reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD

9.5.2008, Tomáš Černý, článek
Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD
Vlastníte postarší diskový MP3 přehrávač iriver H120 a přemýšlíte o koupi nového přístroje kvůli delší výdrži, nižší hmotnosti, rychlejší odezvě nebo větší kapacitě? Co byste řekli na upgrade pomocí výměny pevného disku za rychlou flash kartu a nové baterie?
Kapitoly článku:
  1. Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD
  2. Redukce, předpoklady
  3. Modifikace
  4. Testy a závěr
Poslední roky se dají bez velké nadsázky označit jako léta vzestupu flash pamětí. Klesající ceny spolu s nárůstem kapacit, rychlostí a pestrosti nabídky z nich dělají velmi atraktivní a mezi spotřebiteli běžně známé zboží, bez kterého se navíc neobejde většina moderních mobilních zařízení a spotřební elektroniky.

Zároveň s tímto trendem se flash paměti začínají používat dříve netradičním způsobem. SSD (Solid-State Drive) diskům je prorokována zářná budoucnost nejen pro použití v noteboocích; veřejnost se o tuto kategorii produktů začíná velmi zajímat a mnoho uživatelů sleduje aktuální nabídku a ceny na trhu.

SSD ale nepředstavují jedinou možnost využití flash pamětí jako klasických disků, přestože pro použití jsou nejjednodušší. Na trhu je k dostání bohatá škála všelijakých redukcí povětšinou CompactFlash karet na různá disková rozhraní. Výhodou CompactFlash karet je kromě velkých kapacit i přítomnost ATA rozhraní a vlastního IDE řadiče, tváří se tedy jako disková zařízení. Z toho plyne i jednoduchost technického řešení případných redukcí.



Za účelem sepsání tohoto článku nám společnost A-DATA zapůjčila dvojici karet. Pomalejší, ale vysokokapacitní A-DATA 32 GB Speedy (rychlost výrobce přímo na obalu nebo ve specifikacích neuvádí, jedná se ale o 40x kartu) a 16 GB Turbo s udávanou rychlostí 266x.



Z druhé strany – přehrávač iriver H120


Řadu MP3 přehrávačů H1xx uvedla jihokorejská společnost iriver na podzim 2003. Tehdy se jméno společnosti psalo iRiver a také původní označení této řady bylo jiné – iHPxx. Jednalo se o jedny z prvních diskových přehrávačů s bohatou výbavou, pokročilými funkcemi a vysokou kapacitou (na tehdejší poměry) zajišťovanou 1,8" disky Toshiba o velikostech 10 až 40 GB.

Pokud jde o výbavu a možnosti, kromě obligátního FM rádia se jedná o poměrně slušné nahrávání, optický vstup a výstup, USB 2.0 rozhraní s podporou režimu USB Mass Storage atd.



Tato řada se dlouhou dobu těšila značné popularitě i přes svou vysokou pořizovací cenu, např. můj přehrávač H120 s 20GB diskem jsem na konci roku 2003 zakoupil za částku lehce převyšující 17 000,- Kč. Společnost iriver v následujícím roce uvedla navazující řadu H3xx, která se lišila především použitím barevného displeje a z toho plynoucími možnostmi.

Výroba těchto přehrávačů je již nějakou dobu zastavena, na aukčním serveru eBay.com se ale stále dají sehnat nové kusy H120 za cenu lehce převyšující $ 150.


Rockbox


Použitelnost MP3 přehrávačů do značné míry souvisí s provedením softwarové výbavy (míněno firmwarem) a funkcemi, které nabízí. Původní firmware byl dobrý, ale na druhou stranu mu mnohé funkce chyběly. Tak např. dlouho postrádal možnost přehrávat OGG hudební soubory, nebo si libovolně tvořit playlisty. Firmware samozřejmě umožňuje aktualizaci pomocí updatů, nicméně rychlost jejich vydávání nebyla nijak závratná (i když stále lepší než u většiny konkurence) a výrobce např. přidával funkce, o kterých se můžeme pouze dohadovat, že byly populární a žádané v Asii (zobrazování textů písní nebo speciální mód vhodný pro učení se – především jazyků – z audioknih).

Proto bylo v komunitě uživatelů H1xx poměrně rušno, když se objevily informace, že by snad lidé kolem open source projektu Rockbox (http://www.rockbox.org/) mohli mít zájem na vytvoření portu tohoto alternativního firmwaru pro přehrávače Archos právě na platformu H1xx. Zvěsti se nakonec ukázaly jako pravdivé, práce začaly koncem roku 2004 a všichni uživatelé tak dnes mají možnost zvolit si pro svůj přehrávač tento skvělý alternativní firmaware. Podporované platformy se od té doby dále rozrostly, jmenujme např. porty na Apple iPod nebo Cowon iAUDIO X5.



Jistě si kladete otázku, co všechno Rockbox nabízí. Je toho skutečně hodně a navíc nové funkce stále přibývají. Pro posouzení uvedu přehled několika málo:
  • podpora pro různé audio formáty včetně bezztrátových (celkově přes 15)
  • nepřerušované přehrávání při přechodu mezi skladbami, prolínání, grafický ekvalizér
  • Replay Gain (normalizace hlasitosti)
  • podpora přehrávání podle CUE souborů
  • procházení podle adresářové struktury nebo databáze (vytvářené na základě tagů)
  • za chodu editovatelné playlisty, plně náhodné přehrávání
  • vícejazyčné uživatelské rozhraní a podpora jeho hlasového komentování (vhodné pro zrakově postižené)
  • konfigurovatelné uživatelské rozhraní/témata
  • vytváření Last.fm logu
  • různé pluginy a hry
Přehledná tabulka s porovnáním možností původního firmware a Rockboxu se nachází na odpovídající wiki stránce. Další užitečné informace a odkazy týkající se Rockboxu najdete na wiki MisticRiver.


Můj osobní příběh


H120 je teprve můj druhý MP3 přehrávač a jeho majitelem jsem od vánoc 2003. Nahradil poněkud specifický Philips EXP401 Pocket eXpanium, který jako záznamová média používal 8cm CD disky.

Poslední rok jsem přehrávač využíval minimálně každý den cestou do a zpět z práce. Jednoho krásného chladného dne začátkem jara se při čekání na tramvaj přístroj chvilku po zapnutí vypnul, opětovné pokusy ho zprovoznit (vozím s sebou i sponku pro restartování) vyšly naprázdno a důkladnější inspekce později prozradila, že právě dosloužil pevný disk.

Protože jsem se již dříve zajímal o možnost modifikace přehrávače za účelem zvýšení kapacity, věděl jsem, že pro model H120 je třeba použít jedno-plotnové disky do tloušťky 5 mm a odpovídajících specifikací jako ty původní od společnosti Toshiba. Bez větších problémů jsou k dostání 20 a 30GB modely, ale např. 40GB disk Toshiba MK4007GAL využívající technologie kolmého zápisu byl dlouhou dobu dostupný pouze velkoodběratelům a stále je obtížné si jej obstarat kdekoli jinde kromě Japonska.
Proto mě příjemně překvapily informace (info1, info2) o úspěšných pokusech nahradit pevný disk přehrávače právě pomocí CompactFlash karty a patřičné redukce.
reklama