reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V autě, na kole i pěšky: GPS navigace a mapy

1.5.2009, Michal Koláček, článek
V autě, na kole i pěšky: GPS navigace a mapy
Minule jsme si vysvětlili princip kosmického a řídícího systému GPS. Rozdělili jsme si navigační přístroje podle jejich povahy včetně obecného popisu vlastností. Dnes se budeme věnovat konkrétním značkám pro instalace v autě, na jízdním kole či motocyklu nebo v přírodě (outdoor).
Pevné systémy navigací byly v minulosti doménou spíše luxusních vozidel (chcete-li vozů nejvyšších tříd), dnes je situace v tomto směru podobná. Vše se odvíjí od konkrétní automobilky a její nabídky. Dodatečné pořízení od jiných výrobců není v praxi příliš běžná záležitost a opět by rozhodovala obchodní politika prodejce. Z hlediska komfortu provozu a funčknosti můžeme uvést několik nesporných výhod tohoto provedení.


- Zabudovaná navigace Carminat od TomTomu -

Tak především jsou tyto moduly napojeny přímo na systém vozidla a v prostoru nepřekáží žádná kabeláž, spojení s případným ABS umožňuje sledovat po krátkou dobu polohu i bez viditelného signálu z družic, celkové umístění je zpravidla vyvedeno na vrchní dobře viditelné části středového panelu, kde nepřekáží ve výhledu, využívá se externí antény uložené na místě s vyváženým/optimálním příjmem.


- Navigace Clarion MAX983HD s pevným diskem, dotykovým panelem a multimediálními funkcemi -

V neposlední řadě jde o multifunkční zařízení (s podporou Bluetooth) spojující rádio, integrovaný pevný disk, DVD nebo MP3 přehrávač. Hlasový výstup je navíc napojen do audiosestavy, čímž jsou hlasové instrukce velmi dobře slyšitelné (při poslechu jiného zvukového zdroje dojde k jeho ztišení). Dále jsou to například bezpečnostní funkce v podobě ochranného kódu při odcizení.



Daní za výše uvedené je naprostá závislost na dodavateli vozu, kdy nemůžeme ovlivnit použitou značku a tím i funkčnost GPS navigace. Důležitým faktorem je také (ne)dostupnost a budoucí aktualizace mapových aplikací a veškerého software. V případě, že tohle nebude na základě podmínek výrobce možné, zařízení velmi rychle podlehne "morálnímu stárnutí". Když se zamyslíme nad opravdu vysokou pořizovací cenou (desítky až stovky tisíc korun), následná výměna je dost nešťastné řešení.

Proto bychom se měli při výběru rozhodovat podle všech dostupných informací a na základě toho, co od výsledného produktu očekáváme. Mezi známé zástupce patří značky Blaupunkt, Alpine Mobile Media Solutions nebo Clarion.

Druhým typem jsou přenosné navigace, jež jsou ve společnosti suveréně nejrozšířenější. Nabídka konkrétních modelů je velice bohatá včetně širokého cenového spektra. Když bychom měli zhodnotit jejich hardwarovou a softwarovou výbavu, dílenské zpracování a dostupné funkce, za předešlým řešením nejsou o moc pozadu. Jak jsme uváděli výše, díky variabilnímu uchycení se nemusíte omezovat pouze na jeden automobil a použití můžete uvažovat pro více vozidel (možné přenášení). S tím je však spojeno i několik nevýhod (viditelná překážka ve výhledu na silnici, obtěžující kabeláž).


- Přenosná navigace GO 930 Traffic -

V otázce aktualizací mapových podkladů a SW podpory obecně, se dočkáte ze strany ("ověřených") výrobců mnohem lepší podpory/odezvy. Pomineme-li doplňkové funkce jako přehrávání hudebních souborů nebo ukládání a prohlížení fotografií, náklady spojené s výměnou zařízení jsou nesrovnatelně nižší. Nutno podotknout, že stále porovnáváme dosud zmíněné dvě instalace pro automobilový průmysl. Naopak mínusem je krátká výdrž v provozu (s podsvíceným displejem), a tak je nutné přístroj napájet, což představuje další kabel navíc. Tomu se nevyhneme ani u externí antény pro příjem RDS-TMC.


- Přenosná navigace nüvi 765T Lifetime -

Pokud svůj vůz necháváte na veřejných parkovištích, je nutné veškerou výbavu brát s sebou a po příchodu ji opět upevnit na místo. To jsou však jen drobné neduhy, jež nemusí každému vadit.. Zopakovat také musíme skutečnost, že přenosné navigace nejsou odolné proti vodě, prachu a jiným vlivům. Nicméně jsou také dostupné i v provedení, jež předešlá slova vyvrací, a hodí se tak pro jednostopá vozidla (o nich až za chvíli).


- Přenosná navigace Moov 370u TMC -

Možná se vám zdá, že omezení pouze na dvě řešení je na dnešní technický pokrok dost málo. Tušíte správně, že existují ještě alternativní formy navigátorů, a to především ve formě "mini počítače" zabudovaného do tvaru autorádia. Jeho hlavní předností je velký výsuvný a multifunkční displej samozřejmě s dotykovým ovládáním. Dalo by se napsat, že toto řešení v sobě spojuje řadu výhod obou dosud uvažovaných navigací. Navíc z uživatelského pohledu se jedná o snadno nahraditelnou instalaci díky využití standardizovaného formátu pro autorádia. Omezením zůstává malý počet výrobců a vysoká pořizovací cena.


- Autorádio s navigací Rome NAV55E -


- Vlevo navigační komplet Pioneer AVIC-N2 a vpravo MS 5700 RD (klikněte pro zvětšení) -

Specifickou skupinu tvoří verze GPS přístrojů pro kamiony, respektive nákladní dopravu. V jejich silách je mimo výše popsané optimalizovat cesty přímo pro tento druh přepravy (například i zadávání nakládek a vykládek atp.). Stačí zvolit parametry vozu a navigátor sám dopočítá trasu dle vozidla a typu nákladu. Zpravidla jsou dodávány z větším displejem (> 5") a mohou obsahovat integrovaný DVB-T přijímač včetně teletextu. Specialistou je v tomto oboru slovensko-česká značka Dayton.


- Navigace pro kamiony a nákladní dopravu VDO 6000 Truck -
reklama