reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOHO: e-mail na vlastní doméně zdarma a mnohem více

2.10.2014, Radan Tuhý, návod
ZOHO: e-mail na vlastní doméně zdarma a mnohem více
Google i Microsoft své služby již zpoplatnili a e-mail na vlastní doméně tak nelze registrovat ani u Google Apps, ani u Microsoft Live Custom Domains. ZOHO je ale stále zdarma a my pro vás máme návod na registraci a konfiguraci.
Služba ZOHO Mail má samostatnou produktovou stránku, na které je popsáno vše, co by mohlo potencionální uživatele zajímat. Před samotnou registrací je obvykle dobrý nápad podívat se na seznam všech vlastností a funkcionalit, které budou v námi zvolené variantě k dispozici. Ty nalezneme zde.

V našem případě jsme se rozhodli registrovat bezplatnou variantu. Proces registrace můžeme začít kliknutím na odkaz sign up.

Nás bude zajímat 1. kolonka, kde zadáme doménu, kterou máme již registrovanou (registraci zatím volné domény mohou provést pouze ti, kteří se rozhodli pro využití některé z placených variant služby).

Zadáme tedy doménu do 1. kolonky. Následně klikneme na odkaz Add Domain.





Následovat bude formulář, kde zadáme základní údaje. Tedy naše jméno, příjmení (oboje bez diakritiky), první e-mailovou adresu, která bude zároveň sloužit jako naše přihlašovací jméno ke službám ZOHO, heslo a nějakou již existující e-mailovou adresu, především pro případ ztráty hesla, nebo potencionálním problémům s nově vytvářeným e-mailem. Pokračujeme kliknutím na tlačítko Sign Up.





Po kliknutí na tlačítko chvíli vyčkáme, než dojde k vytvoření našeho nového účtu.





Po dokončení procesu bychom měli vidět následující dialog, který signalizuje úspěšné dokončení tvorby nového účtu. Mimo to se dozvíme, že s bezplatným účtem máme možnost přidat právě jednu doménu (což jsme právě udělali) a vytvořit až 10 uživatelských účtů, resp. e-mailových adres na naší doméně.





Důležitý je pro nás odkaz ve spodní části oznámení. Před samotným zahájením využívání služby je potřeba projít procesem ověření vlastnictví domény. Je to ochrana proti tomu, aby si službu zaregistroval někdo, komu daná doména nepatří. Toto ověření zahájíme kliknutím na odkaz Proceed to verify domain ownership.





Kliknutím na odkaz se přepneme do administrační části, v které je připravený průvodce konfigurací domény, přičemž ověření domény je prvním bodem.





Samotné ověření vlastnictví lze provést celkem třemi způsoby - výběr je na nás. Můžeme buď vytvořit specifický záznam typu CNAME, TXT, nebo - pokud máme zřízen i webhosting - lze provést ověření nahráním konkrétního souboru typu HTML a jeho zobrazení v prohlížeči.

My si vybereme hned první variantu, tedy vytvoření záznamu CNAME. Přestože je nahrání souboru typu HTML jednodušší, hodně uživatelů v tuto chvíli nemusí mít webhosting zřízen, protože jej v podstatě nepotřebujeme, tedy alespoň k tomu, abychom mohli využívat službu ZOHO Mail.





Údaje, které jsou potřeba pro záznam CNAME, nalezneme na stránce, kde se právě nacházíme. Jelikož se vygenerovaný kód bude lišit, je třeba jej ze stránky zkopírovat a následně vložit do sekce určené ke konfiguraci DNS u našeho registrátora domény.

U registrátora Subreg.cz se přepneme do sekce DNS u dané domény, do pole Doména vložíme vygenerovaný kód, tedy např. zb141*****, v roletovém menu pod nadpisem Typ vybereme CNAME a do pole Hodnota vložíme adresu zmverify.zoho.com. Po uložení bude náš záznam vypadat přibližně takto.





Po vytvoření záznamu je obvykle dobrý nápad chvíli počkat, aby se změny projevily. Typicky není třeba čekat déle, než několik minut, to ale závisí na rychlosti aktualizace konfigurace u daného registrátora, což teoreticky může trvat i několik hodin.

Po chvíli (pár minut až několik hodin) se vrátíme se zpět do konfigurace domény (možná bude třeba se znovu přihlásit - login je náš nový e-mail a heslo jsme si zvolili v registračním formuláři) na stránkách ZOHO a na dané stránce klikneme na tlačítko Verify, které se nachází úplně dole na konci stránky.





Po kliknutí a potvrzení dialogu (upozornění, že propagace změn souvisejících s tvorbou záznamu CNAME může chvíli trvat) by se nám měla zobrazit stránka s informací, že naše doména byla v pořádku ověřena. Náš první účet bude zároveň administrátorským účtem, proto je nyní ještě třeba toto uživatelské jméno (v našem příkladu jmeno) potvrdit kliknutím na tlačítko Create Account.





Nyní máme doménu ověřenou a před sebou zbývajících několik kroků v průvodci.
reklama