reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývojáři už mají k dispozici nový Xeon Phi "Knights Landing"

14.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Vývojáři už mají k dispozici nový Xeon Phi "Knights Landing"
Intel začal svým partnerům rozesílat první akcelerátory Xeon Phi generace Knights Landing a na jejich vývojářích nyní bude, aby přišli s konečnými produkty pro nasazení nového hardwaru. Očekávat můžeme pracovní stanice i superpočítače a především software.
Akcelerátory Intel Xeon Phi jsou konkurenční profesionální grafické karty, jako je třeba NVIDIA Tesla a zvláště nejnovější Tesla P100. Její architektuře Pascal a pamětem HBM2 se postaví intelovsklá OmniPath Architecture 100 Series a 16GB paměti HMC (Hybrid Memory Cube) na 2.5D Interposeru. Tyto dva kusy hardwaru mají tak leccos společného, a to předevšm využití nových paměťových technologií, které jsou sice rozdílné, ale také staví na širokém rozhraní a vrstvených pamětech.





Nyní se tak po třech letech od první zmínky dostávají karty Knights Landing k prvním zájemcům a prozatím jsou k dispozici dva systémy, které je mohou využít. Je to jednak vodou chlazený systém se šesti DIMM, dvěma gigabitovými ethernetovými konektory a především jednou vývojářskou verzí (Developer Edition) Xeon Phi se 16 GB MCDRAM, AVX-512 a 72 jádry. Druhý systém už je podstatně lepší v podobě 2U serveru se čtyřmi uzly. Základní cena těchto systémů je 5000 a 20.000 amerických dolarů.





Knights Landing je již třetí verze architektury x86 složené z desítek jader (tzv. manycore), kterou Intel vyvinul. Dříve to byl Knights Corner s modifikovanými jádry Pentium (P54C), přičemž základem pro nový akcelerátor se stala 14nm architektura Airmont využívaná také v procesorech Atom, ale ta byla značně modifikována. Intel však dosud nezveřejnil, jak byla jádra Airmont v akcelerátoru Knights Landung vylepšena.

Každý z těchto čipů je vytvořen z 36 hlavních "dlaždic" spojených do jednoho 2D pole. Každá tato dlaždice obsahuje dvě procesorová jádra, každé se dvěma VPU (Vector Processing Unit) a 1 MB L2 cache. A na rozdíl od předchozích karet Xeon Phi, které mohly fungovat pouze jako koprocesory, může Knights Landing posloužit jako normální hlavní procesor, na němž bude běžet operační systém. Co se týče MCDRAM, nejde o hlavní operační paměť jako spíše další úroveň vyrovnávací paměti, ovšem s kapacitou 16 GB a vysokou propustností přes 400 GB/s. Hlavní paměť je zde stejně jako v moderních PC typ DDR4, ale se šestikanálovým připojením a maximální kapacitou 384 GB.

Knights Landing byl navržen tak, aby dokázal udržet krok s novou generací profesionálních grafických karet pro GPGPU, aby Intel dále měl co nabídnout v obllasti HPC (High-Performance Computing). Od softwarových vývojářů se ale očekává, že budou schopni poskytnout software, který dokáže využít výkon 72 procesorových jader a dalších hardwarových prostředků těchto akcelerátorů.

Zdroj: Extremetech
reklama