reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD zahájí velkoobjemové dodávky 24TB HDD, zvyšuje také produkci 28TB disků

20.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
WD zahájí velkoobjemové dodávky 24TB HDD, zvyšuje také produkci 28TB disků
Společnost Western Digital už vyrábí několik řad pevných disků s kapacitami přes 20 TB. Nyní oznamuje významné navýšení produkce i brzkých dodávek těch největších. V produkci tak má už i 28TB disky, které jsou dodávány partnerům.
Není to tak dávno, co byly rekordní disky s 20TB kapacitou. Dnes už v obchodech seženete i 22TB disky a společnost Western Digital ohlašuje, že rozšířila produkci a zahájí velkoobjemové dodávky pevných disků s ještě vyššími kapacitami. Např. byla zahájena velkosériová výroba a v průběhu příštího čtvrtletí budou zahájeny velkoobjemové dodávky 24TB disků Ultrastar DC HC580 CMR a Gold CMR (nepůjde tedy už jen o rozesílání vzorků). Najdeme tu technologii OptiNAND a 24TB Ultrastar se dle výrobce chlubí o 12 % nižší spotřebou na TB ve srovnání s 22TB variantou. WD Gold je stavěn na přenos 550 TB dat ročně, má 5letou záruku a technologii na potlačení vlivu vibrací. Všechny 24TB varianty mají 10 ploten.
 
Western Digital nicméně má v nabídce už i 28TB Ultrastar DC HC680 SMR. Ten je určen pro online zálohování, archivaci, ukládání videa z bezpečnostních kamer, cloudová úložiště a další aplikace, kde jde především o velký objem dat, ale ke kterým není až tak často přistupováno. Zde došlo k úspoře 10 % energie na TB v idle režimu proti 26TB verzím. Tento disk se ve vzorcích dodává už od srpna a od prvního čtvrtletí má být také dodáván velkoobjemově.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama