reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Technical Preview: stojí za to?

17.10.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Technical Preview: stojí za to?
Již několik dní máme možnost zkoušet verzi Technical Preview systému Windows 10. Co nám přináší, jaká jsou její úskalí a čeho jsme se dočkali nebo brzy dočkáme, na to se zaměří dnešní článek.
Technické Preview systému Windows 10 tedy zatím vypadá dobře. Téměř všechny nové funkce mají smysl, podoba Start Menu a vůbec celého uživatelského prostředí by měla být snadno akceptovatelná i pro konzervativního uživatele Windows 7 nebo i starších systémů a to, co je nové, není nijak otravné. Najde se tu pár much a věcí, které by se daly vylepšit, ale právě k tomu má tato verze systému posloužit. Nezbývá než doufat, že Microsoft mouchy vychytá a z námětů na úpravy a vylepšení, jež mu předkládá široká základna dobrovolně testujících uživatelů, si vezme skutečně jen to, co má smysl.

Windows 10 Technical Preview je systém, který je dobré si vyzkoušet, pokud máte čas a chuť, ovšem zatím není dobré uvažovat o jeho opravdovém nasazení. Evidentně v něm jsou ještě nevyřešené chyby a Microsoft navíc bude informován o vaší aktivitě.


Máme tu řadu nových funkcí, ale na druhou stranu se alespoň zatím neobjevil ani náznak toho, že můžeme u systému Windows 10 očekávat virtuální asistentku Cortanu. Vzhledem k tomu, že Windows 10 budou určeny pro všechna možná zařízení včetně chytrých telefonů, Cortana by měla být samozřejmostí. Otázkou však je, zda dorazí i do desktopových verzí systému, což platí i pro Notification Center, čili vysunovací obrazovku z Windows Phone 8.1. Taková obrazovka by u desktopového systému asi neměla smysl, tedy alespoň v podobě, jakou známe z WP 8.1 a je zřejmé, že i když se bude Microsoft snažit nabídnout jednotný systém pro všechna zařízení, na všech nemůže pracovat na chlup stejné uživatelské rozhraní.






V dalších zkušebních verzích systému Windows 10 se máme dočkat nových funkcí pro ovládání pomocí dotykové obrazovky, o což jsme se dnes ani neotřeli. Microsoft rozhodně nechce vrátit rozhraní Windows 10 na úroveň systému Windows 7 a plánuje nabídnout nové funkce především pro hybridní zařízení, čili známá 2 v 1. Ve spojení s tím často padalo slovo continuum, které napovídá, že systém bude pružně reagovat na způsob použití hybridního počítače. Mohlo by to být asi tak, že když ten budeme používat jako tablet, ukáže se obrazovka Start ze systému Windows 8, ale když budeme využívat klávesnici a myš/touchpad, rozhraní se tomu přizpůsobí a bude vypadat jako na desktopovém počítači.

Velkým tématem je také cena systému Windows 10, kterou Microsoft nastaví. Obecně se očekává, že pro uživatele systémů Windows 8 a 8.1 budou zdarma a je možné, že se to bude týkat i uživatelů Windows 7 či Vista. Analytici vesměs říkají, že Microsoft nemá jinou volbu a v dnešní době už nemůže po zákazníkovi chtít, aby každé 2 roky dal 100 dolarů za novější systém. Však musí soupeřit s Androidem a Mac OS X, kde nic takového neplatí, i když od firmy Apple je to také relativně novinka. Pro Microsoft by nová cenová politika, která by striktně oddělila firemní a spotřebitelský sektor, znamenala velká pozitiva. Uživatel systémů Windows by se jistě přestal tolik bránit aktualizaci na novější systém, kdyby to pro něj neznamenalo výdaje navíc, což by pro Microsoft představovalo možnost oslovit více lidí svými novými produkty. Příkladem může být účet na OneDrive, který je s novými systémy pevně spojen, ale takové Windows 7, zdaleka nejvíce populární PC systém současnosti, tuto službu neznají.





Nicméně zatím se stále neví, jak Microsoft zareaguje, a to se možná s jistotou dozvíme až příští rok v dubnu, kdy má být oficiálně představena finální verze Windows 10. To samé se týká i OneDrive nebo cloudových Office 365. Jistá je ale jedna věc: pokud se Microsoft rozhodne poskytnout běžným uživatelům starších systémů nové Windows zdarma, bude ho to bolet, neboť jde o velký byznys, kde se každý kvartál točí několik miliard dolarů. Ovšem tržby mají v posledních letech sestupnou tendenci, čemuž se vzhledem k útlumu prodejů počítačů PC a celkové neochotě přecházet na modernější operační systémy nelze divit. A právě proto je možná čas na změnu a začít vydělávat na službách a ne na prodeji kopií operačních systémů.
Vyzkoušíte Technical Preview systému Windows 10?
V anketě šlo hlasovat od 17.10.2014 do 30.10.2015. Počet hlasujících: 71
Už jsem vyzkoušel35 %
Chystám se jej nainstalovat8 %
Vyzkouším jej jen na virtuálním počítači17 %
Počkám na další zkušební verzi8 %
Nemám zájem o nehotový systém31 %
reklama