reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úvaha: Kam kráčíme, techniko?

21.12.2011, Pavel Kovač, úvaha
Úvaha: Kam kráčíme, techniko?
S počítači trávíme mnoho času, řešíme e-maily, díváme se na videa a pracujeme. Používáme však k těmto činnostem opravdu počítač? Nebo jsme se přeorientovali již na tablety a chytré telefony? Pohodlně se usaďte a ponořte se do úvahy nad vývojem počítačů.
Kapitoly článku:

Windows 7 a 8


Windows 7 se uchytily jak u uživatelů, tak ve firmách. Když to vezmeme zjednodušeně, tak jsou svižné, mají DirectX a hezké grafické prostředí, které je navíc i lehce inovativní oproti předchozím 15 letům. Ve své podstatě to jsou takové Windows XP dnešní doby. Věřím, že se zde udrží velmi dlouhou dobu a budou na tom mít zásluhu hlavně velké firmy, které nemění operační systém jak prohlížeč Chrome své verze.




Matláš, matlám, matláme...


Microsoft však chystá nové Windows 8, které jsou zaměřeny na tablety a přenosné počítače obecně. Slibuje však stále stejné grafické rozhraní pro běžné aplikace psané jinak než Javaskriptem a HTML 5. Tím se může zdát, že Windows 8 budou i pro korporátní sféru, ale ona grafická nadstavba zvaná Metro může způsobit u firem pocit, že svým zaměstnancům kupují Windows a zároveň herní/konzumní platformu. Stejně jako bylo v dobách Windows 95 rozhraní DirectX. Pokud k tomu opravdu dojde, bude se muset Microsoft opravdu zamyslet, jestli nejít cestou 95/NT jako před lety. Pokud k tomu nejdojde u Microsoftu, tak si uživatelé najdou vlastní cestu, což může být právě dělení na Windows 7 (NT) a 8 (95).

Teď si myslíte, že jsem se zbláznil, protože jsem v předchozí kapitole psal o a možné budoucí kooperaci Windows 8, tabletů a příjemné práci na obou zařízeních. To je sice všechno pravda, má to však jedno ale. V Javaskriptu a HTML 5 pořád nenapíšete dostatečně svižný Photoshop, 3Dstudio atd. A pokud to napíšete, tak to znamená vyvíjet software od začátku. Znamenalo by to tedy kompletní restart ve vývoji aplikací. To by jistě bylo přínosné pro rychlost a pro optimalizace, ale nelze to udělat během jednoho roku.

Microsoft tak tedy stojí na velmi tenkém ledě. Jeho Windows 8 se totiž mohou stát parádní herní a konzumní platformou, ale mohou být již méně přívětivé pro pracovní nasazení. Nebo se mu Windows 8 povedou natolik, že nahradí Windows 7. Naději vidím v automatické detekci PC a aktivaci Metra či jeho deaktivaci. Pokud to nebude prováděno automaticky, tak jsou Windows 8 na cestě jako Windows 95 a z Windows 7 se stanou Windows NT.


e-book čtečky


Další odpoutání od velkých počítačů se děje v podobě e-book čteček alá Kindle. Pro někoho se to může zdát už hodně zcestné, ale např. já jsem na vysoké škole hodně četl skripta na počítači. Hodně jsem si je také tisknul. Pořád jsem ale k tomu potřeboval velký počítač. Dnes se mohou skripta číst elektronicky a pokud se naše školství posune z 19. do 21. století, tak i legálně.





Osobně jsem si do Kindlu nahrál i Teorii spalovacích motorů, abych se nostalgicky vrátil na školu. Přiznávám, že již rok mě drží mánie svázaná s Kindlem a osobně jej pokládám za zařízení, co má smysl a naději na přežití do dalšího desetiletí.


Vousatý stolní počítač






E-book čtečky znamenají další odpoutání od stolního PC. Sečteno a podtrženo zde máme 4 unikátní zařízení (booky, tablety, chytré telefony a e-book čtečky), které škrtí stolní PC pod krkem a postupně smyčku stahují. Přesto má PC naději. Naději v podobě práce. Práce, která obvykle daného uživatele živí, splácí hypotéku nebo kupuje květiny milence. V korporátní sféře se zkrátka a jednoduše velké počítače stále drží. Firmy obvykle požadují jednu zásadní věc. Pracovat v kanceláři, aby byl na zaměstnance dohled a rychlá odezva na požadavky. Také zaměstnavatel nerad vidí, pokud si odnášíte svěrák domů, a tak ani počítač nerad vidí u vás doma. Tím, že jej učiní nepřenosným, je problém vyřešen. Navíc se na takovém počítači mohou střídat lidé a tím zaměstnavatel využívá jednu investici pro více lidí.

Takový tablet sice může nakázat nechávat v práci a zaměstnanci to mohou také dodržovat, ale proč riskovat, že věc, co se dá strčit mezi svačinu a letáky proti "Kácení Šumavských lesů na zabránění šíření kůrovce", ztratí? Navíc je obvykle tablet draží a spadá do rychlejšího víru morálního zastarání. Zkrátka zaměstnavatel obvykle vyhodnotí velké PC jako lepší investici. Samozřejmě jsou zde výjimky, ale např. pro grafiky nebo 3D grafiky je bedna pod stolem samozřejmostí a asi jí jen tak nikdy nevymění. Navíc grafik obvykle potřebuje další periférie, jako jsou tablet (a tím opravdu nemyslím hračku alá iPad, ale tablet na CG malbu/kresbu/retuše), nebo nějaký motion capture. A tak to máte s velkou částí profesí. Např. účetní potřebuje specifický software, který na tabletu třeba ani nepůjde z důvodu nemožnosti mít pevnou IP adresu. A takto bychom mohli pokračovat dál.


Kam tedy spěje počítačový segment


Nejspíše budeme svědky přerodu do éry ještě více konzumní a ještě více s profi PC. Profi počítač bude pro běžné uživatele více vzdálen a stále méně lidí jej dokáže zvládnout na 100 %. Možná se i vrátí profi velikáni ve stylu SGI. Jedno je však jisté. Počítačový segment stojí na křižovatce, která může být velmi zákeřná. My můžeme buď jen sledovat, kam povedou cesty, nebo přispět svou troškou k rozhodnutí.




Povinný obrázek, který nesmí chybět.


Nenechte se však oklamat okolím a marketingem. Právě marketing je stále velmi účinný nástroj pro manipulaci mysli. Řiďte se vlastním rozumem, nenechte si nic nutit a správná cesta se vždy najde.




Pá pá
reklama