reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu v březnu 2015: vzestup Windows 7, pokles Windows XP

1.4.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu v březnu 2015: vzestup Windows 7, pokles Windows XP
Přinášíme aktuální statistiku zastoupení operačních systémů na desktopu od společnosti Netmarketshare. K žádné přelomové změně oproti únoru nedošlo. Přesto stoupl podíl Windows 7 a klesl podíl Windows XP. Dlouhodobé poměry jednotlivých platforem jsou stabilní.
Celkové zastoupení operačních systémů na desktopu vypadá takto: Windows všech verzí mají dohromady 91,22 % (v únoru 91,57 %), OS X má 7,22 % (v únoru 6,90 %) a Linux má 1,50 % (v únoru 1,53 %). Souhrnně jde pouze minimální změny, pohybují se v rámci přesnosti měření. Nic zásadního se neděje a do příchodu Windows 10 se dít nebude. A podle našeho názoru ani „desítky“ nebudou mít znatelný vliv na dlouhodobě stabilní podíl OS X a Linuxu.


Podíl OS na desktopu - březen 2015


Mírné změny jsou v zastoupení jednotlivých verzí Windows. Windows XP celkem znatelně klesly na 16,94 % (minule 19,15 %), Windows Vista malilinko klesly na 1,97 % (minule 2,11 %), Windows 7 docela znatelně stouply na 58,04 % (minule 55,99 %) a Windows 8 a 8.1 se drží se 14,07 % tam, kde byly (minule 14,04 %).


Podíl OS na desktopu - březen 2015 - detailní


Vypadá to, že odchod z XP znamenal u daných uživatelů přechod na verzi 7. A neobliba „osmiček“ trvá, stejně jako obliba „sedmiček“. I přes aktuální pokles je zastoupení verze XP stále lehce vyšší než zastoupení verze 8 či 8.1. Dokonce ani ukončení podpory „ikspéček“ nebylo pro řadu uživatelů dostatečnou motivací k upgradu na novější verze. Určitě bude zajímavé, co se stane po příchodu Windows 10. Pro uživatele Windows XP nebude upgrade zdarma, takže se dá čekat, že k němu nejspíš moc ochotní nebudou.

Dlouhodobý trend přináší už druhý viditelný pokles zastoupení Windows XP během posledního roku, ale následný vzestup (jako mezi loňským listopadem a prosincem) se už asi čekat nedá. Dále dlouhodobě mírně stoupají Windows 7. Windows 8 a 8.1 si v souhrnu už nějakou dobu drží stabilní zastoupení. Jaké asi bude přijetí Windows 10, které jsou – mírně skepticky řečeno – jen částečně zdokonaleným pokračováním „osmiček“?


Podíl OS na desktopu - březen 2014 až březen 2015


Co asi říkají na tyhle grafy v Redmondu? Budou všechna vylepšení a změny ve Windows 10 stačit na to, aby dostatek uživatelů předchozích verzí přesvědčila k upgradu? U uživatelů Windows 8 a 8.1 to téměř jistě nebude problém, ale co uživatelé veleoblíbené verze 7? Ty nepřesvědčily „osmičky“ a „desítky“ na tom nemusí být o mnoho lépe.

Dost předčasných spekulací, do konce letošního roku (možná i později) uvidíme, jak to dopadne.

Zdroj: Netmarketshare
reklama