reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci vyvinuli umělý nervový systém, který umožní robotům reagovat na bolest

26.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci vyvinuli umělý nervový systém, který umožní robotům reagovat na bolest
Jak přimět robota, aby reagoval na nebezpečí, které mu hrozí, když nemůže cítit žádnou bolest? Tuto otázku si položili dva němečtí vědci a vyvinuli umělou nervovou tkáň, která umožní robotům cítit bolest a reagovat na ni.
Vědci se snaží o to, aby jejich roboti byli v mnohých ohledech lepší a výkonnější než lidé. Jsou ale oblasti, ve kterých je lidskou bytost obtížné už jen napodobit. Do této kategorie spadá pud sebezáchovy a rychlé reakce na bolest, díky kterým se člověk chrání před nebezpečím. Dva němečtí vědci touží stejným způsobem ochránit i své roboty, a proto vyvíjejí systém, který robotům umožní cítit bolest a také na ni patřičně reagovat. To strojům v praxi může i "zachránit život" a jejich majitelům ušetřit náklady na opravu.

Roboti díky této technologii detekují bolest a vykonají na ni patřičnou odpověď - robotické rameno ve videu jednoduše uhne opačným směrem. Když nebezpečí pomine, robotická paže se vrátí zpět na své místo. Johannes Kuehn a Sami Haddadin z německé Univerzity Hannover představili svůj projekt na Mezinárodní konferenci IEEE ve Švédsku - jedná se o umělý robotický nervový systém. Inspirovali se člověkem, a robot má tak svou vlastní nervovou tkáň, která připomíná strukturu té naší.


Robotická nervová tkáň dokáže rozeznat několik stupňů bolesti - mírnou, která stroj nijak výrazně neohrozí, poté následuje střední, kterou vyvolají už silnější nárazy a srážky, a nakonec velmi velkou, u které hrozí už například i poškození robota. Na každý stupeň bolesti poté robotická paže úměrně zareaguje příslušným pohybem, aby zamezila nehodě. Podle vědců, kteří mají projekt na svědomí, však tento systém nebude chránit před nebezpečím jen roboty, ale i lidi v jejich okolí. To z toho důvodu, že neustále roste počet robotů, kteří pracují v blízkosti lidských zaměstnanců. Když na sebe i stroje nebudou dávat pozor, může to snadno vést k nehodě, kde bude způsobena újma na zdraví člověka.

Nemusí se však jednat jen o kolizi, robotický nervový systém dokáže zareagovat i na bolest způsobenou extrémními teplotami, jako způsobí například dotek kelímku s horkou vodou. Robot také díky senzorům rozpozná, kdy už můžou být jeho části poškozeny a potřebuje pomoc.

Na jednu stranu je dobré, že roboti necítí bolest jako lidé, a můžou se tak pouštět do nebezpečných úkolů, na druhou stranu je třeba, aby na nebezpečí dokázali i reagovat. Nápad německých výzkumníků tak není prvním, touto problematikou se zaobíral i tým ze Stanfordovy univerzity a Univerzity La Sapienza v Římě. Tato technologie je zatím ale jen na začátku své cesty a neustále se rozvíjí.

Zdroje: spectrum.ieee.org, engadget.com

reklama