reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?

23.1.2015, Jan Vítek, článek
Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?
Nabídka mechanických klávesnic na trhu se neustále rozšiřuje, přibývají noví výrobci, ale ceny v podstatě zůstávají stejné. Má tedy smysl si takovou klávesnici pořídit, když membránová klasika je desetkrát levnější? A podle čeho si vybírat?

Logitech


Horkou novinkou v nabídce firmy Logitech, která je jedním z nejznámějších výrobců počítačových periferií, je G910+ Orion Spark RGB. Ta vychází z bohaté herní série G, takže u ní nepřekvapí programovatelné klávesy či multimediální tlačítka, ale především má ve výbavě Cherry MX RGB s různobarevným podsvícením. Navíc je tu i dok Arx, do nějž můžeme vložit svůj chytrý telefon s iOS či Androidem a na něm si pomocí aplikace Arx Control nechat v průběhu hraní zobrazit třeba herní statistiky či jiné informace.





SteelSeries


Klávesnice SteelSeries 6Gv2 patří mezi stálice na trhu. Jde o malý a jednoduchý model, který je z nějakého důvodu prezentován jako herní. To asi díky použití tlačítek Cherry MX Black, která mají lineární průběh stisku a silnější odpor a skutečně se více hodí pro herní klávesnice. Jinak jde ale o naprosto normální model, který nenabízí nic speciálního, tedy kromě NKRO a velmi bytelné schránky.





Tesoro


Tesoro je jedním z výrobců, kteří mají v nabídce slušnou řádku modelů mechanických klávesnic. Z nich vybereme dva zajímavé modely, a to jednak Tesoro Durandal, což je základní mechanická klávesnice, která nabídne slušnou cenu. K dispozici je i za méně než 1800 Kč, což z ní činí jednu z nejlevnějších mechanik na trhu a navíc si ji můžeme koupit v různých provedeních s tlačítky Cherry MX Blue, Black i Brown, což v ostatních případech není pravidlem. Výrobci tedy často nabízí své mechanické klávesnice s různými tlačítky, ale ty se bohužel často dostanou do našich obchodů jen v jedné verzi.





Další klávesnice s tlačítky Cherry MX RGB je Tesoro Lobera Supreme, jež má být také k dispozici v několika variantách, neboť tlačítka RGB se stejně jako normální Cherry MX liší tím, zda jde o mechanismus Black, Red, Blue či Brown. Tato klávesnice má také vlastní paměť pro uložení maker, čili její klávesy jsou programovatelné, ačkoliv není vybavena žádnými speciálními, které by byly pro tento účel vyhrazeny, tedy až na tři tlačítka pod mezerníkem.





Zalman


Tato korejská společnost proslula jako výrobce originálních chladičů, které jiné firmy rády kopírovaly. Její chladiče rozhodně nepatřily mezi ty nejlevnější na trhu, však šlo v řadě případů o velký kus mědi, ale co se týče např. počítačových skříní, pak se Zalman snaží v poslední době bojovat především cenou. A tou má zaujmout i klávesnice Zalman ZM-K500, jejíž cena je podezřele nízká i na to, že nemá numerickou část. Použitá tlačítka by měla mít blízko k Cherry MX Red (resp. jde v podstatě o jejich čínskou kopii), přičemž jejich udávaná životnost je 20 milionů stisků, což je tedy oproti Cherry MX výrazně horší údaj, ale pořád lepší než v případě hybridní membrány. ZM-K500 ale díky své ceně kolem 1000 Kč rozhodně stojí za pozornost.


 
reklama