reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.1.2016, Michal Hala, aktualita
Skončil prosinec, takže se po měsíci můžeme zase podívat na zastoupení operačních systémů na desktopu. Podíl Windows 10 už čtvrtý měsíc téměř lineárně roste a dosáhl 10 %. Desítky údajně mají 200 miliónů uživatelů.
Pavel Matějka (1578) | 2.1.20169:40
dávno ví, co a proč desítky odesílají a co z toho má pro něj smysl a co má vypnout, protože to nepotřebuje. Stejně tak ví, že ty pindy o špehování uživatelů jsou směšné. A skutečný IT profesionál sice netlačí firmu k přechodu na desítky, ale pečlivě ten přechod chystá, protože ví, že se mu časem stejně nevyhne. Proto je testuje a učí se zacházet jak s nimi, tak se změnami v centrální správě.
Odpovědět4  2
Michal Hala (115) | 2.1.201615:11
100 % souhlas. :­-)
Odpovědět0  0
cert123 (54) | 2.1.201616:33
IT profesional vi prd co OS posila Microsoftu a uz vubec nevi co odesle zitra nebo za rok. Ledaze by byl schopen veskerou komunikaci sledovat a desifrovat. V tom pripade by to ale mohl delat kdokoliv a takovy OS by pak IT profesional rozhodne nikam neinstaloval. Staci si precist licencni podminky a je i laikovi jasne co muze byt odeslano Microsoftu ­(prakticky vsechno­). Pindy o tom jak MS respektuje soukromi mohl nekdo bastit jeste par let zpet, kdy se o spehovani vlad za spoluprace korporaci obecne vedelo, ale jeste to media nemela cerne na bilem od Snowdena v takovem rozsahu. O spehovani pro komercni ucely nemluve...
Odpovědět2  1
Michal Hala (115) | 2.1.201617:16
IT profesionál ve střední či větší firmě by měl mít Windows 10 v edici Enterprise, která by měla umět telemetrii úplně nebo téměř úplně vypnout. ;­-­)

A co se týče toho špehování, tak mi ukažte jediný ­(český­) relevantní a věrohodný zdroj, který to potvrzuje. A za relevantní nepovažuji Aeronet, či jak se ta ruská hlásná trouba jmenuje.

Pokud vím, tak na Lupě to řešili opakovaně a nic hrozného nezjistili. A to Lupu nepokládám za kdovíjak vstřícnou vůči Microsoftu.

To je s prominutím spousta řečí od MS haterů, ale skutek ­(důkaz­) utekl. Tím neříkám, že se nic neposílá, ale stejně se chová i Apple a Google a nikdo nenadává. Ona by totiž spousta věcí ve vývoji a ladění softwaru bez telemetrie jaksi nešla. ;­-­)

Mě tahle logika připomíná styl uvažování ­- nemám rád Microsoft a Windows 10, takže telemetrie je špatná...

:­-D
Odpovědět0  0
cert123 (54) | 2.1.201623:27
Ja psal o soukromi­(ochrane dat­) obecne. Telemetrie je pouze jedna cast. Otevreny sber dat vzrostl exponencialne a ano, da se nejspis vetsina vypnout. Skryte spehovani tezko nekdo odhali, nejedna se o open source. Sber osobnich dat se da ale schovat v EULA za cokoliv a co se s nimi deje po ulozeni na servery MS nemuze nikdo vedet. Vime pouze, ze k tomu ma MS jak prostredky tak infrastrukturu.

Mimochodem na zminovane Lupe pisou o telemetrii toto:
-­-­-
Úplná čili „full“ úroveň je zajímavá tím, že zjistí‑li telemetrie Microsoftu, že máte s počítačem problém, softwaroví inženýři Microsoftu si mohou vyžádat přístup k podrobnější diagnostice vašeho počítače — ne však od vás, ale od pracovníků Microsoftu zodpovědných za ochranu soukromí.

S jejich svolením smějí na dálku spustit na vašem počítači několik diagnostických nástrojů, dívat se vám do registru nebo jej měnit, a jestliže mají podezření, že problém vyvolává určitý datový soubor, dokonce si dotyčný soubor stáhnout k analýze.

Přitom nainstalujete­-li Windows 10 s důvěrou v jejich „expresní nastavení“, odměnou vám bude „úplná“ telemetrie.
-­-­-
Nechat v OS podobny back door, to hodne smrdi.

Kazdopadne vymlouvat se na Apple a Google nebo dokonce lzive tvrdit, ze si na ne nikdo v tomto ohledu nestezuje, to uz je hodne zoufaly argument a navic uplne mimo. Uz jenom schazi ­"ja jsem nic spatneho neudelal a nemam co skryvat­"...
Odpovědět2  4
Pavel Matějka (1578) | 3.1.20168:43
Skutečné špehování ve Windows by bylo odhaleno během několika týdnů, chlapečku. Zatímco díry v Open source se suší třeba osm, deset let ­- protože ho NIKDO nekontroluje.
Odpovědět0  2
Aros (547) | 3.1.201614:46
No, tak podle mě je to taky přehnané. Ve výsledku se lidi rozčilují, vlastně proto, že je to technicky možné, ne proto, že to MS skutečně dělá. Přitom technicky možné je špehovat i v sedmičkách. Stačilo by vydat aktualizaci, která to začne dělat ­(drtivá většina lidí má automatické aktualizace, ani licence by nebyla problém, lidi ji prostě odklepnou ­- číst to rozhodně nebudou­).

Rovněž nevím proč by Microsoft nějak chtěl ty své uživatele špehovat. Vemte si, jak strašně moc lidí by na to špehování potřeboval... Tak strašně moc, že by to prostě nedělal. A co by tím jako měl získat? Že Libuše, což je Karlova babička, sleduje na české televizi seriály na počítači, který jí dal Bohdan k vánocům? A že nejraději ze všeho sleduje ordinaci v růžové zahradě? Bezva, velmi užitečné. Mluví se tu o použití dat pro komerční účely. Kdyby ale MS chtěl ty informace nějak prodat, musel by to prodat někomu, kdo není MS. No, takže by se o tom špehování přece vědělo. On by to musel někde nabízet. To by prostě nešlo utajit.

A i kdyby s těmi daty nic nedělal a jen mu tam někde visela na serveru ­- nejspíš by se to stejně profláklo. Dřív nebo později by to nějaký ­(ex­)zaměstnanec vyklopil.
Odpovědět3  0
iba (10) | 4.1.201618:48
niesom MS hater, ale z Win10 mám obavy. Nepametám sa presne na text v EULA, ale bolo tam niečo také, že v prípade podozrenia na porušovanie zákona ti majú právo šmejdiť v počítači. Príklad: Novinár v štáte X píše články kritizujúce vládnu korupciu. Patričný štátny orgán požiada MS o full prístup do jeho PC kvôli vyšetreniu ­(fiktívneho­) trestného činu. Ak hneď nič nenájdu, keyloger + backdoor. Ak nájdu tak ho budú vydierať alebo ho rovno zavrú za.. hm, mp3ky asi nie, za pár torrentov minimálne mastná pokuta. Ale asi by ani nebol problém mu tam nahrať.. napr. pár giga detského porna. Finito. To všetko ­(skoro­) legálne, pretože ste súhlasili s EULA. Je jedno či MS špehuje dnes, so zafajknutou EULA súhlasíte že to MS môže legálne urobiť od zajtra. Alebo od 2017. Alebo od Svatého Dindy.

Full prístup do PC je podľa mňa obrovský útok na súkromie.

Myslím že nieje problém so sledovaním všetkých, skôr má zmysel sledovanie žurnalistov, aktivistov, podnikateľov, politicky činných osôb, atd atd a ich rodín.

Trochu paranoje na záver ­- ­(plošné sledovanie­) nebude mať ­/ nemá to MS zmáknuté lepšie ako google? Každý uživateľ môže byť sledovaný jeho vlastným PC. Pripájanie na torrenty, warez stránky, streamované porno­-preferencie, prepočítanie hashov na stiahnute súbory ktoré potencionálne porušujú autorské právo­(=dôkazy použiteľné na súde­), inštalácia warez aplikácií a hier, keyloger s vyhodnocovaním písaného textu ako, neviem prevencia pred teroristickými útokmi... a priebežné odosielanie všetkého zaujímavého MS.

To či babka Zdenka pozerá reality show nikoho nezaujíma. Sedí doma, prdí do fotely a volí Fica­/­"Zemana­". Jej údaje majú cenu len pre Advertising... ale ani tam neklikne a nekúpi, lebo nemá $ tak ako ostatný dôchodcovia. Dôchodcovia, deti, dorast, sociálne slabší ­- IMHO nezaujímavé, neaktívne obyvateľstvo na špehovanie. Ale EULA platí pre všetkých, a legálne ­(pred súdom­), sa dá použiť selektívne proti komu treba.
Odpovědět1  0
cert123 (54) | 3.1.201615:23
hele holcicko, skutecne spehovani je ve Win10 v defaultnim nastaveni. Uznavam, ze bylo odhaleno behem nekolika tydnu a MS se od te doby snazi minimalizovat skody umoznenim nektere veci vypnout a upravou formulaci v licencnich podminkach. Co ma ale umysleny sber dat spolecneho s neumyslnymi chybami v kodu, mi opravdu unika...
Odpovědět0  3
Pavel Matějka (1578) | 3.1.201616:54
Nevíš, o čem štěkáš.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.