reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj modulů DRAM a operační paměti

16.10.2006, Lukáš Petříček, článek
Vývoj modulů DRAM a operační paměti
Každý osobní počítač ji nezbytně potřebuje. Ano, řeč je o operační paměti nebo také krátce RAM - Random Access Memory. V dnešním článku se podíváme na historii a vývoj pamětí a paměťových modulů osobních počítačů.

Typy a provedení paměťových modulů


Dále se podíváme na historii paměťových modulů a na jejich typy. Kromě pamětí samotných se mění samozřejmě také moduly pamětí. Jak si můžete všimnout, řada technologií pamětí se tehdy překrývala a nebyl tedy problém mít na základní desce sloty pro SIMM i DIMM moduly.


No není to „krása“?


DIP

DIP (Dual In-line Package) byly používané u PC XT / AT286. Z názvu lze snadno vyvodit, že se jednalo o klasického „švába“, viz napřiklad zmiňovaný čip Intel 1103. DIP měl běžně 16 nebo 18 pinů. Použita zde byla obvykle standardní asynchronní DRAM paměť. Přístupová doba DIP DRAM byla kolem 120 - 250 ns.


SIPP

SIPP neboli Single In-line Pin Package. Tento typ paměti byl používán u některých počítačů řady 286 a 386. SIPP má 30 pinů a u těchto modulů se nejčastěji používala FPRAM (Fast Page Mode DRAM) paměť. Modul nemá klasické kontakty, ale piny (díky kterým byl poměrně náchylný k mechanickému poškození). Později byl nahrazen pomocí "krátkých" SIMM modulů, od kterých se, kromě provedení kontaktů, nijak nelišil.


SIMM

SIMM (Single In-line Memory Module) označuje moduly, respektive typ kontaktů modulu. U SIMMů jsou obě strany modulů stejné (a kontaktní plošky jsou tedy redundantní). Plusem byla i snažší instalace oproti SIPP pamětem a menší mechanická zranitelnost. SIMM moduly můžeme rozdělit na „krátké“ a „dlouhé“:
  • SIMM 30-pin - obvykle se používala FPRAM. Běžně používané v časovém období architektur 286 – 486.
  • SIMM 72-pin - jinak také nazývané „PS/2 SIMM“, obvykle se používala paměť typu EDO DRAM, případně FPRAM (Fast Page Mode DRAM).

Datová šíře je u SIMMů 8, respektive 32 bitů. SIMM moduly se používaly i za dob Pentia II. Vzhledem k datové šířce se podle konkrétního nasazení používaly 2 nebo 4 moduly najednou.



DIP, SIPP, SIMM 30-pin, SIMM 72-pin, foto: Piotr Parda


DIMM

DIMM (Dual In-line Memory Module). Všechny novější paměti jsou umístěny na modulech typu DIMM. Mohou být osazené paměťmi EDO DRAM, SDRAM, DDR SDRAM a novějšími. Existuje i řada dalších verzí DIMM pamětí pro všechny zmíněné technologie. Jak pro mobilní segment nebo specifické nasazení, jako například SO DIMM, Micro DIMM a řada dalších. Standardní, zde uváděný počet pinů, je pro „unbuffered“ paměti pro osobní počítače:
  • DIMM 168-pin - (SDRAM)
  • DIMM 184-pin - (DDR SDRAM)


DIMM 168 pin, DDR DIMM 184 pinů, foto: Piotr Parda

  • DIMM 240-pin - (DDR2 SDRAM)
  • DIMM 240-pin - (DDR3 SDRAM)


Srovnání DDR2 SDRAM a prototypu DDR3 SDRAM DIMMů


RIMM

RIMM neboli (Rambus Inline Memory Module) se používají pro RDRAM paměti firmy Rambus. Na první pohled je modul velice podobný DIMMům. Nejběžnější je varianta s 184 piny, případně 242 piny u 32-bit „dual channel“ modulů.


Rambus DRAM RIMM
reklama