reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 10041: sestavení pro odvážnější

23.3.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 10041: sestavení pro odvážnější
Microsoft před několika dny představil další verzi systému Windows 10, a to sestavení (build) 10041. Určena je pro ty odvážnější uživatele, kteří chtějí získávat nové verze co nejdřív, aby si mohli vyzkoušet nové funkce. A především na ně se zaměříme.
Kapitoly článku:
Pokud tedy nepatříte mezi ty uživatele, kteří tvoří tzv. Fast Ring, můžete se mezi ně velmi snadno zařadit. Stačí si otevřít nové menu Nastavení, které by asi mělo časem nahradit klasické Ovládací panely, a vstoupit do Aktualizace a obnovení, dále Windows Update a v podmenu Upřesnit možnosti si dole vyberete volbu Rychlý.





V ten okamžik by vám měla aktualizace systému nabídnout nový build 10041, který na rozdíl od těch předchozích není k dispozici pro uživatele ve Slow Ring. Tedy bude, ale až někdy později a také v podobě celých ISO souborů vhodných i pro instalaci čistého systému. Nyní ale není možné přejít na build 10041 jinak než prostřednictvím upgradu z předchozích verzí.

Microsoft se tedy rozhodl, že bude více rozlišovat uživatele ve Fast a Slow Ring. Ti první tak mohou očekávat častější vypouštění nových verzí systému, přičemž můžeme předpokládat, že se budou objevovat každých 14 dní až měsíc, ale to je pouze odhad. Půjde přitom o verze, které se dostanou do našich rukou nedlouho po svém sestavení, což znamená, že ani nebudou dlouho testovány pracovníky Microsoftu, a kvůli tomu můžeme očekávat, že budou obsahovat i více chyb. Však build 10041 byl vytvořen teprve v pátek 13. března a následující středu už byl zveřejněn.


Novinky o Windows 10 z posledních dní, stále to vře


V posledních dnech se také objevila řada novinek týkající se Microsoftu a jeho Windows 10. Zveřejněny byly už i minimální hardwarové nároky na instalaci desktopové i mobilní verze systému.





Ty desktopové nejsou nijak krvavé. Zapotřebí je hardware s firmwarem podporujícím softwarové rozhraní UEFI 2.3.1 a funkce Secure Boot, dále 2 GB operační paměti a 20 GB na disku pro 64bitový systém a 1 GB RAM a 16 GB na disku pro 32bitový. Grafická karta má podporovat API DirectX 9 a tablety musí mít hardwarová tlačítka pro vypnutí a nastavení hlasitosti zvuku. Co se týče rozlišení, minimem je 800 x 600 a úhlopříčka alespoň 8" pro spotřebitelskou verzi systému a alespoň 7" pro profi verzi.





Uvedeme si i specifikace pro mobilní telefony a malé tablety s úhlopříčkou 3 až 7,99". Ty musí mít alespoň 512 MB paměti, ale také až 4 GB v případě displeje s rozlišením 5,2 megapixelů. Grafika také musí podporovat DirectX 9 a místa musíme mít alespoň 4GB, ovšem pak je zapotřebí i SD karta na to, abychom mohli zařízení aktualizovat. I tato malá zařízení musí mít 3 hardwarová tlačítka.

Příští verze Windows 10 TP už bude obsahovat prohlížeč Spartan (nyní se pro něj hledá jiný, již oficiální název), to hlásala nedávná aktualita, ovšem jak jsem si po instalaci nové verze ověřil, není tomu tak. Dozvěděli jsme se také, že Internet Explorer příchodem Spartanu nezmizí, ale bude s ním koexistovat v jednom systému, alespoň prozatím. Máme tu ale i další novinky, třeba vize jednotné platformy Windows.





One Windows Platform je vize, v níž budou veškeré hlavní produkty Microsoftu propojeny v jeden ekosystém, což se netýká pouze mobilních a desktopových PC, ale také Xboxu, Surface Hub, AR brýlí HoloLens a také dalších zařízení i pro Internet věcí. K propojení poslouží univerzální aplikace, cloudové služby, jednotný obchod, atd.





Další novinkou je P2P, tedy ne samo o sobě, ale ve službách Microsoftu. Jde o to, že bychom aktualizace neměli stahovat pouze z firemních serverů, ale také od ostatních počítačů. Je to tak jednoduchý způsob, jak urychlit aktualizaci počítačů, což se bude zvláště hodit v případě, že máte více PC na lokální síti. Jedno tak může stáhnout aktualizace z internetu a další si je od něj vyžádají přes rychlou lokální síť. Tato možnost se mimochodem již objevila v novém sestavení, z nějž také pochází uvedený screenshot.





Na Cortanu se tentokráte nezaměříme, protože Microsoft sice už začal s jejím rozšiřováním mimo území USA, ale prozatím se dočkali jen uživatelé v Číně, Velké Británii, Francii, Itálii, Německu a Španělsku. Microsoft chce ale Cortanu uvést i na iOS a Androidu, což plně odpovídá jeho snahám stát se společností vydělávající na službách. A jako taková se nebude připravovat o zisk jen proto, aby její služby pracovaly exkluzivně na jejích vlastních platformách.

Čerstvou zprávou posledních dní, a zároveň asi tou nejzajímavější, je to, že Windows 10 budou zdarma i pro ty, kteří dnes provozují pirátské kopie systémů Windows 7 a 8.x. Zástupce Microsoftu to ovšem upřesnil, že takový systém bude Microsoftem stále viděn jako nelegální nebo špatně zalicencovaný.
reklama