reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vodní chlazení a dnešní nabídka

24.4.2009, Jan Vítek, článek
Vodní chlazení a dnešní nabídka
Na trhu se objevuje stále více roztodivnějších produktů z oblasti vodního chlazení, které stojí za zmapování. Uplatňují se zde firmy, jež se orientují čistě na tento druh chlazení, ale i společnosti se širším záběrem. Dle toho se liší i jejich produkty.
Předesílám, že v následujících kapitolách nebudou vyčerpávajícím způsobem zmíněny všechny produkty všech firem, protože to bychom se konce asi nedočkali. Pokusím se ale vypíchnout to nejzajímavější a začnu s běžnými výrobci, kteří nemají vodní chlazení jako prioritu a kteří nabízejí spíše produkty pro běžné uživatele s potřebou mít také svého vodníka. V následujících dvou kaptolách si tedy představíme tyto výrobce:
  • Cooler Master
  • Corsair
  • Gigabyte
  • OCZ Technology
  • Silverstone
  • Thermaltake
  • Xigmatek
  • Zalman


Cooler Master

- web

Společnost Cooler Master nabízí především systémy all-in-one, tedy vše v jednom. Ty pak rozděluje mezi chlazení pro procesory a chlazení pro grafické karty, přičemž k prvnímu typu nabízí k dokoupení ještě také vodní bloky pro grafické karty.


Cooler Master Aquagate Max ve škříni Cosmos 1010

Veškeré řady vodního chlazení Cooler Master dostaly jednotné označení Aquagate a rozdělují se na dva systémy pro chlazení CPU a rovněž dva pro chlazení GPU. Z procesorových systémů jsme na našich stránkách testovali jeden, a to model Aquagate Max. Jedná se o systém skládající se z modulu do 5,25" šachty, jenž naštěstí v sobě má pouze elektroniku, pumpu a expanzní nádobu a o chlazení se stará samostatný radiátor pro dva 120mm ventilátory.

Od tohoto modelu rozhodně nemůžeme čekat téměř bezhlučný provoz a ani zrovna špičkový výkon. Na druhou stranu ale toto chlazení nabízí kompatibilitu se systémem NVIDIA ESA (Enthusiast System Architecture), i když je pravda, že tato platforma přinejlepším stagnuje. ESA jsme mimochodem s tímto chlazením a skříní Cooler Master Cosmos 1010 testovali také.


Cooler Master Aquagate S1

Druhá verze procesorového chlazení Aquagate S1 je již daleko jednodušší. Skládá se z jednoho modulu, kde najdeme vše kromě vodního bloku. Tento modul se dá nainstalovat na bok skříně, jak to ukazuje fotografie, pokud se dovnitř tedy vůbec vejde. Tento systém tedy vypadá ještě jako méně výkonnější než Aquagate Max, takže pojďme raději dále.


Cooler Master Aquagate Duo Viva

Dvojice modelů pro grafické karty Aquagate Viva a Aquagate Duo Viva jsou určeny k instalaci mezi karty, tedy spíše pro ně. Model Duo se od normálního liší pouze tím, že obsahuje hned dva vodní bloky, jež jsou vhodné pro grafické karty NVIDIA s GPU G92 a ATI Radeon HD 3870 a nižší. Dle specifikací jsou tedy tyto chladiče již trošku za zenitem a otázkou je také výkon. Dvojice ventilátorů s hranou 70mm se totiž může otáčet rychlostí od 1000 - 4800 RPM a osobně bych nejvyšší nastavení raději ani nechtěl zažít. Celá koncepce mi pak osobně přijde minimálně jako divoká a působící nedůvěryhodně.


Corsair

- web

Společnost Corsair se trošku překvapivě pustila do oblasti vodního chlazení, i když jejím hlavním zaměřením jsou operační paměti, napájecí zdroje a dnes také SSD. Corsair ale nabízí pouze jeden model vodníka - Nautilus500, jejž jsme měli možnost vidět v chodu na veletrhu CeBIT 2009, kde bylo jeho hlavní náplní chlazení právě paměťových modulů. Příliš velké nároky na něj tedy klazeny nebyly.


Corsair Nautilus500

Nautilus500 je určen k položení přímo na počítačovou skříň, kde se bude vyjímat jako modul obsahující radiátor pro jeden 120mm ventilátor a samozřejmě i vodní pumpu s expanzní nádobou. Vyvedený je jeden vodní blok s jemným žebrovím pro sockety AMD 754, 939, 940 a AM2 či Intel 478 a 775. Co se týče výkonu, pak ten má být zhruba na úrovni první verze chlazení Gigabyte 3D Galaxy, tedy jinými slovy nic moc.


Gigabyte

- web

Známý a oblíbený výrobce základních desek, grafických karet a jiných periférií rozhodně také nemá vodní chladiče jako prioritu, takže momentálně nabízí pouze jeden model all-in-one řešení. To se jmenuje 3D Galaxy II a jeho recenzi jste si již také mohli na našich stránkách přečíst.


radiátor chlazení Gigabyte 3D Galaxy II

3D Galaxy II je určeno se svým krytým radiátorem s jedním 120mm ventilátorem pro instalaci na zadní část skříně, pro což jsou uzpůsobeny především modely od této firmy obsahující příslušné úchyty a také otvory pro vyvedení hadiček. I když ty má v dnešní době každá druhá skříň.

Dále má vodní chlazení k dispozici pumpu spojenou s expanzní nádobou a nechybí ani vodní blok. Ten má uvnitř sebe velké množství kulatých sloupků a zajímavostí zde je 92mm ventilátor na čtyřech delších nožkách. S jejich pomocí se zachytí za blok a jeho úkolem je chladit přilehlou oblast základní desky, tedy především MOSFETy.


Silverstone

- web

Když se řekne Silverstone, někdo si vybaví angliký závodní okruh, ale my spíše výrobce počítačových skříní a chladičů. Silverstone má ale v nabídce také jeden systém vodního chlazení s označením SST-TD01S Tundra (stříbrné) a SST-TD01B Tundra (černé).


Silverstone SST-TD01S Tundra

Tundra vypadá jako malý kufřík, jenž má kolující médium chladit pasivně díky svým žebrovaným stěnám a pohánět pomocí dvou tichých pump. K dispozici je jeden měděný blok pro moderní sockety kromě LGA1366 a co se týče jeho výkonu, ten oslnivý zrovna není a nepřekonává ani mainstreamové vzduchové chladiče. To je ostatně pochopitelné, když se podíváme na tělo hlavního modulu.


Thermaltake

- web

Společnost Thermaltake to již s vodním chlazením myslí daleko vážněji. Je ale pravda, že tato firma je přeborníkem v uvádění nových a nových produktů na trh, ovšem stejně tak ty starší modely posílá často do výslužby. Nyní rozděluje své L.C.S. (Liquid Cooling System) na DIY systémy (Do It Yourself) a produkty pro upgrade, tedy jednotlivé komponenty. My se nyní budeme zabývat právě těmi DIY.

Mezi nimi nejvíce kralují systémy BigWater, z nichž jsme testovali model 745 společně s vodním blokem pro grafickou kartu Aquarius II. Celkově je chlazení BigWater v momentální nabídce celkem šest a rozděleny jsou podle čísla od 735 po 780. Čím vyšší modelové číslo je, tím by i chlazení mělo být více luxusní. Modely počínaje BigWater 760 tak již mají velký modul určený pro velké skříně a jejich 5,25" šachty.


Thermaltake BigWater 780

Ovšem tyto moduly v sobě až na BigWater 770 mají také radiátor, což není zrovna vhodné provedení, neboť to zabíjí jednu z hlavních výhod vodních chladičů, a sice odvedení tepla mimo skříň. BigWater 780 je však ještě posílen jedním radiátorem pro 120mm ventiltátor, jenž je určen pro externí montáž. V nabídce firmy si tedy můžeme vybrat dle vlastních preferencí a nabízí se rovněž i řada ProWater skládající se z modelů 850i a 880i.


Thermaltake ProWater 850i

První model se v podstatě neliší od nejnižšího ze série BigWater, pouze je vybaven průtokoměrem, jinou pumpou a také trošku odlišným radiátorem. Jinak jsou ale oba systémy navrženy naprosto stejně a budou mít i podobný výkon.


Thermaltake ProWater 880i

A zcela nakonec to je ProWater 880i, jenž vypadá ze všech systémů s aktivním chlazením od tohoto výrobce asi nejlépe. Vybaven je radiátorem pro dva ventilátory, jenž se společně s expanzní nádobou umisťuje na zadní část skříně s jistým odstupem pomocí montážních otvorů pro skříňový ventilátor. Thermaltake také začal pro své vodní bloky již v podstatě standardně dodávat mechanismy pro uchycení i na sockety LGA1366, takže si je budeme moci namontovat i na procesory Intel Core i7. To je zatím z nabídky této firmy vše.


Xigmatek

- web

Tohoto vzmáhajícího se výrobce chladičů pro PC komponenty jsme již měli možnost poznat. Se svými vzduchovými modely se předvádí v celkem dobrém světle a zalíbil se mu především systém se zploštělými heatpipe tvořícími základnu chladičů.


Xigmatek AIO-S80DP

Xigmatek však také nabízí jeden vodní chladič určený výhradně pro procesory a s ním to již tak růžové vůbec není. Je to AIO-S80DP (recenze), kde písmena AIO znamenají zkratku slov All-In-One. Jak můžete sami vidět, jedná se prcka, pokud jej tedy porovnáme s ostatními systémy vodního chlazení, ale jinak na to, že se instaluje přímo na socket, je to paradoxně 840gramová (téměř kostka) s hranou cca 120 mm.

Ta v sobě nese malý okruh vodního chlazení s radiátorem, jenž je rozdělen na dvě části a uvnitř mezi nimi máme uzavřený 80mm ventilátor. Výkon tohoto chladiče je však velmi žalostný a jsou s to jej překonat i vzduchové chladiče s podstatně nižší cenou a především na nižší otáčky. Důrazně proto radím, abyste na tento model raději zapomněli.


Zalman

- web

Tuto kapitolu zakončíme se společností Zalman. Ta nám nabídne dnes celkem čtyři modely s jednotným názvem Reserator. Z nich jsme na našich stránkách testovali dva - nejstarší aktuální Reserator 1 Plus a pak také jeho nástupce Reserator 2. Tyto dva modely doplňuje ještě také Reserator 1 V2, jenž se od klasické "jedničky" v podstatě neliší, tedy až na použité komponenty (vodní bloky, atp).


Zalman Reserator 2

První tři Reseratory se vyznačují asi největší výhodou, již může technologie vodního chlazení nabídnout - v podstatě bezhlučným provozem s jen velmi tiše vrčící pumpou. Chladicí médium je v rozměrných rezervoárech totiž chlazeno pasivně, ovšem to má za následek také limitovaný chladicí výkon a kvůli mase materiálu také vyšší cenu. I když tu navyšuje vlastně pouze i to, že jde o Zalman, jenž nebyl nikdy levný.


Zalman Reserator XT

Posledním modelem je pak Reserator XT a v tomto případě již o pasivní chlazení nejde. Uplatňuje se zde velký hliníkový modul, jenž se podobně jako rezervoáry předchozích verzí postaví vedle skříně a uvnitř něj máme hned dva postranní radiátory a přes ně proudí vzduch díky zadnímu 140mm ventilátoru, jenž vysává z boxu vzduch. Uživatel pak může snadno sledovat informace o teplotě média i okolí a také monitorovat průtok vody. To je z nabídky hotových systémů firmy Zalman vše.
reklama