reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vše o Google Apps - 2. díl: Doména a konfigurace

23.2.2011, Radan Tuhý, návod
Vše o Google Apps - 2. díl: Doména a konfigurace
V pokračování našeho seriálu o Google Apps si povíme, co je potřeba k tomu, aby nám Google Apps na vlastní doméně fungovaly, a to včetně samotné registrace domény a s tím spojené konfigurace DNS u registrátora.
Kapitoly článku:
  1. Vše o Google Apps - 2. díl: Doména a konfigurace
  2. Registrace domény u Google
  3. Konfigurace DNS
  4. Vytvoření nového uživatele, závěr
V minulém dílu jsme si pověděli něco o tom, co to Google Apps jsou, na jakém principu fungují a co od nich můžeme očekávat. Dnešní pokračování je koncipováno jako určitá forma návodu, jak postupovat při koupi domény u registrátora a následné registraci a nastavení domény u Google.

Pro tyto účely jsme zakoupili doménu vlastnidomena.cz, kterou budeme od této chvíle v článku používat. Bude následovat i spousta screenshotů z celého průběhu registrace a konfigurace. Jako registrátora domény jsme vybrali společnost ZONER software, takže u odpovídajících screenshotů se jedná o klientskou sekci společnosti ZONER software, a.s. (www.regzone.cz), u obrázků z Google administrace pak o systém, který patří společnosti Google, Inc.


Výběr a registrace domény


První důležitou součástí je výběr samotné domény. Nezáleží na tom, zda se jedná o českou nebo zahraniční doménu, důležité je, aby byla volná. Ověřit, zda je doména volná, je obvykle možné u většiny registrátorů. U některých domén je potřeba ověření (i následnou koupi) provést prostřednictvím některých specifických registrátorů, což ale nebývá příliš časté, proto se touto problematikou pro tuto chvíli zabývat nebudeme a využijeme výše zmíněný klientský systém společnosti ZONER software.



V okamžiku, kdy máme vybranou požadovanou doménu, bude pravděpodobně potřeba se u daného registrátora zaregistrovat, abychom mohli doménu zakoupit a měli do budoucna přístup k administraci.

Po registraci se přihlásíme do administrace a proklikáme se až k registraci nové domény, zadáme doménu a vyplníme následující formulář, jak je vidět na screenshotech.





Po potvrzení požadavku by měl dorazit email s potvrzením a pokyny k platbě. Poté, co registrátor platbu zpracuje, dojde nám i potvrzení o tom, že došlo k registraci naší nové domény. V tuto chvíli můžeme přistoupit k dalšímu kroku, kterým je vytvoření účtu u Google, s kterým bude Vaše nová doména spojena.
reklama