reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA K8N800A: Na mobilní Athlony 64 s grafickým jádrem

15.4.2005, Štěpán Mrázek, článek
VIA K8N800A: Na mobilní Athlony 64 s grafickým jádrem
Čipové sady pro Athlony 64 s integrovaným grafickým jádrem jsou v dnešní době pořád spíše vzácností a větší množství základních desek s integrovanou grafikou se zatím opravdu neprodává. Přesto však můžeme v nabídce výrobců čipsetů objevit docela zajímavé kousky.
Čipové sady pro Athlony 64 (a jim příbuzné procesory) s integrovaným grafickým jádrem jsou v dnešní době pořád spíše vzácností a větší množství základních desek s integrovanou grafikou se zatím ještě neprodává. Přesto však můžeme v nabídce výrobců čipsetů objevit docela zajímavé kousky. Jedním z nich je také čipová sada VIA K8N800A, která přináší grafické jádro UniChrome Pro.

Hned úvodem zmíním, že čipová sada je navržená pro mobilní procesory AMD Turion 64, Mobile AMD Athlon 64 či Mobile AMD Sempron. Jistě již chápete význam grafického jádra. Zatímco desktopové sestavy postavené na procesorech Athlon 64 si nesou punc velice dobrého výkonu a integrované grafické jádro by pro ně bylo čirou urážkou, tak v mobilním segmentu je situace poněkud jiná. Typickým požadavkem je zde dostatečný výkon ve 2D aplikacích (který dnes poskytne prakticky jakkékoliv GPU) a málokoho pak zajímá 3D výkon. Pojďme se ale podívat na northbridge čip.

Northbridge VIA K8N800A

Pro spojení s procesorem je zde očekávaná sběrnice HyperTransport pracující na 800 MHz, která dokáže teoreticky přenést 6,4 GB/s. Společnost VIA zde používá označneí Hyper8 Technology, ovšem reálně nejde o nic jiného než o jiné pojmenování sběrnice, kterou všichni dobře známe z procesorů Athlon 64.


Obr. 1 – Čip VIA K8N800A

Z dalších tradičních funkcí „severního můstku“ přirozeně odpadá paměťový řadič, který je integrovaný do samotného procesoru a tak si ještě popíšeme spojení s čipem southbridge, které je realizováno pomocí sběrnice V-Link s propustností 533 MB/s a přirozeně samotné grafické jádro.

Jedná se o 128-bitové jádro UniChrome Pro, které pracuje s frekvencí 200 MHz a využívá 16 až 64 MB sdílené paměti. Další informací, kterou se společnost VIA pochlubila jsou dvě pipeline a také podpora hardware akcelerace MPEG-2 videa. Volitelně je u této čipové sady možné použít grafický čip připojený prostřednictvím sběrnice AGP 8x, která dosahuje teoretické propustnosti až 2 GB/s.

Southbridge VIA VT8237

Druhou částí čipové sady je southbridge čip, který je připojen pomocí sběrnice V-Link s teoretickou datovou propustností 533 MB/s. Jen doplním, že tento čip zvládá i komunikaci na rychlosti 1066 MB/s (kupříkladu je to vidět u čipové sady K8T890), takže brzdou bude tentokráte čip northbridge. Parametry čipu VT8237 jsou naprosto klasické a všeobecně známé a tak našim čtenářům odpustím několik odstavců textu a zmíním jen letmo ty nejdůležitější parametry:
  • Audio (šest či osm kanálů)
  • Ethernet (10/100 Mbit/s či 1G Ethernet)
  • 8x USB 2.0
  • 2x Ultra ATA/133 (max. čtyři zařízení)
  • 2x Serial ATA-150
  • Rozhraní SATAlite (připojení pro další dvě SATA zařízení)
  • RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 & JBOD


Obr. 2 – Blokové schéma čipové sady VIA K8N800A
klikněte pro zvětšení

Kdybych popisoval tuto čipovou sadu jako model určený pro desktopové nasazení, pak bych zcela jistě ostře zkritizoval čip southbridge, který by již jednoznačně nedostačoval dnešním nárokům. Pokud si ale uvědomíme, že tento čipset je určen pro notebooky, pak jsou jeho I/O možnosti spíše předimenzované. Vždyť který notebook dnes využívá SATA zařízení či dokonce RAID režimy. O takových parametrech jako je 8 USB portů či 7.1 kanálový zvuk už vůbec nemluvím. Pro notebooky by i dnes, podle mého názoru, bohatě stačil čip VIA VT8235.
reklama