reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně rozšiřují ban na Apple a jiné ne-čínské smartphony

18.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
V Číně rozšiřují ban na Apple a jiné ne-čínské smartphony
Už v září se v Číně objevil ban na smartphony Apple iPhone. Nešlo o zakázání prodeje, ale o nemožnost využívání vládními činiteli a úředníky. Nyní se má ban rozšířit na další úřady, kde by jejich zaměstnanci měli využívat domácí značky.
Nejen USA bojuje proti čínským technologiím u vládních zaměstnanců a úředníků, stejně to funguje i naopak. Také v Číně se měl v září objevit zákaz využívání telefonů Apple iPhone na půdách úřadů a zaměstnanci byli vyzvání k tomu, aby případné zahraniční telefony nechávali doma. Úřady vyzývají své zaměstnance, aby do práce nosili jen zařízení čínských značek. Zákaz se tak vztahuje primárně na populární Apple iPhone, nicméně nakousnuté jablko v tom není samo. Podobně tak nejsou vítány např. korejské přístroje Samsungu.
 
V září se toto ale týkalo jen několika úřadů v Pekingu a Tchien-ťinu, nicméně nyní se podobné zákazy objevily i v dalších 8 provinciích, a to nejen v úřadech, ale i ve firmách (nejde tedy zatím o celostátní nařízení). Čína tyto bany popírá, nicméně někteří představitelé se nechali slyšet, že je zde spousta bezpečnostních incidentů spojených s telefony iPhone. Americká vláda tento krok označuje jako nepřiměřenou odvetu za své bany.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama