reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zlé časy pro výrobce základních desek, prodeje se propadají

11.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Zlé časy pro výrobce základních desek, prodeje se propadají
Ještě před 15 lety byl trh se základními deskami velice živý, plný různých firem a perspektivní. Od té doby zbylo jen několik výrobců desek určených pro maloobchod, kteří si sice tvoří stále silné konkurenční prostředí, ale pohybují se na zmenšujícím se trhu.
Hlavní zpráva je tak, že ve druhém kvartálu letošního roku výrobci základních desek zaznamenali i o 20 až 30 procent nižší prodeje, což je jednoznačně horší výsledek, než jaký byl očekáván. Rozhodně to také nevypadá, že by se měly prodeje v nejbližším období zvýšit, čemuž odpovídají i objednávky nových kusů pro třetí letošní kvartál, které jsou velice slabé. Lze tak očekávat, že letošní rok bude pro výrobce desek bolestivý, a to především pro ty menší.





Krize je ostatně vidět i na samotné nabídce modelů a na tom, jak se výrobci snaží zaujmout zákazníkovo oko všemi možnými způsoby. Jde třeba o RGB podsvícení, které se objevuje stále častěji a rozhodně už nejde jen o světelnou cestičku vizuálně oddělující oblast desky se zvukovými obvody. Pak tu máme také třeba kovem opláštěné sloty, dle čehož by si jeden myslel, že jejich praskání pod tíhou karet je na denním pořádku. Ale ono není. Celkově trh s deskami působí tak, že výrobci už nemají co nového nabídnout, a tak se řeší takovéto maličkosti, jež mají s původní funkcí tohoto typu hardwaru pramálo společného.

Mezi největší výrobce "retailových" desek patří stále společnosti Asustek Computer a Gigabyte Technology, které v minulém roce dostaly na trh 17,8 and 17,1 milionů základních desek, přičemž o rok dříve to bylo ještě kolem 19 milionů kusů. Prodeje v první polovině tohoto roku byly slabé a takové, nebo snad ještě horší, mají přitom být i v druhé polovině, a to kvůli nestabilním kurzům měn, celkové politické situaci ve světě a také kvůli zpoždění nástupu platformy Intel Kaby Lake. Ta ale bude představovat jen mírné oživení, neboť procesory Kaby Lake budou stále určeny pro socket LGA 1151 a budou fungovat i na starších deskách s Intel 100 Series.

Menší tchaj-wanští i čínští výrobci desek (např. Jwele nebo Onda) prý takový tlak už nemohou snést, a tak se chystají z trhu stáhnout a zaměřit se na jinou oblast. Z této situace tak budou jako obvykle nejvíce těžit největší firmy v oboru, čili Asus a Gigabyte, které velice rády zaplní vzniklou mezeru, i když ta představuje jen asi milion desek. Tyto společnosti tak mají naději, že své prodeje udrží na podobné úrovni jako v předchozím roce. Z těch známějších firem, které už asi na trhu s deskami neuvidíme, je Elitegroup Computer Systems (ECS) a Biostar. ECS již přestala prodávat desky pod vlastní značkou a Biostar se přeorientovává na vývoj tzv. embedded zařízení, neboť v předchozím roce zaznamenal se 1,7 milionem prodaných desek 44% propad a v tomto roce má jít o ještě prudší pokles.

Dál tak hoří i cenová válka, ve které má mít lepší pozici firma Asus díky svým hlubokým kapsám. Firmy se tak snaží především v Číně zaujmout distributory různými prodejními bonusy, aby ti podávali více objednávek. To ale v sobě nese riziko tvorby nedobytných dluhů, jak už se projevilo. Firmy také již změnily své výhledy na celkové prodeje v letošním roce. Vedoucí dvojice chce prodat kolem 17 milionů desek, MSI pak 4,5 milionu, ASRock 4 miliony a čínský Colorful asi 2 miliony.

Zdroj: Digitimes
reklama