reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V roce 2022 vybouchne červená nova a zasvítí jako Polárka

9.1.2017, Jan Vítek, aktualita
V roce 2022 vybouchne červená nova a zasvítí jako Polárka
Astronomové se připravují na velkou vesmírnou show, která se dle propočtů a zkušeností chystá na rok 2022. V něm máme uvidět dvě hvězdy, které se srazí a vytvoří tzv. červenou novu, která bude na obloze stejně jasná jako Polárka.
Loni v únoru jsme mluvili o tom, že se v souhvězdí Labutě chystá velká událost, a to konkrétně v systému KIC9832227, který je v jádru tvořen dvěma hvězdami. Ty kolem sebe oběhnou jednou za méně než půl našeho dne, takže je zřejmé, že už nezadržitelně spějí ke srážce a ta má dle aktuálních propočtů nastat někdy v roce 2022. Vytvoří tak velkou explozi, o níž budeme mluvit jako o červené nově viditelné na našem nebi s magnitudou 2, takže s podobnou intenzitou, jako má Polárka, ale nižší než Sirius nebo Vega. Mluvíme sice v budoucím čase, ale je jasné, že tato exploze již dávno nastala, neboť daný systém je od nás vzdálený asi 1800 světelných let. Tuto událost budeme mít šanci pozorovat asi šest měsíců po úvodní explozi.





Zatím ale nelze mluvit s opravdovou jistotou, že tato situace skutečně nastane, však jde o vůbec poprvé, co astronomové jsou schopni předpovědět výbuch novy. Lawrence Molnar, profesor astronomie a fyziky na Calvin College, využil k této předpovědi data z vesmírného teleskopu Kepler. Z dostupných informací je také jasné, že obě hvězdy patří mezi menší, a tak výsledná exploze nebude moc silná a nevytvoří vysokou teplotu. Právě kvůli tomu se mluví o červené nově. Dle dostupných údajů má jedna hvězda 1,4x větší hmotnost než Slunce, ale druhá pouze třetinovou.





Profesor Molnar zakládá svou předpověď především na explozi V1309 Scorpii pozorované v roce 2008, přičemž k dispozici byla dostatečná data o pozorování tohoto systému, která sahala až do roku 2001. Stačilo tak v podstatě jen srovnat vývoj V1309 Scorpii se systémem KIC9832227 a určit, v jakém stádiu se jeho vývoj právě nachází. Astronomové tak předpokládají, že KIC9832227 se před finální explozí také ohlásí několika menšími a další informace získají také sledováním světelné křivky.

A právě vývoj ukázaný světelnou křivkou má být u obou systémů téměř stejný a všechna měření ukazují na kontaktní binární systém, ale vesmír je nevyzpytatelné místo, a tak Molnar dodává, že si není a nemůže být jistý, že všechno vyjde. Nicméně je to vůbec poprvé, co někdo může tuto předpověď učinit a současně má v ruce přesvědčivé indicie. Ostatně v roce 2022 se o tom bude moci přesvědčit každý, kdo má výhled na severní oblohu. Labuť je totiž poblíž nadhlavníku, což bude dobré i pro srovnání toho, zda vzniklá červená nova na obloze zazáří stejně silně jako Polárka.

Zdroj: Astronomy
reklama