reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci DRAM omezují investice ve snaze zastavit pád cen

4.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Výrobci DRAM omezují investice ve snaze zastavit pád cen
A opět se dozvídáme o tom, jak se přední výrobci DRAM snaží zastavit pád cen těchto pamětí. Využít k tomu chtějí prosté snížení nabídky na trhu omezením investic, aby nevznikl nadbytek a ceny alespoň neklesaly tak prudce. 
Moduly s paměťmi DDR4 na trhu od roku 2016 zdražily (i více než) na dvojnásobek a i když to už naštěstí neplatí, na ceny ze zmíněného roku jsme se dosud nedostali. Stačí se podívat na vývoj cen na srovnávacích serverech. Například paměti Kingston HyperX Predator DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 (HX432C16PB3K2/16) v polovině roku 2016 přišly s cenou kolem 2500 Kč a postupně se do poloviny roku 2018 vyšplhaly vysoko nad 5000 Kč. Poté nastal strmý pád, který se však zatím zastavil na cca 3500 Kč. S jinými moduly je to podobné a dle nejnovějších zpráv bychom mohli ztrácet optimismus, že by mohlo být ještě lépe. Nebo snad může?
 
 
Můžeme se nejdříve podívat také na vývoj cen v zahraničí, o němž lze nepřekvapivě říci to samé: po zvýšení cen v minulých letech přišel pokles, ale na částky z roku 2016 zatím ne. 
 
 
Nová zpráva od Trendforce říká, že výrobci pamětí snižují produkci DRAM, aby omezili pokles cen. Mluvit přitom můžeme o společnostech Samsung, Micron a SK Hynix a můžeme se pouze dohadovat, zda jde o koordinované kroky, což by jistě zajímalo i orgány starající se o férovou hospodářskou soutěž. 
 
Jisté je, že smluvní ceny DRAM v posledním čtvrtletí roku 2018 klesly o 10 procent a zmíněné společnosti budou do továren pro výrobu těchto paměti letos investovat asi 18 miliard dolarů, což je shodou okolností také o 10 procent méně než v roce 2018. Například Samsung zrušil plány na rozšíření továrny v Pyeongtaek a celkový nárůst kapacity vyrobených DRAM bude pro něj v tomto roce asi 20procentní, což je v moderní historii jeden z nejnižších. Je třeba si uvědomit, že mluvíme o kapacitě, která sama roste zaváděním nových technologií a výrobou kapacitně větších pamětí pro nové počítače, mobily a jiná zařízení. Nejde tak o počet waferů, které jsou pro výrobu pamětí zpracovávány, ten může být ve výsledku i nižší.
 
Americký Micron má přitom provést ještě větší investiční škrty než Samsung a pro něj samotný má platit jen 15% nárůst kapacity vyrobených pamětí v tomto roce. I tak si ale tyto firmy vedou velice dobře, však jejich hrubá marže dosahuje 80 % v případě Samsungu a SK Hynix a Micron ji má 60%. Dle uvedených fakt tak lze říci, že tato trojice zvolila společnou strategii a nikdo zde nemá zájem o to, aby omezení produkce druhého využil pro rozšíření svého podílu na trhu, což jako zdravé konkurenční prostředí zrovna nevypadá. 
 
Ale co to znamená pro nás? DRAMeXchange, divize TrendForce, předpovídá klesající poptávku po DRAM s výhledem na to, že ani 2. kvartál nepřinese zlom. To je dobrá zpráva pro zákazníky čekající na snížení cen, protože ty smluvní za DRAM mají klesnout rovnou o 15 % v prvním letošním kvartálu a o necelých 10 % ve druhém a pak se má pokles už zmírnit na cca 5 %, však omezení investic se neprojeví hned. To vše může zvrátit především případná změna v obchodním vztahu USA a Číny, však s novým rokem se mělo začít uplatňovat 25% clo na čínský hardware dovážený do USA. Uvidíme také, jak dopadne čínské vyšetřování, které se zaměřilo právě na výrobce pamětí a jejich případný kartel. 
 
 
Zdroj: Trendforce


reklama