reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zálohování stokrát jinak

5.6.2009, René Pfeifer, článek
Zálohování stokrát jinak
Už jste to dnes dělali? Tato otázka provázela starší reklamní kampaň , kterou nejmenovaný výrobce úložných zařízení zaměřil na pravidelné zálohování (jak jinak). Proč je tato činnost důležitá i pro běžné uživatele a co obnáší, se vám pokusíme přiblížit tady a teď.
Kapitoly článku:
U poslední zásady se na chvilku zastavíme, abychom si představili základní úložná zařízení, jejich pro a proti.


DVD disky


Doba slávy vypalování sice pozvolna pohasíná, přesto jsou vypalovačky natolik rozšířené, že je stále považujeme za přijatelné řešení. Zálohy z DVD lze snadno obnovovat na kterémkoli PC nebo laptopu. Dalším pádným důvodem je jejich cena, která se ustálila na přijatelně nízké úrovni. Šetřit příliš by se nám ovšem nemuselo vyplatit. Nízká cena jde často na úkor kvality. Diskusí a recenzí o kvalitě disků i vypalovaček jednotlivých značek je plný internet, stačí si jen vybrat.

Pro: Levná média i mechaniky, při správném skladování (a troše štěstí) vydrží data i deset let
Proti: Náchylné na nešetrné zacházení a uskladnění, poněkud delší doba zálohování (díky procesu vypalování dat)


Pevné disky


O harddiscích platí z hlediska rozšířenosti prakticky totéž co pro DVD. Nespornou výhodou je mnohem větší kapacita při srovnatelné ceně za GB prostoru. Mírnou nevýhodou může být různorodost připojovacích rozhraní (např. PATA rozhraní už mnoho PC nepodporuje, nebo naopak některá ještě nemají eSATA). U HDD máme možnost volby mezi interním a externím řešení. Pro účel zálohování je vhodnější vybrat externí připojení, neboť disk lze zapnout pouze v případě potřeby. Připojení přes USB pak v tomto případě řeší konektivitu k různým typům PC.

Pro: Lze uchovávat větší množství dat, spolehlivost a rychlost
Proti: Náchylné na mechanické poškození či výpadky proudu


Flash paměti


Tento typ paměti se najde téměř v každé domácnosti v podobě USB flashek nebo různých paměťových karet. Přesto ji pro potřeby zálohování nelze považovat za nejvhodnější médium. Jejich konstrukce totiž umožňuje náhlou a jednoduchou ztrátu dat (statická elektřina, omezený počet zápisů). Rovněž cena je po přepočtu na GB proti HDD a DVD vysoká.

Pro: Mobilita, univerzálnost (díky USB konektoru)
Proti: Cena za GB, nespolehlivost pro dlouhodobější uchování dat


To bychom měli zhruba vše k zálohování na médium připojené přímo k PC. Existuje také možnost zálohování prostřednictvím lokální nebo internetové sítě – tzv. vzdálená služba zálohování. Tento způsob dosud využívají zejména firmy, ovšem jeho obliba v soukromém sektoru roste s přibývajícím počtem počítačů na jednu domácnost.


NAS (Network Attached Storage)


Síťové úložiště dat je v podstatě externí pevný disk připojený do lokální sítě. Přenos dat probíhá pomocí protokolů TCP/IP nebo FTP, běžně používaných k výměně dat na internetu. Na rozdíl od externích pevných disků je NAS konstruován pro provoz 24 hodin denně. Tomu také odpovídá jeho vyšší cena. Možnost snadno připojit více domácích PC a variabilita systému však v domácnostech vítězí nad cenou čím dál častěji.

Pro: Podobně jako u HDD, možnost připojit více PC v síti
Proti: Podobně jako u HDD, nastavení v síti, cena


NAS


FTP server


Zálohování na FTP (File Transfer Protocol) server je vhodné pro větší skupinu lidí a pro jednotlivce postrádá valného významu. Ve výčtu ho uvádíme pouze jako doplnění všech dostupných služeb.

Pro: Dostupnost z jakéhokoliv PC s připojením na internet
Proti: Zabezpečení (bez šifrování), vyžaduje opravdu vysokorychlostní připojení, zejm. upload

Online zálohování

Tímto pojmem jsou myšleny služby poskytované třetí stranou. Máte možnost zálohovat data jejich odesláním na úložiště poskytovatele a podle potřeby si je kdykoliv stáhnout zpátky

Pro: Jednoduché
Proti: Vyžaduje opravdu vysokorychlostní připojení, zejm. upload, nedůvěra z hlediska zneužití dat, limitovaná kapacita

Pozn.: Záměrně se v tomto článku vyhýbáme zmínce o RAIDu neb to je téma na celý další článek.


Co se s daty děje?


Abychom měli info o zálohování kompletní, měli bychom si objasnit ještě několik dalších důležitých pojmů.


Některé typy záloh

Úplná + Inkrementální: cílem tohoto modelu je vytvořit více kopií zálohovaných dat vhodnějším způsobem. Nejdříve se provede úplná záloha všech dat. Poté jsou ukládány pouze soubory, které se změnily od předešlé zálohy (přírůstky). Nevýhodou přírůstkového typu může být následná obnova dat - je třeba pracovat se všemi zálohami až k požadovanému okamžiku zálohy, což může být náročnější na pracovní prostor.

Úplná + Rozdílová: podobná jako inkrementální. Znovu se provede první úplná záloha. Pak se ukládají pouze nové nebo změněné soubory, nikoli od poslední zálohy, ale od té první úplné, i když některé už jsou obsaženy v předešlé částečné záloze. Obnova dat pak pracuje pouze s úplnou zálohou a poslední rozdílovou.


Manipulace s daty

Při zálohování je vhodné zároveň data různými způsoby zpracovávat, zrychlí se tím rychlost zálohování, rychlost obnovy a bezpečnost dat.

Komprese - zmenšení velikosti zálohy, a tím ušetření diskového prostoru. Existuje více metod.

Šifrování dat - zabezpečení dat. Zpomaluje proces zálohování a šifrovaná data nemohou být efektivně zkomprimována.
reklama