reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vše o Google Apps - 1. díl: Úvod

29.10.2010, Radan Tuhý, článek
Vše o Google Apps - 1. díl: Úvod
Co jsou to Google Apps a na jakém principu fungují? Co je to Cloud Computing a co si pod tímto pojmem představit? V následujícím článku naleznete odpovědi na tyto otázky a také úvodní představení Google Apps od společnosti Google.
Všeobecně dnes můžeme pojmem Cloud Computing označit téměř jakoukoli internetovou službu nebo úložiště dat. Jako typický příklad lze uvést klasický webmail, ke kterému se připojujeme přes webové rozhraní a využíváme pouze službu = email (zatímco poskytovatel zajišťuje potřebnou síťovou infrastrukturu, servery, zabezpečení, úložiště dat, případné zálohování, patchování systémů, podporu, apod.). Tento konkrétní příklad bychom mohli považovat za zástupce SaaS.

Samostatnou kapitolou je firemní klientela. Zejména větší společnosti stále více využívají IaaS řešení v různém rozsahu - náklady na pořízení a údržbu infrastruktury bývají obvykle nemalé a toto je cesta k jejich citelnému snížení. Výjimkou není ani společnost, která využívá SaaS řešení. Příkladem může být společnost Motorola, jejíž mobilní divize před nedávnem oznámila kompletní přechod na Google Apps.


příklad Cloud architektury

Nyní se ale vrátíme zpět k nám, uživatelům internetu. Pokud si koupíme vlastní doménu a chceme s ní mít spojené internetové stránky, email, mít možnost sdílet data mezi uživateli domény (eventuelně i mimo ni), donedávna to znamenalo nutnost pořídit si buď vlastní server (eventuelně celou infrastrukturu vzhledem k rozsahu plánovaného řešení), případně několik internetových služeb spolu navzájem nesouvisejících, aby dohromady tvořily finalní podobu.

Takovéto řešení bývá často jak administrativně, tak finančně celkem náročné. Proto se jak firmy, tak jednotlivci začali poohlížet po alternativních možnostech, které by měly být levnější, méně náročné na administraci a měly by nabídnout ideálně všechny služby pohromadě.



V současné době jsou k dispozici dvě řešení, které výše uvedené požadavky splňují. První jsou již zmíněné Google Apps a druhým odpovídajícím balíčkem je Microsoft Live Custom Domains. Každé z těchto prostředí má svá specifika, výhody a nevýhody, takže je na každém, aby si zvážil, ke které z variant se přikloní. My se v tuto chvíli zaměříme na Google Apps a všechny jeho součásti.
reklama