reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v únoru 2017: „zamrzlý“ status quo?

2.3.2017, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v únoru 2017: „zamrzlý“ status quo?
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci únoru letošního roku. Tentokrát se podíváme mimo jiné na dlouhodobý trend zastoupení klíčových platforem (Windows/macOS/Linux).
Podíl jednotlivých platforem je následující – Windows mají dohromady 91,76 %, macOS má 6.19 % a téměř celý zbytek je Linux – 2,05 %. Windows už dlouho, velmi dlouho s malinkatými výkyvy udržuje pozici dost těsně nad devadesáti procenty, macOS stále velmi zvolna klesá, Linux se drží těsně nad dvěma procenty. Abychom získali lepší perspektivu, podíváme se na zastoupení jednotlivých platforem za posledních 12 měsíců.


Trend zastoupení OS na PC - březen 2016 až únor 2017


Při prvním, hrubším pohledu to vypadá, že se téměř nic nedělo (onen „zamrzlý“ status quo z nadpisu). Ale při jemnějším pohledu je vidět, že macOS lehce, leč trvale ztrácí. Windows lehce rostl, Linux se zhruba pořád drží na svém. Část výkyvů může být dát metodikou a chybou měření, ale ten klesající trend u Applu je myslím dobře patrný. Těžko soudit, čím to je, ale macOS zkrátka postupně ztrácí.

Nemyslím si, že by v Cupertinu neuměli udělat kvalitní hardware i software, nicméně z nějakého důvodu se věci dějí tak, jak ukazuje graf. Na druhou stranu pro mateřskou společnost je hlavním zdrojem příjmů něco úplně jiného, takže pro její byznys tento pokles zastoupení nemusí nic zásadního znamenat a patrně skutečně ani nic vážného neznamená.

Co se týče Linuxu, tak ten se přes své nesporné kvality nedokáže odlepit od dvouprocentního zastoupení a začít získávat větší podíl koláče. Naprosto si netroufám tvrdit, že znám příčinu, ale tipoval bych, že hlavní je setrvačnost běžných uživatelů, kteří si zvykli na Windows (nebo macOS) a nehodlají nic měnit. Je to v mnoha případech škoda, protože Linux je použitelný jak doma, tak v práci, zejména v době, kdy je většina aplikací někde v cloudu a PC slouží jako terminál (vím, že trochu zjednodušuji).


Podíl jednotlivých verzí v rámci platformy Windows - únor 2017


Microsoft by s tržním podílem své platformy Windows mohl být naprosto spokojen, kdyby nebylo dvou „kdyby“. První „kdyby“ je přinejmenším zamrznutí PC platformy, která v lepším případě jen stagnuje, v horším dokonce klesá. A nikde jinde, než na PC platformě se mu v OS nedaří. Druhé „kdyby“ je nepříznivý vývoj uvnitř platformy Windows, kde se mu nedaří převádět dostatek zákazníků na jím zcela a naprosto preferované desítky. Situace totiž vypadá takhle (sledujte i další graf s trendem):
  • Verze XP má 9,21 % v rámci platformy Windows – už je to pod 10 %, ale drží se velice zarputile.
  • Verze Vista má 0,85 % v rámci platformy Windows – brzy bude úplně pryč.
  • Verze 7 mají 52,76 % v rámci platformy Windows – houpe se sem a tam, ale drží se nad polovinou.
  • Verze 8/8.1 mají 9,29 % v rámci platformy Windows – mají dohromady zhruba pořád stejně.
  • Verze 10 má 27,45 % v rámci platformy Windows – místo žádoucího růstu pokles!
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,45 % v rámci platformy Windows.

Vývoj zastoupení OS na PC - březen 2016 až únor 2017

Trend už byl naznačen výše, takže jen pro shrnutí: XPčka ne a ne odejít do důchodu, byť klesající trend tam je. Sedmičky se houpají sem a tam, ale uživatelé je jich drží jako klíšťata, což se Redmondu ale vůbec nelíbí. A ani osmičky a osm-jedničky moc nemizí. Microsoft má určitě nad čím přemýšlet a uvidíme, jestli něco vymyslí.

Pokud se vůbec něco rychle účinného vymyslet dá… Samozřejmě časem desítky zákonitě musí převládnout, ale kdy to bude, netuší zatím nikdo.

Zdroj: Net Applications
reklama