerzitou vyvinuté algoritmy však dokážou ze skici vytvořit opravdu přesné barevné obrazy, který vypadají podobně jako realita.

Do začátku se umělá neuronová síť potřebovala naučit, jak to chodí. Celý proces učení umělé neuronové sítě vyžadoval spoustu pokusů. V tom, že se umělé inteligence nedokážou jako lidi naučit danou činnost z jednoho nebo páru příkladů, spočívá jejich hlavní slabina. Vědecký tým sehnal 200 000 fotografií obličejů různých lidí, které musel následně přeměnit v jednoduché kresby provedené v různých variantách a různými styly, černobílé i barevné. Tyto kresby poskytly umělé neuronové síti potřebné údaje pro vytvoření realistického obrazu z náčrtku.





Následně už měla umělá neuronová síť za úkol z obyčejné skici udělat barevný a realistický obraz. Jenom černobílý náčrt pak stačil k tomu, aby algoritmy vytvořily i odpovídající barvu vlasů a pleti. Z jasových rozdílů a také podle naučených hlavních znaků různých lidských ras umělá neuronová síť poznala, jakou barvu by měla na co použít. Obrazy vzniklé jen z těchto náčrtů se velmi podobaly skutečnosti, jen v některých místech nebyly tak přesné, zejména kvůli absenci stínování.

Vědci tuto zkoušku schopností umělé neuronové sítě zakončili tím, že jí předložili skici vytvořené z autoportrétů slavných umělců, jako je Vincent van Gogh a Rembrandt. Podle nich pak měla za úkol vytvořit jejich podobizny.

Umělá neuronová síť už tak zvládne vytvářet fotorealistické portréty a na základě zkušeností se neustále učí. I tak je ale třeba doladit ještě spoustu detailů, protože algoritmy mají problém například se správným stínováním. Obyčejné skici provedené tužkou ji totiž mohou někdy zmást, pokud je dané místo moc tmavé, nebo naopak úplně bílé.

Pro některé lidi může být nakreslení portrétu velkým oříškem, umělá neuronová síť už tento úkol však zvládá obstojně. Sestaví z kreseb či pouhých skic téměř realistickou fotografii. Opačný postup vytváření kreseb z fotografie už dnes není pro počítače žádným problémem.

Zdroj: technologyreview.com
reklama