reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: první kritiky

16.8.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10: první kritiky
Nebojte se, nechci a nebudu desítkám nasazovat psí hlavu. Jenom jsem se rozhlédl po vícero diskusních fórech a dal dohromady asi nejčastější výtky až kritiky nejnovějšího operačního systému z Redmondu. A samozřejmě k nim přidávám svůj komentář.
První skupina výtek se týká vzhledu grafického uživatelského rozhraní a obecně ergonomie práce s Windows 10. Určitě nejde o masovou kritiku – což ostatně platí pro všechny dále uvedené připomínky. Někomu se prostě nelíbí nové ikonky a design desítek vůbec, někomu několik různých pojetí GUI v jednom systému a někomu chybí větší možnosti vlastní konfigurace vzhledu systému.

Můj názor? Desítky budou průběžně vyvíjeny, což už je snad dostatečně známo, takže věřím, že řada „designových“ výtek se časem dočká adekvátní odezvy z Redmondu. Třeba tmavý motiv GUI už je na cestě a některým uživatelům se podařilo ho zprovoznit. Také se začínají objevovat první návody na změnu defaultního příliš světlého motivu GUI (třeba tady). Na okraj – určitě se dříve či později objeví i utility od třetích stran.

Dost bych souhlasil s jednou celkem častou výtkou a to je dualita nastavování systému v Ovládacích panelech a pomocí Nastavení. Na tomhle by Microsoft ještě mohl a měl zapracovat a připadá mi to zatím poněkud nedotažené. Ne že bych s tím osobně nedokázal žít, ale docela chápu, že některé uživatele zvyklé na určitý způsob ovládání systému to štve. Podobná výtka se ostatně týkala už osmiček. Nic, pojďme dál.

Velmi řídce, ale přece se objevují výtky ohledně stability. Prostě sem tam někomu desítky padají. Já bych z toho nedělal vědu – ani při masivním betatestování se prostě všechny možné hardwarové konfigurace „vychytat“ nedají. Tuhle bolístku zřejmě měly všechny předchozí verze Windows. Nicméně lidem ve svém okolí radím, aby s instalací desítek počkali až na podzimní stabilizační aktualizaci Treshold Wave 2. Určitě v tom ale se mnou nemusíte souhlasit.


Logo Windows 10


Další výtka se týká situace, kdy se po úspěšné instalaci Windows 10 nepodařilo vrátit k předchozí verzi. Zase bych z toho nedělal vědu. Pokud se o daný počítač stará trochu zkušený uživatel, dá se poradit jedna spolehlivá operace před samotným upgradem – vytvořit image systémového disku předem. Trvá to jen chvíli, ale je to jistota. Ovšem souhlasím s tím, že to rozhodně nemusí zvládnout každý běžný uživatel.

A teď se pustím na tenký led, protože tady jsou reakce opravdu dost polarizované. Chci zmínit připomínky týkající se telemetrie – to je oné speciální funkce desítek, která zasílá informace Microsoftu. Oficiálně se tak děje v zájmu uživatele. Dost zjednodušeně řečeno, některé funkce ve Windows pracují na cloudovém principu a tak zákonitě takové propojení vyžadují.

Samozřejmě už se objevují první reakce v duchu „Microsoft nás šmíruje“. Nicméně na seriózních IT webech žádné potvrzení šmírování samozřejmě nenajdete. Ale protože doba prostě přeje konspiračním teoriím, džin z láhve už byl vypuštěn. Také už se objevují různé prográmky a skripty na omezení oněch telemetrických funkcí ve Windows 10.

Můj komentář? Na místě Redmondu bych o tomhle hodně přemýšlel. A snažil bych maximálně transparentně a citlivě o celé věci informovat uživatele. Ty, co mají konspirační teorie v oblibě, Microsoft sice nejspíš nepřesvědčí, ale ty rozumnější by přesvědčit mohl. A dodávám – ve vlastním zájmu by měl.

Když vše shrnu – určitě nechci desítky shazovat, ale úplně dokonalé také zatím nejsou. Určitě by to chtělo, aby hodně insiderů pokračovalo v testování a poskytovali Redmondu relevantní zpětnou vazbu. A co se třeba nelíbí na Windows 10 vám?
reklama