reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adaptér pro SSD od Gigabyte slibuje propustnost 15 GB/s

28.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Adaptér pro SSD od Gigabyte slibuje propustnost 15 GB/s
Společnost Gigabyte si připravila adaptér, který dokáže spojit síly několika SSD a nabídnout datové úložiště schopné v praxi dosáhnout propustnosti 15 GB/s. Teoretické maximum je ještě výrazně vyšší.  
Samotná společnost Gigabyte nedávno představila SSD, které je díky rozhraní PCIe 4.0 schopné nabídnout propustnost až 5 GB/s, takže je celkem jasné, odkud vítr vane. Podobné SSD také včera představil Corsair a lze usuzovat, že nebude dlouho trvat a spustí se lavina s takovými novinkami. 
 
 
A komu snad nebude 5 GB/s stačit, ten si může pomocí nového adaptéru od Gigabyte zajistit ještě mnohem vyšší výkon. Mluvíme sice o 5 GB/s, ale je jasné, že to bude pro nové modely SSD skutečné maximum, kterého dosáhnou asi jen při sekvenčním čtení dat, ale to jen tak pro upozornění na okraj. 
 
 
Jak se dalo očekávat, adaptér GC-4XM2G4 od Gigabyte je určen pro čtyři SSD pro rozhraní M.2, která budou sedět vedle sebe a zapojí se do systému jako RAID pole. Karta samotná se zapojí do dlouhého slotu PCIe x16, takže datová šířka rozhraní nebude limitující faktor. Napojená SSD také budeme moci chladit pomocí tenkého radiálního ventilátoru, který bude profukovat úzký tunel tvořený hliníkovým krytem. SSD by měla být chlazena i samotným hliníkem, k němuž budou přitisknuta přes teplovodivé podložky. 
 
Při zcela ideálním zapojení čtyř 5GB/s SSD do jednoho RAID pole (striping) bychom mohli teoreticky dostat až 20 GB/s, ovšem Gigabyte mluví o tom, že s využitím čtyř Aorus PCIe 4.0 SSD to bylo v praxi spíše 15 GB/s a i pak můžeme usuzovat, že to bylo spíše v syntetických benchmarcích.
 
S využitím implementace RAIDu na nových deskách AMD bude možné z takového pole také bootovat, ale dle zprávy jen v případě, že je adaptér umístěn v prvním slotu, kde obvykle sídlí grafická karta. Díky aktuální nejvyšší kapacitě PCIe 4.0 SSD můžeme získat až 8TB úložiště. 
 
Gigabyte bude pravděpodobně prodávat již plně osazené adaptéry, takže lze očekávat velice vysokou cenu. A spíše než o produkt pro hráče a běžné nadšence půjde o zařízení pro pracovníky, kteří potřebují mít velice rychle k dispozici velké množství dat, takže můžeme uvažovat o střihu filmů ve vysokém rozlišení, apod. Otázka je, jak to bude se zapojením grafické karty, jejíž odsunutí na druhou kolej z hlediska napojení do systému by mohlo leckomu vadit. Nicméně zmínka o nutnosti mít kartu v prvním slotu byla ve zdroji spojena jen s možností z tohoto SSD bootovat, což nemusí být vůbec nutné. Ostatně grafika může zůstat na svém místě a podělit se o 16 linek PCIe 4.0 z procesoru s druhým slotem, kde bude tento adaptér. Oběma těmto komponentám by pak 8 linek mělo bohatě stačit. 
 


reklama