reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard

14.1.2009, Pavel Bureš, návod
Velký průvodce světem Windows Mobile 6.1 Standard
Plánujete pořízení smartphonu a nevíte, zda zvolit Symbian či Windows Mobile? V našem přehledu základních funkcí a vlastností se dozvíte, jak se s Windows Mobile Standard pracuje, co zvládnou dodávané programy a jak si smartphone přizpůsobit k obrazu svému.

Internet Explorer


Ve smartphonech s Windows Mobile 6.1 Standard najdete některými uživateli zatracovaný, jinými opěvovaný webový prohlížeč IE. Poslední verze obsažená ve WM sice prošla několika změnami, z velké části se však jedná o starý známý Internet Explorer, který se v přístrojích s operačním systémem Microsoftu nachází od nepaměti.

Abychom pouze nekritizovali, je třeba se zmínit, že Internet Explorer přináší také několik novinek. Jednou z nich je náhled webové stránky, takže uvidíte, jak celá stránka vypadá a můžete si vybrat tu část, kterou si přejete zobrazit detailně. Podobnou funkcí však nabídl Palm OS prohlížeč Web Pro již před několika lety, takže se o žádnou převratnou novinku nejedná.


Náhled v režimu Desktop

Stejně jako v minulých verzích si můžete vybrat jeden ze tří režimů lišíčích se tím, zda a případně do jaké míry bude stránka přizpůsobena šířce displeje. Změnit lze také velikost písma, v menu si můžete vybrat z pěti velikostí, problémem však je, že uvedené hodnoty jsou relativní, takže pro dosažení stejné velikosti písma bude třeba u každé stránky zvolit jinou hodnotu.


Zobrazení One column

Problémem u náročnějších stránek je delší doba načítání (narozdíl např. od Opery Mini či výše zmíněného programu Web Pro) a také to, že Internet Explorer často přestane reagovat na povely uživatele (zastaví se dokonce indikátor načítání). Není však třeba telefon restartovat, stačí trocha trpělivosti, smartphone během několika sekund opět „ožije“.

Nechybí ani některé funkce známé z „velkého“ Internet Exploreru, máme na mysli např. možnost ukládání stránek do oblíbených položek, které lze třídit do složek. Nepřijdete ani o historii navštívených stránek, Internet Explorer však nezobrazuje, kdy uživatel danou stránku navštívil, takže se časem můžete mezi několika desítkami či stovkami záznamů ztratit.

V nastavení můžete mj. změnit kódování, ve výchozím stavu program používá kódování západoevropské a české národní znaky jsou zobrazeny korektně. Lze rovněž povolit, aby prohlížeč přehrával zvuky či vás varoval, když se pokusíte zobrazit nezabezpečenou stránku.

Internet Explorer je jednou z aplikací, která podporuje schránku, takže můžete např. do adresního řádku vložit URL stránky, které vám přišlo e-mailem. Vzhledem k absenci dotekového displeje je kopírování textu u rozsáhlejších stránek docela složité, IE totiž uživateli nabídne veškerý text na stránce a člověk se tak musí „prokousat“ několika desítkami či stovkami slov, což zdržuje.
reklama