reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?

23.1.2015, Jan Vítek, článek
Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?
Nabídka mechanických klávesnic na trhu se neustále rozšiřuje, přibývají noví výrobci, ale ceny v podstatě zůstávají stejné. Má tedy smysl si takovou klávesnici pořídit, když membránová klasika je desetkrát levnější? A podle čeho si vybírat?

Cherry MX nejsou jediná, ale jsou téměř všude


V případě mechanických klávesnic máme tu výhodu, že můžeme posuzovat zvlášť klávesnici a zvlášť tlačítka. V jejich případě totiž máme tu jistotu, že se budou u různých klávesnic chovat stejně, zatímco v případě klasických levných klávesnic může být každá jiná. Pokud si tedy zvyknete na jeden typ tlačítek s určitými vlastnostmi, můžete si už vybírat samotnou klávesnici jen podle rozložení jejích kláves a případné další výbavy. Na druhou stranu tu ty samé typy tlačítek nebudou na věky a vyvíjí se i nabídka společnosti Cherry MX, jejíž produkty se nachází v drtivé většině dnešních mechanických klávesnic. Ale ne ve všech.




Představme si tedy 4 základní typy tlačítek Cherry MX podrobněji. Můžeme je rozdělit především na lineární a s hmatovou odezvou a pak také dle odporu při stisku, o nějž se stará použitá pružina. Jinak by alespoň ty běžné verze měly mít stejnou 4mm hloubku stisku, přičemž stisk zaznamenají už v jeho polovině, čili po 2 mm a ne až poté, co je domáčkneme na dno. To je pro pohodlné a rychlé psaní velmi důležité.




Cherry MX Red


Lineární Cherry MX Red se používají především u herních klávesnic, neboť u nich nezáleží na nějaké hmatové odezvě. Výrobcům klávesnic jde především o to, aby mohli o svých klávesnicích říkat, že zajistí velmi rychlé reakce hráče. K tomu má pomoci právě nekomplikovaný lineární průběh stisku a také velmi lehký odpor při stisku odpovídající zatížení 45 gramů.




Cherry MX Black


Cherry MX Black jsou velmi podobné jako Red, ovšem mají výrazně tužší 60gramový odpor. Díky tomu se hodí pro uživatele, kteří mají poněkud "těžší prsty" a pružinka u Red by pro ně byla příliš slabá. Tato tlačítka jsou také mimochodem jedna z nejstarších a představena byla už v roce 1984. Jde tedy o produkt, který v podstatě nestárne.




Cherry MX Brown


Dále tu máme Cherry MX Brown, což už je mladší tlačítko z roku 1994. To už nám zprostředkuje jakous takous hmatovou odezvu, ale pouze díky svému malému výstupku. Toto tlačítko je tak na půli cesty mezi lineárními Red a Black a "cvakacími" Blue s výraznou hmatovou odezvou. Tomu odpovídá i 55gramový odpor při stisku. Brown jsou tedy mezi Cherry MX takovými univerzály a jako taková se stala velmi oblíbená.




Cherry MX Blue


Výrazně odlišnou konstrukci má tak až Cherry MX Blue, jehož střed je rozdělen na dvě části. Ta hlavní v průběhu stisku narazí do pohyblivého jezdce, který tímto rychle zajede dolů a slyšitelně cvakne. Uživatel tedy na prstu ucítí, že odpor stisku (50 gramů) polevil a zároveň uslyší cvaknutí, což jsou ukazatele toho, že tlačítko seplo. Blue se tak hodí především pro ty, kteří klávesnice využívají pro psaní. Tato tlačítka ale nejsou příliš vhodná pro rychlé mačkání jedné klávesy za sebou, takže je nelze doporučit pro herní klávesnice. Jsou také celkově hlučnější než jiné verze, což lze trochu upravit využitím gumových kroužků nasunutých do středu dříku kláves, ale to příliš nepomůže.

Mezi méně známé typy patří Cherry MX Clear, což je variace na Brown s tužší 65gramovým odporem. Klávesnice vybavené tlačítky Clear pak využívají pro velké klávesy tlačítka Grey, jež mají stejné vlastnosti, ale odpor 80 gramů.




Cherry MX Clear


Podobně jako má Brown svou tužší verzi má i tlačítko Cherry MX Blue alternativu v podobě 80gramového modelu Green, který se využívá především u větších kláves. Jejich modernější verzí jsou White, které mají být o něco tišší, ale také s odporem 80 gramů.

Cherry MX má ještě v zásobě 80gramová Dark Grey a velmi tuhá tlačítka Super Black s odporem 150 gramů, což jsou opět speciální verze pro velké klávesy u klávesnic s tlačítky Black. Pak ještě můžeme zmínit Cherry MX Lock, jež po stisku zůstanou dole do té doby, než je opět nezmáčkneme. Hodí se pro přepínače typu Caps Lock, ale u dnešních běžných mechanických klávesnic je už nenajdeme.





Společnost Cherry si ale připravila jednu velkou novinku, která se týká podsvícení. Jde o tlačítka Cherry MX RGB, jejichž výhodou je jednak to, že díky průhlednému tělu tlačítka by klávesa nad ním měla být rovnoměrně podsvícená a pak bude každé tlačítko schopné svítit libovolnou barvou díky míchání odstínů z červené, zelené a modré diody. U nás nabízí klávesnice s takovýmito tlačítky už společnost Corsair, Tesoro nebo Logitech, přičemž i tlačítka Cherry MX RGB se dělají v několika verzích, a to Red, Brown, Blue a Black. Ta mají jinak úplně stejné vlastnosti jako klasické verze.
reklama